O carte pe zi: „O regină pe eșafod” de Hillary Mantel
O regină pe eșafod de Hillary Mantel este recomandarea zilei de luni, 2 august 2021, în cadrul rubricii „O carte pe zi”, un proiect Litera în parteneriat cu Digi24.
Anglia, 1535. Thomas Cromwell, fiul unui fierar, a ajuns secretarul regelui Henric al VIII-lea și șeful Cancelariei. Influența sa a crescut odată cu cea a lui Anne Boleyn, noua soţie a lui Henric. Însă Anne n-a reușit să-i ofere regelui un moștenitor, iar inteligența ei ascuțită, alături de voința temerară, îi va înstrăina pe vechii prieteni ai lui Henric și familiile nobile din Anglia. Când regele vizitează Wolf Hall, Cromwell îl vede cum se îndrăgostește de urâţica Jane Seymour. La un semn al lui Henric, sfetnicul său este pregătit să o îndepărteze pe regină de la curte, în urma unui proces de adulter și trădare. Astfel, Cromwell trebuie să găsească o soluție care să fie pe placul lui Henric, să protejeze națiunea și să îl mențină, în același timp, în grațiile regelui.
O realizare literară uluitoare, O regină pe eșafod spune povestea unui moment terifiant din istoria Angliei, văzut prin ochii uneia dintre cele mai mari romanciere contemporane.
Ce spun criticii despre O regină pe eșafod
„Magnific. Mantel dă viață istoriei cu o acuitate politică și psihologică egală cu a lui Tolstoi.” (Washington Post)
„O regină pe eșafod este cea mai bună carte de ficțiune istorică pe care am citit-o vreodată. O realizare excepțională.” (Sunday Telegraph)
Despre Hilary Mantel
Hilary Manteleste o romancieră britanică, născută în 1952, în Glossop, Derbyshire. A studiat dreptul la London School of Economics și Sheffield University. După absolvire, a lucrat ca asistent social, apoi a trăit cinci ani în Botswana și alți patru în Arabia Saudită, înainte de a reveni în Anglia, la mijlocul anilor ‘80. În 1987 a primit Premiul Shiva Naipaul Memorial pentru un articol despre orașul Jeddah, iar între 1987 și 1991 a fost critic de film pentru The Spectator. Cele douăsprezece romane scrise până în prezent i‑au adus recunoașterea literară și numeroase premii.
Printre cele premiate se numără Eight Months on Ghazzah Street (1988), Fludd (1989), A Place of Greater Safety (1992), A Change of Climate (1994), An Experiment in Love (1995). Alte lucrări includ: The Giant, O’Brien (1998), Giving Up the Ghost: A Memoir (2003), Learning to Talk: Short Stories (2003) și Beyond Black (2005), nominalizat la Premiul Orange pentru ficțiune în 2006. Wolf Hall (2009) a primit unul dintre cele mai prestigioase premii literare din lume, Man Booker, iar continuarea sa, O regină pe eșafod (Bring Up the Bodies, 2012), a câștigat, de asemenea, Premiul Man Booker.
De aceeași autoare: