LiteraBlog O carte pe zi: „V2” de Robert Harris

O carte pe zi: „V2” de Robert Harris

V2 de Robert Harris este recomandarea zilei de luni, 6 decembrie 2021, în cadrul rubricii „O carte pe zi”, un proiect Litera în parteneriat cu Digi24.

Rudi Graf a visat toată viața să trimită rachete pe Lună, dar s-a trezit racolat în programul profesorului nazist Wernher von Braun, care lansa rachete V2 asupra Londrei. Mai mult inginer decât soldat, Graf face eforturi supraomenenști să nu se abată de la linia partidului, pe măsură ce SS-ul preia controlul operațiunilor. Când printre militarii germani încep să circule zvonuri despre un trădător, el intră direct pe lista scurtă a suspecților.

Citește și: O carte pe zi: „Munchen” de Robert Harris

La rândul ei, Kay Caton-Walsh, o tânără agentă de informații britanică, încearcă să ducă o viață cât mai normală prin vicisitudinile războiului. După ce este surprinsă, împreună cu amantul ei, ofițer de aviație, de explozia unei rachete V2, Kay se oferă voluntară pentru o misiune în Belgia proaspăt eliberată. Înarmate cu o riglă de calcul și câteva ecuații, Kay și colegele ei speră să localizeze și să distrugă bazele de lansare ale rachetelor nemțești. Între liniile mișcătoare ale frontului, nu-i va fi ușor să distingă prietenul de dușman.

Numărul englezilor uciși în bombardamente nu încetează să crească, iar cele două personaje centrale trăiesc sub spectrul campaniei germane cu rachete V2, menită să îngenuncheze Anglia. Sub loviturile destinului, traiectoriile lui Graf și Kay nu pot conduce decât la coliziune.

CE SPUN CRITICII DESPRE V2

„Captivant… Harris aduce trecutul la viață schițând personalități puternice și intrigi subtile. Un regal pentru pasionații de ficțiune istorică de calitate.“ (Publishers Weekly)

„O capodoperă de ficțiune istorică… Romanul combină detalii tehnice fascinante cu drame personale care evidențiază ambiguitatea condiției umane de ambele părți ale frontului.“ (Booklist)

DESPRE ROBERT HARRIS

Robert Harris este autorul a 14 bestselleruri, printre care: Vaterland (Patria) (Fatherland, 1992), Enigma (1995), Arhanghelsk (Archangel, 1998), Pompei (Pompeii, 2003), trilogia Cicero — alcătuită din romanele Imperium (2006), Lustrum (2009) și Dictator (2015) —, Marioneta (The Ghost, 2007), ecranizat de Roman Polanski, Factorul groazei (The Fear Index, 2011), München (Munich, 2017) și V2 (2020). Cărțile sale au fost traduse în 40 de limbi și vândute în peste 10 milioane de exemplare. Este membru al Societății Regale de Literatură. Robert Harris locuiește în West Berkshire împreună cu soția sa, Gill Hornby.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.