LiteraBlog O carte pe zi: „Neveste de naziști. Femeile din elita Germaniei lui Hitler” de James Wyllie

O carte pe zi: „Neveste de naziști. Femeile din elita Germaniei lui Hitler” de James Wyllie

Neveste de naziști. Femeile din elita Germaniei lui Hitler de James Wyllie este recomandarea zilei de marți, 19 octombrie 2021, în cadrul rubricii „O carte pe zi”, un proiect Litera în parteneriat cu Digi24.

Goering, Goebbels, Himmler, Heydrich, Bormann, Hess – nume sinonime cu puterea și influența în cel de-al Treilea Reich. Poate mai puțin cunoscute sunt Carin, Emmy, Magda, Margaret, Lina, Gerda și Ilse…

Acestea sunt femeile din spatele bărbaților de tristă amintire – individualități complexe cu personalități distincte, care au fost captivate de Hitler și ale căror vieți de zi cu zi erau guvernate de ideologia nazistă. Pe tot parcursul ascensiunii și al căderii nazismului, aceste femei au iubit și au pierdut, au crescut copii și s-au certat cu soții lor și unele cu altele, în tot acest timp luptându-se pentru o poziție cât mai apropiată de Führer însuși. Și, cu toate acestea, au fost tratate ca niște personaje secundare, semnificația lor a fost ignorată, de parcă nu ar fi știut nimic despre actele criminale ale soților lor, în ciuda dovezilor care erau peste tot în jur: opere de artă furate care le împodobeau pereții, sclavii care munceau în casa lor și produsele cultivate în lagărele de concentrare care le ajungeau pe masă.

Neveste de naziști le studiază în detaliu pe aceste femei pentru prima dată, împletind cu talent poveștile lor cu anii de lupte, putere, declin și distrugere până spre apusul postbelic caracterizat de negare și autoamăgire.

Ce spun criticii despre Neveste de naziști

„Wyllie spune povestea soțiilor lui Goering, Goebbels, Himmler și a altora… o abordare inedită a unei epoci care încă își dezvăluie secretele.“ (The Guardian)

„Studiul lui Wyllie despre jumătățile mai bune ale celui de-al Treilea Reich este cuprinzător și plin de detalii fascinante.“ (The Tablet)

Despre James Wyllie

Este scriitor, scenarist și realizator premiat. Este autorul volumelor Goering and Goering și The Codebreakers: the True Story of the Secret Intelligence Team That Changed the Course of the First World War. A lucrat la realizarea a numeroase filme pentru BBC și Film4 și a scris scenariul pentru mai multe seriale TV.

Te-ar mai putea interesa și:

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.