O carte pe zi: „Harta sentimentelor” de Ana Merino
Harta sentimentelor de Ana Merino este recomandarea zilei de miercuri, 18 august 2021, în cadrul rubricii „O carte pe zi”, un proiect Litera în parteneriat cu Digi24.
Valeria, o tânără învățătoare, are o relație cu Tom, un bărbat mult mai în vârstă, încercând să înțeleagă semnificația iubirii. Într-o familie din același sat din Iowa, nenorocirea lovește atunci când Lilian dispare lăsându-și șocați și îndurerați soțul și pe cei doi fii. Emily de la clubul de striptease visează să scape de droguri și de viața în promiscuitate. În locul promovării așteptate, Aurora, o corporatistă spaniolă, se trezește detașată într-o zonă rurală aridă din America. Orbitele acestor personaje sunt tangente, iar dramele, decepțiile, dar și revelațiile lor se intersectează ocazional, pentru mai scurtă sau mai lungă durată.
Urmărind destinul fiecăruia dintre numeroasele personaje, narațiunea evoluează pe parcursul a două decenii, purtându-ne de la cauzele prefigurate în primele intervenții până la efectele de mai târziu. Condiționată de forța sentimentelor, această țesătură a destinelor individuale este străbătută, convingător și fără ostentație, de firele viguroase ale problematicii universale contemporane: falsitatea feminismului și lipsa de principialitate a capitalismului corporatist, războiul și sacrificiul nejustificat, trauma catastrofelor naturale, amenințarea dezastrelor ecologice, dramele migrației și ale neputinței.
Ce spun criticii despre Harta sentimentelor
„Merino își face debutul ca romancieră într-un mod magistral – nu doar pentru că a câștigat Premiul Nadal, dar mai ales pentru că a făcut-o atât de strălucit. Pentru un debut, acest roman demonstrează o maturitate narativă surprinzătoare, captivând cititorul de la prima frază și ducându-l într-o lume necunoscută.“ (El Cultural)
„Dacă literatura încă ne mai poate salva, se datorează existenței unor cărți ca Harta sentimentelor de Ana Merino, o artistă a cuvintelor, o scriitoare empatică și inteligentă care recurge la sensibilitate și semnificații profunde.“ (El Mundo)