LiteraBlog O carte pe zi: „Amurgul democrației” de Anne Applebaum

O carte pe zi: „Amurgul democrației” de Anne Applebaum

Amurgul democrației. Seducătoarea atracție a autoritarismului de Anne Applebaum este recomandarea zilei de joi, 25 noiembrie 2021, în cadrul rubricii „O carte pe zi”, un proiect Litera în parteneriat cu Digi24.

Un istoric câștigător al Premiului Pulitzer explică, într-un limbaj clar, de ce elitele din democrațiile mondiale sunt atrase de naționalism și de autoritarism. Din Statele Unite și Marea Britanie până în Europa continentală și dincolo de ea, democrația liberală este atacată, iar autoritarismul e în ascensiune. În Amurgul democrației, Anne Applebaum, istoric al atrocităților regimului sovietic și printre primii jurnaliști americani care au avertizat în privința tendințelor antidemocrate din Occident, explică ispita naționalismului și a autocrației. În aceste eseuri captivante, autoarea afirmă că sistemele politice cu opinii radicale sunt atrăgătoare, în special când sunt în beneficiul celor loiali și îi exclud pe toți ceilalți.

Liderii despotici nu conduc singuri; se bazează pe aliați politici, birocrați și figuri publice pentru a le pava drumul și a-i sprijini. Partidele autoritare și naționaliste apărute în democrațiile moderne oferă noi surse de avere sau de putere partizanilor. Applebaum descrie mulți dintre noii contestatari ai liberalismului din toată lumea, dovedind că folosesc teorii ale conspirației, polarizări politice, rețele sociale și chiar nostalgia pentru a schimba societăți.

Elegant scrisă și cu argumente pertinente, Amurgul democrației este o analiză sclipitoare a schimbărilor actuale și o imagine încurajatoare a drumului către revenirea la valori democrate.

Ce spun criticii despre Amurgul democrației. Seducătoarea atracție a autoritarismului

„O relatare revelatoare și, uneori, șocantă, dar niciodată disperată a ascensiunii autoritarismului în Occident.“ (Los Angeles Review of Books)

„O lectură esențială pentru atacul său viguros asupra noii drepte din rândurile conservatorilor și pentru avertismentul documentat pe care îl transmite. Opiniile lui Applebaum sunt oportune în special fiindcă este un gânditor atent și un observator perspicace… O abordare educată, rațională și sinceră a realităților întunecate pe care le trăim.“ (Kirkus Reviews)

„Anne Applebaum este un istoric important al comunismului și un cercetător iscusit al politicilor contemporane. În această carte, Applebaum se concentrează asupra unei mari întrebări, care a preocupat-o profund atât în Europa, cât și în America: unde a greșit democrația? Această documentare scrisă cu inteligență și înțelegere este răspunsul ei.“ (Timothy Snyder, autor On Tyranny)

„Experiența de istoric a lui Applebaum și cunoștințele despre Europa și SUA contemporane scot la iveală elementele eterne, dar și distinctive definitorii pentru pericolele politice care ne amenință astăzi… Amurgul democrației ne oferă lecții despre îndelungata luptă dintre democrație și dictatură. Însă, poate cel mai important, despre cât de fragilă este de fapt democrația: supraviețuirea ei depinde de alegerile zilnice ale elitei și ale omului de rând.“ (Sheri Berman, The Washington Post)

Cartea pe care trebuie să o citești pentru a înțelege ce înseamnă ascensiunea și conducerea lui Donald Trump pentru democrația de azi, nu numai în SUA, ci global. (Ron Elving, NPR)

Despre Anne Applebaum

Anne Elizabeth Applebaum (n. 25 iulie, 1964) este ziarist și istoric american. În 1992 s-a căsătorit cu Radoslaw Sikorski, ulterior ministru al apărării în Polonia și mareșal al Seimului. Cuplul are doi băieți, Aleksander și Tadeusz. Applebaum a devenit cetățean polonez în 2013. Vorbește fluent polona și rusa.

A scris pe larg despre marxism-leninism și dezvoltarea societății civile în țări din Europa Centrală și de Est. A lucrat la The Economist și la The Spectator și a fost membru în consiliul editorial de la The Washington Post (2002–2006). A câștigat Premiul Pulitzer în aprilie 2004 pentru cartea Gulag: O istorie, publicată în anul anterior. Este corespondentă la The Atlantic și senior fellow la The Agora Institute at John Hopkins University School of Advanced International Studies. Este soția jurnalistului și omului politic polonez Radoslaw Tomasz Sikorski.

Te-ar mai putea interesa și:

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.