LiteraBlog O carte pe zi: „M. Fiul secolului” de Antonio Scurati

O carte pe zi: „M. Fiul secolului” de Antonio Scurati

M. Fiul secolului de Antonio Scurati este recomandarea zilei de vineri, 21 ianuarie 2022, în cadrul rubricii „O carte pe zi”, un proiect Litera în parteneriat cu Digi24.

Italia este epuizată. Sătulă de clasa politică. Sătulă de moderații inepți și de mașinațiile agonizante ale unei democrații ce pare să nu mai funcționeze. În timp ce liderii țării au stat cu mâinile în sân, bucurându-se de siguranța Parlamentului, un om din exterior a urcat până în vârf. Este un inadaptat prin excelență, un protector al veteranilor de război demobilizați rușinos, un vagabond care-și caută drumul. Vorbește în numele proscrișilor, al renegaților și al celor care pun mai presus de orice puritatea ideologică. Este un fost lider socialist înlăturat de partidul său, directorul unui mic ziar de opoziție, un agitator politic neobosit. Ca un animal, simte că se apropie schimbarea. Este Benito Mussolini. 

M. Fiul secolului descrie ascensiunea fascismului din perspectiva fondatorului său. Bogată în detalii și presărată cu documente și surse autentice, este o operă impecabilă de ficțiune istorică, cu o rezonanță dramatică în epoca noastră.

Ce spun criticii despre M. Fiul secolului

„O relatare istorică magistrală, o carte extraordinară și stimulatoare. Un portret al lui Benito Mussolini cu atât mai precis și mai bine reliefat cu cât este concret și riguros. O lucrare îndrăzneață, fluidă, impresionantă. O poveste genială.“ (Le Figaro)

„O realizare literară incontestabilă. Scurati examinează minuțios istoria într-o proză de excelentă calitate, bogată în aluzii literare…“ (El Paìs)

„Panoramică și polifonică, lucrarea lui Scurati dezvăluie experiențele celor temători și ale celor care stârnesc teamă, retorica revoluționarilor și cea a reacționarilor… o multitudine de fragmente care alcătuiesc un mozaic imens.“ (New Statesman)

„Seamănă cu un thriller politic… surprinzător de modern. O lectură obligatorie.“ (Die Zeit)

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.