LiteraBlog O carte pe zi: „Bărbatul sentimental” de Javier Marías

O carte pe zi: „Bărbatul sentimental” de Javier Marías

Bărbatul sentimental de Javier Marías este recomandarea zilei de marți, 2 noiembrie 2021, în cadrul rubricii „O carte pe zi”, un proiect Litera în parteneriat cu Digi24.

Au trecut patru ani de când, în trenul care îl ducea de la Paris la Madrid unde urma să cânte în rolul lui Cassio din Otello, un tânăr tenor, personajul narator al romanului, i-a întâlnit pentru prima dată pe bancherul Manur, pe soția lui, Natalia, și pe secretarul însoțitor Dato. În acel moment, nici nu-și dă seama dacă cei trei călătoresc împreună, dacă au vreo legătură. Ulterior, în hotelul de lux în care stă, îi reîntâlnește și află despre ciudatul aranjament dintre ei. În zilele care urmează, tânărul tenor se atașează de grupul insolit într-o manieră care va distruge echilibrul tuturor. Împărțindu-se între repetițiile pentru premiera cu Otello și întâlnirile în trei cu Natalia și Dato, în scurt timp ajunge să le contopească și să devină parte dintr-un triunghi inseparabil. Peste patru ani, un vis neobișnuit de clar și coerent prilejuiește rememorarea celor ce au urmat.

Citește și: Bogdan Alexandru Stănescu, despre Javier Marías: „Răul, așadar”

În acest roman de mici dimensiuni, Javier Marías reușește, prin obișnuitele sale analize și considerații, dar și prin relatarea unor episoade anecdotice, să atingă o vastă problematică umană, de la singurătate și dezrădăcinare la orgoliu și obsesia controlului, de la ascensiune și triumf artistic la decădere și paranoia, de la iubire și gelozie la uitare și indiferență.

Ce spun criticii desire Bărbatul sentimental

„O narațiune plină de digresiuni, care se deplasează înainte și înapoi în timp… Nu există nimic asemănător în ficțiunea de astăzi.“ (The New York Times Book Review)

„O carte care redă tortura iubirii la fel cum ariile de operă redau frământarea inimii.“ (Washington Times)

„Stilat, cerebral… Marías este un talent uimitor… Proza sa este ambițioasă, ironică, filosofică și, în ultimă instanță, plină de compasiune.“ (The New York Times)

„Cel mai subtil și mai talentat scriitor contemporan spaniol.“ (The Boston Globe)

DESPRE JAVIER MARÍAS

Javier Marías, născut în anul 1951 la Madrid, este un prozator, eseist, traducător și jurnalist spaniol. Și‑a petrecut copilăria în Statele Unite, unde familia lui se refugiase în timpul dictaturii lui Franco. Prin intermediul tatălui său, filosoful Julián Marías, profesor universitar, a intrat în contact cu scriitori importanți ca Vladimir Nabokov sau Jorge Guillén. După revenirea în Spania, a studiat la Colegiul Estudio din Madrid, apoi a absolvit Facultatea de Filologie Engleză a Universității Complutense. Din 1983 predă cursuri de literatură spaniolă la Universitatea Oxford.

Citește și: O carte pe zi: „Așa începe răul” de Javier Marías

A publicat romanele Los dominios del lobo (1971), Travesía del horizonte (1973), El monarca del tiempo (1978), El siglo (1983), Bărbatul sentimental (El hombre sentimental, 1986), recompensat cu Premio Herralde, Romanul Oxfordului (Todas las almas, 1989), distins cu Premio Ciudad de Barcelona, Inimă atât de albă (Corazón tan blanco, 1992), pentru care a primit Premio de la crítica și IMPAC International Dublin Literary Award, Mâine în bătălie să te gândești la mine (Mañana en la batalla piensa en mí, 1994), răsplătit cu Premio Rómulo Gallegos și Prix Femina Étranger, Fața întunecată a timpului (Negra espalda del tiempo, 1998), trilogia Chipul tău, mâine (Tu rostro mañana, 2009), formată din volumele 1. Febră și lance (1. Fiebre y lanza, 2002), 2. Dans și vis (2. Baile y sueño, 2004), 3. Venin și umbră și adio (3. Veneno y sombra y adiós, 2007), Îndrăgostirile (Los enamoramientos, 2011), pentru care autorul a refuzat Premio Nacional de Narrativa, Așa începe răul (Así empieza lo malo, 2014), Berta Isla (2017), recompensat cu Premio de la crítica, Tomás Nevinson (2021). A scris de asemenea mai multe volume de povestiri, printre care Mientras ellas duermen (1990) și Când eram muritor (Cuando fui mortal, 1996), numeroase eseuri și articole.

Citește un fragment în avanpremieră din „Așa începe răul” de Javier Marías

În anul 1997 a primit Premiul Nelly Sachs, iar în 2000, Premiul Grinzane Cavour pentru întreaga operă.

De același autor:

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.