LiteraBlog O carte pe zi: „Locul secund” de Rachel Cusk

O carte pe zi: „Locul secund” de Rachel Cusk

Locul secund de Rachel Cusk este recomandarea zilei de marți, 7 decembrie 2021, în cadrul rubricii „O carte pe zi”, un proiect Litera în parteneriat cu Digi24.

O femeie invită un pictor celebru, aflat în amurgul carierei, să petreacă un timp în casa ei de oaspeți, într-o zonă izolată de coastă, unde ea însăși duce o viață simplă și naturală alături de familie. Impresionată de tablourile lui, în special de peisajele care par să rezoneze în mod straniu cu împrejurimile casei, ea e convinsă că artistul o poate ajuta să pătrundă misterul din centrul vieții ei. Dar, pe măsură ce în regiune se instalează o vară lungă și uscată, prezența lui provocatoare devine ea însăși o enigmă, spulberând liniștea traiului așezat al gazdelor.

Locul secund, noul roman al lui Rachel Cusk, este un studiu profund despre geometria relațiilor umane, despre destinul feminin și privilegiul masculin, despre moralitatea vieții și a artei și despre cum aceasta din urmă ne poate deopotrivă salva și distruge. O parabolă a sufletului uman în luptă cu cei mai întunecați demoni ai săi.

Ce spun criticii despre Locul secund

„O dramă persuasivă, plină de reflecții surprinzătoare despre artă, cultură, relații de putere, moralitate, despre ce înseamnă a fi părinte… Un roman pătrunzător, profund, de o onestitate tulburătoare.“ (Independent)

„Ca în toate cărțile lui Cusk, naratoarea analizează fiecare emoție de parcă a fost abia inventată. Fiecare detaliu devine esențial. (The New York Times)

„O analiză incomodă, dar fascinantă a creativității, a privirii masculine și a condiționării de gen pe care o suportă experiența libertății.“ (Guardian)

„Una dintre cele mai mari realizări ale literaturii noului mileniu.“ (NPR)

De același autor:

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.