LiteraBlog O carte pe zi: „Voluntarul” de Jack Fairweather

O carte pe zi: „Voluntarul” de Jack Fairweather

Voluntarul de Jack Fairweather este recomandarea zilei de marți, 9 februarie 2021, în cadrul rubricii „O carte pe zi“, un proiect Litera în parteneriat cu Digi24.

Despre Voluntarul, roman apărut la Editura Litera

În vara anului 1940, un agent polonez sub acoperire pe nume Witold Pilecki a acceptat misiunea de a afla care era soarta a mii de persoane deținute în noul lagăr de concentrare de la granița Reichului. Trebuia să scrie un raport asupra crimelor naziste, să strângă o armată secretă și să pune la cale o revoltă. Numele centrului de detenție – Auschwitz.

Pe parcursul următorilor doi ani și jumătate, Pilecki a format un grup conspirativ la Auschwitz care a sabotat facilitățile lagărului, a asasinat ofițeri naziști și a adunat dovezi ale abuzurilor îngrozitoare și ale crimelor în masă care se petreceau acolo. Dar, pe măsură ce punea cap la cap informații despre planurile naziștilor de a-i extermina pe evreii din Europa, Pilecki și-a dat seama că, pentru a reuși să avertizeze Vestul înainte ca totul să fie în zadar, risca prea mult viața oamenilor săi, pe a sa și pe a familiei sale. Trebuia să încerce imposibilul – să evadeze de la Auschwitz.

Aceasta este prima relatare importantă a extraordinarei sale aventuri, întemeiată pe informații din sursele exclusive ale familiei, dar și pe relatări nepublicate ale luptătorilor din lagăr, care arată cum Pilecki a dat o șansă Aliaților de a distruge Auschwitz și de a salva sute de mii de vieți omenești.

O poveste palpitantă despre rezistență și eroism în cele mai cumplite circumstanțe și despre încercarea unui om de a schimba cursul istoriei.

Ce spun criticii despre romanul Voluntarul de Jack Fairwather

„Pilecki este unul dintre eroii puțin cunoscuți ai celui de al Doilea Război Mondial… Această carte bogată în informații va deveni foarte probabil versiunea definitivă a vieții sale extraordinare.“ (Economist)

„Foarte bine documentată, bine scrisă, de-a dreptul memorabilă, cartea lui Jack Fairweather ne amintește de noblețea sufletului uman în vremuri de o cruzime inimaginabilă.“ (Andrew Roberts, autor al bestsellerului Furtuna războiului)

„Puține cărți fascinează, incită și te urmăresc precum Voluntarul. Este o poveste care merita de multă vreme o relatare solidă și fidelă, iar Fairweather exact asta a făcut.“ (Wall Street Journal)

„O poveste extraordinară.“ (The Times)

„Combină verva unui thriller cu mărturii detaliate ale adevărului sumbru și adesea hidos.“ (The Telegraph)

„O relatare fascinantă… un monument pe potrivă înălțat unuia dintre cei mai mari eroi de război ai Poloniei și un rușinos act de acuzare la adresa Aliaților occidentali care n-au fost în stare să acționeze.” (Sunday Times)

Despre Jack Fairweather

Jack Fairwather a fost reporter de război pentru Washington Post și Daily Telegraph, iar pentru acesta din urmă a lucrat ca șef al reprezentanței din Bagdad. Este autorul cărților A War of Choice și The Good War.

Nu știi ce să citești, care sunt cele mai bune cărți, cele mai noi apariții, cei mai vânduți autori? Afli de luni până vineri, la Digi24. „O carte pe zi“ te așteaptă în cadrul jurnalelor de știri de la orele 8:00 și 11:00 cu tot ce trebuie să știi pentru o lectură de calitate.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.