LiteraBlog Miercuri, 5 octombrie 2022, la toate chioșcurile de presă: „ Imperiul pierdut. O istorie a naționalismului rus de la Ivan cel Groaznic la Vladimir Putin“, de Serhii Plokhy

Miercuri, 5 octombrie 2022, la toate chioșcurile de presă: „ Imperiul pierdut. O istorie a naționalismului rus de la Ivan cel Groaznic la Vladimir Putin“, de Serhii Plokhy

Miercuri, 5 octombrie 2022, la toate chioșcurile de presă din țară ajunge cartea Imperiul pierdut. O istorie a naționalismului rus de la Ivan cel Groaznic la Vladimir Putin, de Serhii Plokhy.

În 2014, Rusia a anexat Crimeea și a încercat să pună stăpânire și pe o bucată din Ucraina – doar ultima dintre manifestările concrete ale efortului de secole de a extinde granițele Rusiei și de a crea o națiune panrusă. În Imperiul pierdut, istoricul premiat Serhii Plokhy ne demonstrează că putem înțelege confluența dintre imperialismul și naționalismul rus de azi doar dacă studiem istoria acestei națiuni.

Acoperind mai mult de 500 de ani, de la finalul stăpânirii mongole până în prezent, Plokhy arată cum liderii de la Ivan cel Groaznic la Iosif Stalin și Vladimir Putin au exploatat for­mele existente de identitate, război și expansiune teritorială pentru a obține supremația imperială.

O relatare plină de autoritate și de măiestrie a naționalis­mului rus, Imperiul pierdut face cronica poveștii din spatele aventurii beligerante a construcției imperiale ruse.

Ce spun criticii despre Imperiul pierdut

„Lucidă și echilibrată.“ (Times Higher Education)

„O lucrare oportună și un studiu impecabil care elucidează impulsul rus spre recâștigarea teritoriilor pierdute în numele unui puternic mit originar… Plokhy conti­nuă să demonstreze că este maestru ab­solut al acestui domeniu.“ (Kirkus Reviews)

„Plokhy ne relatează cu elocvență fluxurile și refluxurile naționalismului și ale imperialismului rus… Analiza lui istorică detaliată plasează politica externă din secolul XXI a lui Vladimir Putin într-un context istoric clar.“ (Publishers Weekly)

„Un studiu uimitor… Dl Plokhy caută să ex­plice centralitatea așa-ziselor provincii de vest pentru identitatea rusă. Acesta nu este doar un exercițiu intelectual, ci unul având strânsă legătură cu dezbaterile strategice.“ (Wall Street Journal)

„În Imperiul pierdut, Serhii Plokhy face pentru Rusia ceea ce doar marii istorici pot realiza – reînnoadă legăturile dintre un tre­cut îndepărtat și un prezent viu și le dă relevanță și viață. Aduce secolele de luptă ale Rusiei cu naționalismul și imperialismul în centrul invaziei în desfășurare a Ucrainei și al anexării Crimeei de către Vladimir Putin. Cu Rusia ca subiect de știri zilnice și cu atâția neaveniți pozând în experți, Imperiul pier­dut este o lectură esențială pentru cei care vor să înțeleagă Rusia din spatele titlurilor de ziare.“ (Garry Kasparov)

Despre Serhii Plokhy

Serhii Plokhy este profesor de istorie la Universitatea Harvard și autorul mai multor lucrări premiate despre istoria Ucrainei și a Rusiei, printre care The Cos­sacks and Religion in Early Modern Ukrai­ne (2001), The Origins of the Slavic Nations: Premodern Identities in Russia, Ukraine and Belarus (2006) și Ukraine and Russia: Representations of the Past (2008). La Editura Litera, de același autor, au apă­rut Ialta. Prețul păcii (2020) și Ticăloșii uitați ai Frontului de Est (2022).

Te-ar mai putea interesa și:

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.