LiteraBlog NCD 2021: Interviu cu Mura, artista din spatele ilustrațiilor de la Noaptea Cărților Deschise

NCD 2021: Interviu cu Mura, artista din spatele ilustrațiilor de la Noaptea Cărților Deschise

Vineri, 23 aprilie 2021, Editura Litera organizează o nouă ediție extraordinară a celui mai așteptat eveniment de încurajare a lecturii din România: Noaptea Cărților Deschise 2021.

Celebrăm Ziua Internațională a Cărții cu super-cadouri pentru iubitorii de lectură de pretutindeni: reduceri la cărți deosebite, mega kit literar cadou la orice comandă pe litera.ro, evenimente online gratis.  

Reducerile vin la pachet cu un mega kit literar, cel mai tare cadou pe care îl poți primi: bestsellerul – noutate Apă proaspătă pentru flori de Valérie Perrin, plus o insignă de super cititor în comunitatea Noaptea Cărților Deschise, plus un set de patru semne de carte minunat ilustrate. Valoarea kit-ului este de 69.90 lei, cadou la comandă de orice valoare pe site-ul litera.ro, doar la Noaptea Cărților Deschise.

Ilustrația din acest an este realizată de Mura. Vă invităm să citiți un interviu artista din spatele ilustrațiilor de la Noaptea Cărților Deschise:

Cititorii vor să știe: cine este Mura?

Pe plan profesional, Mura este ilustratoare și ceramistă care modelează povești prin ilustrații și obiecte de porțelan, create în studioul ei de acasă, din București. Asemenea planului profesional, pe cel personal consider că sunt constant a work in progress, încerc să mă dezvolt și să învăț cât pot de mult din toate experiețele și situațiile pe care le întâlnesc. Deseori, munca mea este inspirată din viața de zi cu zi și de dragostea pentru natură și animale. Încerc să pun cât mai multe din valorile în care cred mai departe în munca mea – dragoste, curaj și empatie. 


Ne bucurăm de ilustrațiile tale la Noaptea Cărților Deschise de câțiva ani deja, și este întotdeauna o plăcere. Ce te inspiră când ilustrezi un univers al cărților?

Noaptea Cărților Deschise a devenit unul dintre proiectele la care lucrez cu cel mai mare drag și pe care îl aștept cu nerăbdare în fiecare an. Principala sursă de inspirație a proiectului este dragostea pe care o am pentru cărți și obiceiul pe care mi-l cultiv deja de câțiva ani de a citi constant. În fiecare dintre lucrările de la NCD se găsește o mică parte din mine și din relația mea cu lectura.

Citește și: NCD 2021: Hai și tu la Noaptea Cărților Deschise, cel mai mare eveniment al lunii aprilie!

Pentru ultima ediție, am fost influențată de modul în care vieție noastre s-au schimbat în ultimul an și de felul în care s-a strâns și mai mult legătura dintre oameni și cărți, despre cum mulți dintre noi am redescoperit bucuria de a povesti cu cineva apropiat, chiar dacă asta s-a întâmplat în mediul online. Am pornit așadar de la relația mea cu cărțile și am conturat oameni (și pisici) cât mai diverși, în diferite ipostaze bucurându-se de lectură, din perspectivă socială, a unui hobby, a unui mod de apropiere interumană, sau chiar educațională.

Cum începe ziua unui ilustrator? Este așa boemă cum ne imaginăm, cu cafea, pisici și ustensile alături?

Da, este destul de boemă, cu cafea, pisici, plante, uneori clătite, și Sorin care îmi citește știrile din ziua precedentă. Îmi place să cred că așa mi-aș începe zilele indiferent de job-ul pe care l-aș avea, îmi doresc mult să fiu cât mai prezentă și mă bucur de ceea ce mă înconjoară.

Pe de altă parte, diminețile sunt unele dintre puținele clipe liniștite ale zilei, restul momentelor fiind destul de pragmatice și acaparate de job și deadline-uri, iar activitățile zilnice variază de la împachetat colete, la fotografiat și editat poze pentru shop/social media, răspuns la mail-uri și mesaje, contabilitate, contracte și facturi, comenzi și o grămadă de lucrușoare mici care ocupă timp, energie și nu au deloc legătură cu partea creativă a job-ului.

Citește și: NCD 2021. Ne pregătim de o nouă ediție a evenimentului Noaptea Cărților Deschise!

Tocmai de aceea încerc să îmi dozez energia, să îmi organizez ziua cât mai eficient și să echilibrez contrastul dintre partea boemă și cea pragmatică astfel încât să găsesc resurse pentru cea mai importantă parte a job-ului meu, cea de creație propriu zisă. 

Printre pasiunile tale știm că se regăsește cititul. Care este cartea preferată de la Litera și de ce ai recomanda-o mai departe?

Cu siguranță preferata mea este O viață măruntă de Hanya Yanagihara. Cred că este o lectură incredibilă pentru oricine este dispus să treacă prin tot spectrul de emoții când citește. Eu am citit-o acum câțiva ani și încă mă gândesc la ea constant.

Citește și: Marius Constantinescu despre Hanya Yanagihara: „Parfumul tare al suferinței”

DESPRE NOAPTEA CĂRȚILOR DESCHISE – UN EVENIMENT MARCA LITERA

Noaptea Cărților Deschise este cel mai așteptat eveniment de încurajare a lecturii din România, ce are loc anual pe 23 aprilie, când întreaga lume celebrează Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor. Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor a luat naștere în 1995, la inițiativa UNESCO, și are scopul de a promova lectura, publicarea cărților și drepturile de autor.

Începând cu 2013, Editura Litera marchează această zi alături de cititorii din România prin evenimentul Noaptea Cărților Deschise.

Cărțile ne țin și ne sunt aproape mai mult ca oricând în această perioadă. Îți propunem să sărbătorim această zi cum se cuvine. Abonează-te la newsletter și urmărește-ne pe Facebook și Instagram, pentru a fi primul care află toate noutățile despre NCD 2021!

Partener eveniment: Fan Courier

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.