NCD2023: Ce semnificație are ziua de 23 aprilie?
Pe 23 aprilie, Editura Litera îți dă întâlnire la o nouă ediție extraordinară a celui mai așteptat eveniment de încurajare a lecturii din România: Noaptea Cărților Deschise, ediția a 11-a!
Împreună cu o comunitate de cititori, care crește de la an la an, vom celebra bucuria lecturii prin reduceri, noutăți editoriale și kit-uri literare cadou.
ORIGINILE ACESTEI SĂRBĂTORI ÎN CALENDARELE LUMII
Noaptea Cărților Deschise este un eveniment marca Litera, care are loc anual în luna aprilie, începând cu anul 2013. Inspirația evenimentului vine de la o altă dată marcantă – la inițiativa UNESCO, din 23 aprilie 1995, întreaga lume celebrează Ziua Internațională a Cărții și cea a Drepturilor de Autor.
Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor se sărbătorește anual, cu scopul promovării lecturii, publicării și a drepturilor de autor.
La fel, ziua de 23 aprilie marchează trecerea în eternitate a doi titani ai literaturii universale: William Shakespeare și Miguel de Cervantes, precum și a altor scriitori: scriitorul peruan Inca Garcilaso de la Vega (1616), poetul englez William Wordsworth (1850), scriitorul francez Jules Barbey d’Aurevilly (1889) și poetul englez Rupert Brooke (1915).
Ideea originală a fost concepută în 1922 de Vicente Clavel, directorul editurii Cervantes din Barcelona, ca o modalitate de a onora autorul Miguel de Cervantes și de a stimula vânzările de cărți. A fost sărbătorită pentru prima dată pe 7 octombrie 1926, ziua de naștere a lui Cervantes, înainte de a fi mutată la data morții sale, 23 aprilie, în 1930. Sărbătoarea continuă cu mare popularitate în Catalonia, unde este denumită Ziua Sant Jordi sau Ziua Cărților și Trandafirilor.
În 1995, UNESCO decide ca Ziua Mondială a Cărții și a Dreptului de Autor să fie sărbătorită pe 23 aprilie, data fiind și aniversarea morții lui William Shakespeare și Inca Garcilaso de la Vega.. Într-o coincidență istorică, Shakespeare și Cervantes au murit la aceeași dată – 23 aprilie 1616 – dar nu în aceeași zi, ca la acea vreme, Spania folosea calendarul gregorian și Anglia folosea calendarul iulian; Shakespeare a murit de fapt la 10 zile după ce a murit Cervantes, la 3 mai a calendarului gregorian.
În România, prin Hotărârea de Guvern nr. 293 din 14 aprilie 2005, ziua de 23 aprilie a fost declarată „Ziua Bibliotecarului din România”, astfel, începând cu 2005, în ziua de 23 aprilie se sărbătorește și Ziua Bibliotecarului concomitent cu Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor.
Pe 23 aprilie, celebrăm an de an bucuria lecturii alături de cea mai mare comunitate de cititori! Pe litera.ro vom întâmpina cititorii cu promoții unice, titluri mult îndrăgite dar și cele mai sonore noutăți editoriale. Alătură-te evenimentului!