LiteraBlog O carte pe zi: „Sâmbăta în care totul s-a schimbat” de Sophie Van Llewyn

O carte pe zi: „Sâmbăta în care totul s-a schimbat” de Sophie Van Llewyn

Sâmbăta în care totul s-a schimbat de Sophie Van Llewyn este recomandarea zilei de joi, 12 august 2021, în cadrul rubricii „O carte pe zi”, un proiect Litera în parteneriat cu Digi24.

Anii ’70, într-un oraș din România. Alina și Liviu sunt ghizi și însoțesc grupuri de turiști germani. Pe lângă stânjeneala cu care dau răspunsuri automate la întrebări incomode privind restricțiile și privațiunile în care trăiesc românii, au avantajul de a primi unele mici „atenții“: câte o ciocolată sau câte un pachet de țigări din Occident. Visul Alinei – o pereche de blugi Levi’s.

Citește și: Volumul „Sâmbăta în care totul s-a schimbat” de Sophie Van Llewyn, dezbătut la ediția din septembrie a Clubului de Carte Litera

După ce se căsătoresc, viața lor devine, ca a multor altora, o echilibristică printre lipsuri și frustrări, suspiciuni și acuzații din partea Securității, visuri care se tot îndepărtează, relații de familie compromise de modurile diverse în care rudele s-au adaptat regimului comunist. Când situația devine greu de su­portat și norii negri se adună tot mai amenințători, pentru Alina și Liviu rămâne o singură cale de scăpare: să părăsească defini­tiv țara. Ușor de zis, dar greu, aproape imposibil de făcut.

Citește și: Bestsellerul săptămânii pe Litera.ro: „Sâmbăta în care totul s-a schimbat” de Sophie Van Llewyn

Sâmbăta în care totul s-a schimbat este un roman scurt și alert, politic, dar și psihologic, cu personaje de care te atașezi instantaneu și replici extrem de originale, dar și cu un neașteptat realism magic care punctează drama și destinele.

CE SPUN CRITICII DESPRE SÂMBĂTA ÎN CARE S-A SCHIMBAT TOTUL

„Un debut foarte reușit – în parte, literatură absurdă; în parte, thriller; în parte, realism social. Dacă ești genul care caută intrigă, profunzime psihologică și umor negru într-un volum ce poate fi citit într-o oră, aceasta este cartea potrivită pentru tine.“ (Juriul Premiului Republic of Consciousness)

„Un volum cu capitole scurte și intense ca fulgerele în furtună, așa cum este, de altfel, toată proza scrisă de Sophie van Llewyn… Un roman de o izbitoare originalitate… concis, tensionat și pătrunzător… O bijuterie lirică.“ (Kirkus Reviews)

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.