LiteraBlog O carte pe zi: „1984” de George Orwell

O carte pe zi: „1984” de George Orwell

1984, romanul-fenomen semnat de George Orwell, este recomandarea zilei de vineri, 5 martie 2021, în cadrul rubricii „O carte pe zi”, un proiect Litera în parteneriat cu Digi24. Apărută în 1949, capodopera distopică 1984 a lui George Orwell este probabil cea mai influentă carte din ultimii șaptezeci de ani, fiind inclusă de revista Time în lista celor mai bune 100 de romane în limba engleză ale secolului XX.

DESPRE 1984 DE GEORGE ORWELL

Ascuns în măruntaiele Secției Documente din cadrul uriașului Minister al Adevărului, Winston Smith rescrie cu pricepere trecutul pentru a servi nevoilor Partidului. Totuși, el se revoltă în sinea lui împotriva lumii totalitare în care trăiește, ce pretinde ascultare absolută și îl controlează prin intermediul tele-ecranelor, care transmit și recepționează totul simultan, și al ochiului atent al Fratelui cel Mare, conducătorul simbolic al Partidului. În dorința sa de adevăr și libertate, Smith începe o relație de dragoste secretă cu o colegă de serviciu, Julia, dar curând descoperă că adevăratul preț al libertății este trădarea.

CE SPUN CRITICII DESPRE 1984, ROMAN APĂRUT LA EDITURA LITERA

„E aproape imposibil să vorbim despre propagandă, supraveghere, politici autoritare sau denaturări ale adevărului fără a cita din 1984… Este nu doar un eseu politic profund, ci și o operă de artă șocantă, sfâșietoare.”  (The Atlantic)

„Probabil romanul definitoriu al secolului XX, o poveste care rămâne veșnic actuală și contemporană.” (The Guardian)

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.