Miercuri, 8 martie 2023, la toate chioșcurile de presă: „Doamna de onoare. În umbra Coroanei britanice” de Lady Anne Glenconner
Miercuri, 8 martie 2023, la toate chioșcurile de presă din țară ajunge cartea Doamna de onoare. În umbra Coroanei britanice, de Lady Anne Glenconner.
Viața remarcabilă a uneia dintre doamnele de onoare ale prințesei Margaret, care a fost și domnișoară de onoare la încoronarea reginei. Anne Glenconner ne dezvăluie evenimente reale de la baza serialului The Crown, dar și viața sa plină de drame, tragedii și curaj, cu inteligența minunată și reziliența extraordinară care o definesc.
Anne Glenconner s-a aflat lângă familia regală încă din copilărie, când a cunoscut-o și s-a împrietenit cu viitoarea regină Elisabeta a II-a și cu sora ei, prințesa Margaret. Deși era primul copil al celui de-al cincilea conte de Leicester, care controla una dintre cele mai mari proprietăți funciare din Anglia, a fost considerată „cea mai mare dezamăgire“ și incapabilă de a fi moștenitor doar pentru că nu se născuse băiat. De atunci a avut nevoie de toată rezistența ei pentru a supraviețui vieții de curte cu simțul umorului intact. Martor unic al momentelor marcante din istoria regală, domnișoară de onoare la încoronarea reginei Elisabeta și doamnă de onoare a prințesei Margaret până la moartea acesteia din urmă în 2002, viața sa a cuprins drame și tragedii extraordinare.
În Doamna de onoare ea va împărtăși multe povești din anturajul familiei regale britanice din perioada în care a fost confidentă și cea mai apropiată prietenă a prințesei Margaret, precum și propria bătălie pentru supraviețuire: prima ei logodnă anulată din cauza „sângelui nebun“; căsnicia ei de 54 de ani cu volatilul și infidelul Colin Tennant, lord Glenconner, care și-a lăsat averea unui fost servitor; moartea la maturitate a doi dintre fiii ei; un al treilea fiu pe care l-a readus la viață dintr-o comă de șase luni în urma unui îngrozitor accident de motocicletă.
Cu toate acestea, Anne a continuat, călătorind prin lume cu familia regală, vizitând inclusiv Casa Albă și dezvoltând insula Mustique ca un refugiu sigur pentru cei celebri și bogați – Mick Jagger, David Bowie, Raquel Welch și mulți alți politicieni, aristocrați și celebrități.
Cu o perspectivă fără precedent asupra familiei regale, Doamna de onoare este o poveste personală spirituală, sinceră, dramatică, uneori sfâșietoare, care surprinde viața într-o cușcă de aur pentru o femeie fără moștenire.
Ce spun criticii despre Doamna de onoare. În umbra Coroanei britanice
„Dacă nu rămâi cu gura căscată de cel puțin trei ori la fiecare capitol, nu ai acordat lecturii atenția cuvenită.“ (The Sunday Times)
„Povestea vieții lui lady Glenconner este o combinație de magie regală, tragedie personală și supraviețuire rezilientă. Cu umor, curaj și cu echilibru supranatural, ne spune în cele din urmă povestea vieții ei fascinante.“ (Tina Brown)
„N-am putut să o las din mână. Amuzantă și emoționantă – ca și cum ai privi printr-o gaură a cheii spre o lume acum dispărută.“ (Rupert Everett)
„Anne Glenconner a scris o carte de memorii remarcabilă, care conține, în sfârșit, un portret autentic al prințesei Margaret făcut de o persoană care a cunoscut-o bine. Dar această carte este și emoționantă, iar din paginile ei răzbat curajul și acceptarea cu bună dispoziție a demonilor și a tragediilor ei.“ (Hugo Vickers)
„O relatare captivantă a unei vieți trăite cu reziliență și cu grație.“ (Daily Mail)
„Blândă, înțeleaptă, nepretențioasă, dar, mai presus de orice, o sursă de inspirație.“ (The Times)
„O carte de memorii sinceră, spirituală și plină de stil.“ (Financial Times)
Te-ar mai putea interesa și: