LiteraBlog O carte pe zi: „Polimatul” de Peter Burke

O carte pe zi: „Polimatul” de Peter Burke

Polimatul de Peter Burke este recomandarea zilei de luni, 29 martie 2021, în cadrul rubricii „O carte pe zi”, un proiect Litera, în parteneriat cu Digi24. Apărut la Editura Litera în colecția Kronika, volumul prezintă prima istorie a polimatului occidental, din secolul al XV-lea până în prezent.

De la Leonardo da Vinci la John Dee și Comenius, de la George Eliot la Oliver Sacks și Susan Sontag, polimații au modificat granițele cunoașterii în nenumărate feluri. Însă istoria poate fi nedreaptă cu învățații care au astfel de interese enciclopedice. Mult prea des, ei sunt amintiți pentru reușitele valoroase dintr-un singur domeniu.

CITEȘTE ȘI: ISTORICUL COSMIN POPA: „POLIMATUL” LUI PETER BURKE SAU ERUDIȚIA CA REVELAȚIE

Renumitul istoric al culturii Peter Burke promovează în schimb imaginea de ansamblu. Identificând 500 de polimați occidentali, explorează gama largă de reușite intelectuale de care au fost capabili și ne demonstrează că intervalele în care aceștia s-au înmulțit au coincis cu sporirea în ritm rapid a cunoștințelor în perioada invenției tiparului, a descoperirii Lumii Noi și a revoluției științifice. Abia recent accelerarea procesului de cunoaștere a dus la apariția specializărilor tot mai înguste și a unui mediu care îi încurajează mai puțin pe cărturarii și savanții plurivalenți.

Peter Burke schimbă, cu cartea sa modul în care înțelegem evoluția acestei tipologii intelectuale remarcabile din Renaștere până în prezent.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.