LiteraBlog O carte pe zi: „Scurtă istorie a Europei de la Pericle la Putin” de Simon Jenkins

O carte pe zi: „Scurtă istorie a Europei de la Pericle la Putin” de Simon Jenkins

Scurtă istorie a Europei de la Pericle la Putin de Simon Jenkins este recomandarea zilei de joi, 21 octombrie 2021, în cadrul rubricii „O carte pe zi”, un proiect Litera în parteneriat cu Digi24.

Europa a fost, vreme de două milenii, un continent care s-a bucurat de un succes remarcabil. În noua sa istorie, Simon Jenkins spune povestea acestei evoluții, de la un câmp de luptă între triburi războinice, la un tărâm al păcii, bogăției și libertății – o poveste cu suișuri și coborâșuri, din Grecia și Roma antică, prin Evul Mediu, Reformă și Revoluția franceză, până la cele două războaie mondiale, oprindu-se în actualitate.

Jenkins se ocupă de personaje istorice precum Iulius Caesar și Ioana d’Arc, Wellington sau Angela Merkel, ca și de personalități culturale, de la Aristotel la Shakespeare și Picasso. Urmărind anumite teme de-a lungul epocilor, de la ambițiile tinereții și conflictul religios, până la constrângerile geografice și invazii, Jenkins aduce laolaltă forțele-cheie și perioadele principale într-o narațiune cronologică – toate acestea cu pătrunderea sa caracteristică, cu culoare și autoritate.

Cu toate că a trecut prin tulburări aproape constant de-a lungul istoriei sale, Europa a lăsat o amprentă de neșters asupra lumii. Cum a devenit un continent atât de mic atât de puternic? Cum au dezvoltat o conștiință comună toate aceste peninsule și insule diverse, de-a lungul timpului? Cum de diplomația s-a transformat atât de des în băi de sânge și care sunt implicațiile acestor lucruri astăzi?

În ciuda importanței politicii, economiei și culturii europene, nu a mai existat, până acum, o carte atât de concisă care să le spună povestea. Acoperind evenimente-cheie, epoci și indivizi remarcabili, portretul pe care îl realizează Jenkins continentului nu poate veni într-un moment mai potrivit și nici nu poate fi realizat mai bine.

Ce spun criticii despre Scurtă istorie a Europei de la Pericle la Putin

„O minune a conciziei… imposibil să nu îți placă.“ (The Sunday Times)

O abordare concisă și oarecum neobișnuită a istoriei europene, din Antichitate până în prezent… O introducere ideală pentru oricine este interesat de istoria Europei.“ (Kirkus)

O privire aeriană atotcuprinzătoare asupra unui continent… O lucrare ambițioasă care menține pe tot parcursul ei un ritm neobosit.“ (Prospect)

Simon Jenkins ne dezvăluie modul în care megalomanii au încercat și nu au reușit să subjuge națiunile suverane ale Europei de-a lungul istoriei sale… Cei care cred că UE este atât de modernă, unită și iubitoare de pace încât va depăși cu dibăcie plecarea Marii Britanii ar trebui să citească o carte de istorie – și să se înfioare.“ (The Daily Mail)

Despre Simon Jenkins

Simon Jenkins este președinte al National Trust și unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști britanici. Este editorialist la The Guardian, a fost editor atât la The Evening Standard, cât și la The Times și a scris numeroase cărți despre politică, istorie și arhitectură, printre care England’s Thousand Best
Churches și England’s Thousand Best Houses, ambele publicate de Penguin. Cea mai recentă carte a sa este Thatcher and Sons. Este membru al Society of Antiquaries și locuiește la Londra și la Aberdyfi.

Te-ar mai putea interesa și:

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.