LiteraBlog O carte pe zi: „Patria” de Fernando Aramburu

O carte pe zi: „Patria” de Fernando Aramburu

Patria de Fernando Aramburu este recomandarea zilei de miercuri, 10 februarie 2021, în cadrul rubricii „O carte pe zi“, un proiect Litera în parteneriat cu Digi24.

Despre Patria, roman apărut la Editura Litera

În ziua în care ETA anunță încetarea acțiunilor armate, Bittori se duce la mormântul soțului ei, Txato, asasinat de teroriștii basci, ca să-i spună că ea se întoarce definitiv acasă, în sat. Dar va putea oare Bittori să conviețuiască din nou cu cei care, departe de a-și asuma vreo vină, culpabilizează și resping familia victimei? Va afla vreodată cu certitudine cine a fost cel care i-a ucis soțul? Prezența lui Bittori are un efect răscolitor asupra celor din sat și mai ales asupra lui Miren, prietena ei de o viață, al cărei fiu, Joxe Mari, este închis pentru terorism și acuzat de fapte care alimentează cele mai negre gânduri ale lui Bittori.

Structurat în secțiuni scurte ce pun pe rând reflectoarele asupra fiecăruia dintre numeroasele personaje, cărora le urmărește evoluția pe mai bine de două decenii, romanul Patria dezvăluie, cu o tehnică scriitoricească strălucită, dilemele morale cu care se confruntă cele două familii. Prezentând doar în măsură strict necesară contextul istoric al faptelor, Aramburu se concentrează mai ales asupra complexității psihologice a personajelor.

Aclamat pe plan internațional, romanul lui Fernando Aramburu evocă istoria nesoluționată a violențelor terorismului basc, transpunând-o într-o relatare fictivă și lansând o dezbatere profundă despre ce înseamnă adevărul istoric și despre reconciliere.

Ce spun criticii despre romanul Patria, apărut la Editura Litera

„Complex și provocator… vădește o dinamică sofisticată, asemenea unei maree, care, cu fiecare flux și reflux, lasă noi indicii în nisip.“  (The Washington Post)

„Un roman plin de forță, care își revendică rolul de relatare ficțională definitivă despre tulburările din Țara Bascilor… Aramburu țese cu măiestrie poveștile în capitole scurte, percutante, care îl poartă pe cititor înainte și înapoi în timp.“ (The Economist)

„O operă literară memorabilă, profund umană.“ (Kirkus Review)

Despre Fernando Aramburu

Fernando Aramburu (n. San Sebastián, 1959) este un prozator, poet și eseist spaniol, licențiat în filologie hispanică la Universitatea din Zaragoza. În prezent locuiește în Germania, unde a predat limba spaniolă din 1985. Considerat unul dintre cei mai remarcabili scriitori în limba spaniolă – este autorul a nouă romane și a patru volume de povestiri, printre altele –, a câștigat Premiul Ramón Gómez de la Serna 1997 pentru Fuegos con limón, Premiul Euskadi 2001 pentru Los ojos vacíos, iar, pentru volumul de povestiri Los peces de la amargura, Premiul Mario Vargas Llosa, Premiul Dulce Chacón și Premiul Academiei Regale Spaniole 2008. Filmul Bajo las estrellas, bazat pe romanul lui Aramburu El trompetista del Utopía, a primit în 2008 din partea Academiei Spaniole de Cinema Premiul Goya pentru cel mai bun scenariu adaptat.

Printre cele mai recente romane ale sale, Años lentos (2012) a câștigat Premiul Tusquets Editores 2011 și a fost desemnat Cartea anului 2012 de către librarii din Madrid, în timp ce Ávidas pretensiones a câștigat Premiul Biblioteca Breve 2014. Însă volumul care l-a consacrat pe Fernando Aramburu este Patria, roman care s-a bucurat de un succes deosebit în rândul cititorilor și a câștigat elogiile unanime ale criticii – Premiul Național pentru Literatură 2017, Premiul Național al Criticii, Premiul Euskadi, Premiul Francisco Umbral, Premiul Internațional pentru Jurnalism, Premiul Arhiepiscop San Clemente, Premiul Cambio 16 în Spania, printre altele; Premiul Strega European 2018, Premiul Internațional pentru Literatură Giuseppe Tomasi di Lampedusa 2018 și Premiul Mediterana în Italia; Premiul pentru Literatură Atena 2019 în Grecia.

Nu știi ce să citești, care sunt cele mai bune cărți, cele mai noi apariții, cei mai vânduți autori? Afli de luni până vineri, la Digi24. „O carte pe zi“ te așteaptă în cadrul jurnalelor de știri de la orele 8:00 și 11:00 cu tot ce trebuie să știi pentru o lectură de calitate.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.