LiteraBlog O carte pe zi: „Gânduri despre secolul XX” de Tony Judt și Timothy Snyder

O carte pe zi: „Gânduri despre secolul XX” de Tony Judt și Timothy Snyder

Gânduri despre secolul XX de Tony Judt și Timothy Snyder este recomandarea zilei de miercuri, 8 septembrie 2021, în cadrul rubricii „O carte pe zi”, un proiect Litera în parteneriat cu Digi24.

Unul dintre cei mai străluciți istorici ai epocii noastre, Tony Judt dă viață secolului trecut în această istorie fără precedent și originală. Structurată ca o serie de conversații intime între Judt și prietenul și colegul său istoric Timothy Snyder, Gânduri despre secolul XX prezintă triumfurile și eșecurile celor mai proeminenți intelectuali ai secolului XX și ale ideilor lor, îndrumând cititorii prin dezbateri care ne-au definit lumea. Abordând problema cu o claritate și o perspectivă fără precedent, Gânduri despre secolul XX este un tur de forță: o analiză magistrală a vieții gândirii și a gândirii care ne conduce viața.

Ce spun criticii despre Gânduri despre secolul XX

„Genial până la final… Tony Judt era combativ și avea o finețe absolută în gândire chiar și în pragul morții… O lectură emoționantă, care ne luminează și ne provoacă.“ (Sunday Times)

„Cel mai bun fel de carte.“ (The Times)

„Gânduri despre secolul XX este o carte remarcabilă din multe privințe. Pregătirea și angajamentul intelectual care se află în spatele acelui substantiv gânduri din titlu. Modul în care ideile prind viață prin interacțiunea dintre autori. Implicarea pasională în problemele politice controversate. Faptul că această carte a putut fi scrisă, având în vedere circumstanțele tragice care o înconjurau… Judt continuă să poarte cititorul într-o călătorie dezlănţuită prin curentele ideologice de gândire din secolul XX.“ (The Los Angeles Times)

„O sărbătoare intelectuală, erudită, lucidă, provocatoare și accesibilă.“ (San Francisco Chronicle)

„Fanii vor găsi o mulțime de idei care să-i susțină în această codă amară despre o viață marcată de mari performanțe de scriere, de perspicacitate științifică și de polemică contemporană… vitejia [lui Judt] este mereu prezentă, dar pe bună dreptate minimalizată. După cum observă domnul Snyder în introducerea sa, cartea este atât despre viața minții, cât și despre viața trăită conștient. Judt a fost un exemplu pentru ambele.“ (The Economist)

Despre Tony Judt și Timothy Snyder

TONY JUDT (1948–2010) a fost autorul și editorul a 15 cărți, incluzând Când lucrurile se schimbă (Editura Litera, 2015) și volumul Epoca postbelică (Editura Litera, 2019), finalist la Premiul Pulitzer. A fost director și fondator al Institutului Remarque și profesor la Universitatea din New York.

TIMOTHY SNYDER este profesor de istorie la Universitatea Yale și autorul a cinci cărți premiate, cel mai recent volum al său fiind Bloodlands: Europe Between Hitler and Stalin. Locuiește în New Haven, Connecticut.

De același autor:

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.