LiteraBlog O carte pe zi: „În grădina fiarelor” de Erik Larson

O carte pe zi: „În grădina fiarelor” de Erik Larson

În grădina fiarelor de Erik Larson este recomandarea zilei de miercuri, 3 martie 2021, în cadrul rubricii „O carte pe zi”, un proiect Litera în parteneriat cu Digi24. Apărută la Editura Litera în colecția Kronika, În grădina fiarelor ne oferă o poveste remarcabilă din timpul ascensiunii lui Hitler la putere.

Momentul este 1933, locul – Berlin. William E. Dodd devine primul ambasador al SUA în Germania nazistă a lui Hitler, într-un an care s-a dovedit a fi un moment de cotitură în istorie.

Profesor la Chicago, Dodd își aduce cu el soția, fiul și fiica Mar­tha. La început, Martha este fascinată de petreceri și de fast, de tine­rii chipeși din cel de-al Treilea Reich, cu entuziasmul lor contagios și dorința de a reda Germaniei o poziție de importanță mondială. Îndrăgostită de „Noua Germanie“, ea are aventuri una după alta, in­clusiv cu primul șef al Gestapoului, Rudolf Diels.

Dar, pe măsură ce apar dovezile persecuției evreilor, confirmate cu înfrigurare de martori, tatăl ei telegrafiază mesaje îngrijorate către un Departament de Stat în mare măsură indiferent. Dodd urmărește alarmat cum evreii sunt atacați, presa este cenzurată și cum încep să circule proiecte de lege înspăimântătoare. Pe măsură ce primul ei an la Berlin se apropie de sfârșit și umbrele se adâncesc, familia Dodd trăiește zile pli­ne de entuziasm, intrigă, romantism – și, în cele din urmă, groază, când un val copleșitor de violențe și crime dezvăluie adevăratul caracter al lui Hitler și ambiția sa nemiloasă.

Scăldată în atmosfera tensionată a perioadei și oferind portrete de neuitat ale bizarului Göring și ale fermecătorului – deși sinistrului – Goebbels, În grădina fiarelor oferă o perspectivă uimitoare, de martor ocular al evenimentelor ce se desfășoară în timp real, dezvăluind o eră cu nuanțe și complexități surprinzătoare. Rezultatul este un volum extraordinar, ușor de citit, care spune multe despre motivele pentru care lumea nu a recunoscut cât de gravă era amenințarea întruchipată de Hitler până când Berlinul și Europa nu au fost înecate în sânge și în teroare.

CE SPUN CRITICII DESPRE ÎN GRĂDINA FIARELOR,VOLUM APĂRUT LA EDITURA LITERA

„Se citește ca un thriller elegant… absolut convingător… minunat. O carte excelentă și antrenantă care merită să fie un bestseller.“ (Washington Post)

„Cea mai importantă carte din 2011.“ (O, The Oprah Magazine)

„Un amalgam orbitor de reportaje… Citit ca un roman de suspans, plin de personaje colorate, fie cunoscute, fie rămase în umbră. La fel ca Berlin Stories de Christopher Isherwood sau jurnalele lui Victor Klemperer, În grădina fiarelor este un documentar la fața locului al unei societăți care înnebunește cu încetinitorul.“ (Chicago Sun-Times)

„Larson a cercetat meticulos mărturia intimă a lui Dodd despre ascensiunea lui Hitler și a creat o narațiune edificatoare despre acest eveniment istoric, care oferă cititorului toate deliciile unui thriller politic… o imagine nouă a unor momente teribile.“ (New York Times Book Review)

„Larson, un maestru al nonficțiunii istorice, a scris o carte fascinantă, care, deși bogat documentată, se citește ca un thriller politic… călduros recomandată oricui este interesat de ascensiunea celui de-al Treilea Reich și de rolul Americii în acest proces.“ (Jewish Book World)

Nu știi ce să citești, care sunt cele mai bune cărți, cele mai noi apariții, cei mai vânduți autori? Afli de luni până vineri, la Digi24. „O carte pe zi“ te așteaptă în cadrul jurnalelor de știri de la orele 8:00 și 11:00 cu tot ce trebuie să știi pentru o lectură de calitate.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.