LiteraBlog O carte pe zi: „Îndrăgostirile” de Javier Marias

O carte pe zi: „Îndrăgostirile” de Javier Marias

Îndrăgostirile, de Javier Marias, este recomandarea zilei de sâmbătă, 19 martie 2022, în cadrul rubricii „O carte pe zi“, un proiect Litera în parteneriat cu Digi24.

În fiecare zi, înainte de serviciu, María se oprește la aceeași cafe­nea. Și în fiecare dimineață, observă de la distanță un cuplu per­fect. Sunt momentele ei de delectare, care o binedispun pentru tot restul zilei, care o fac să iasă din propria apatie. În ziua în care cuplul lipsește, ca și în zilele următoare, María nu-și poate regăsi echilibrul și buna dispoziție, dar nu bănuiește nici pe departe adevăratul motiv al absenței celor doi soți. Află întâmplător, peste câtva timp, că soțul a fost ucis cu brutalitate – o crimă stupidă, cu totul întâmplătoare, după toate aparențele. Când văduva reapare, Maríei i se pare potrivit s-o abordeze și să-și prezinte condoleanțele. O legătură de scurtă durată se creează între ele, numai atât cât María să se trezească implicată într-o poveste macabră și tulburătoare pe care ar fi preferat să n-o știe.

Îndrăgostirile este un roman despre dragoste, despre viață și moarte, despre adevăr și incertitudine, despre puterea celor care s-au dus asupra celor care au rămas, despre procesul vindecării și continuării drumului. Pe lângă elaboratele discursuri reflexive, autorul introduce pagini de un comic savuros, surprinzătoare în context și neobișnuite în opera sa.

CE SPUN CRITICII DESPRE ÎNDRĂGOSTIRILE

Cartea unui maestru aflat la apogeu, acesta este un roman despre o crimă, care devine un vehicul captivant pentru toate marile întrebări despre viață, dragoste, soartă și moarte.“ (The Guardian)

O capodoperă obsedantă… Provocarea dintotdeauna a literaturii este aceea de a obține o simbioză satisfăcătoare între arta de înalt nivel și traiectul accesibil al unei intrigi simple. «Îndrăgostirile» este tocmai un astfel de roman… Așa cum Macbeth este un thriller, dar și o mare tragedie, «Îndrăgostirile» este o poveste despre o crimă, dar și povestea profundă a unei obsesii fatale.“ (The Observer)

«Îndrăgostirile» este o carte misterioasă și seducătoare; are înșelăciune, are intrigi amoroase, are crimă – este, pur și simplu, cel mai captivant roman scris de Marías.“ (NPR)

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.