LiteraBlog A apărut un nou roman al scriitoarei Doina Ruști. Exclusiv: Povestea hărții din romanul „Paturi oculte”

A apărut un nou roman al scriitoarei Doina Ruști. Exclusiv: Povestea hărții din romanul „Paturi oculte”

Paturi oculte, noul roman semnat de Doina Ruști, face parte din colecția Biblioteca de Proză Contemporană, apărută la Editura Litera și coordonată chiar de renumita scriitoare.

Vă invităm să citiți în exclusivitate povestea hărții din romanul Paturi oculte, poveste imaginată și relatată de scriitoarea Doina Ruști.

„Într-un oraș cum este Bucureștiul, în care au trăit cu intensitate milioane de oameni, de-a lungul a sute de ani, „harta“ existențială s-a modificat de multe ori. Case, străzi, intersecții și locuri consacrate unor activități și-au schimbat de multe ori înfățișarea și destinația, însă, de fiecare dată, ceva din viața care a fost s-a păstrat în piatra pavajului, dar mai ales în foșnetul unui copac. Orașul are câțiva pomi bătrâni care-au fost martorii faptelor apuse, multe uitate cu totul.

Pe Strada Batiștei e încă dudul lui Brâncoveanu, despre care am scris adeseori – și în Cămașa în carouri, dar și în Manuscrisul fanariot –, iar în marginea multor străzi trăiesc bătrâni roșcovi sălbatici, care amețesc lumea cu sunetele fine ale păstăilor, un fel de chemare a altei lumi. Mereu m-au fascinat acești copaci, cărora le spuneam în vremea copilăriei tecari, nume menționat în multe hârțoage ale timpului vechi. Copaci ritualici, parte a existenței mele, roșcovii sălbatici sunt nelipsiți din proza mea. Așa se face că, întâlnindu-mă într-o zi cu Bogdan Calciu, l-am întrebat dacă a auzit vreodată roșcovii orașului văitându-se de singurătate. Evident, știa despre ce e vorba, iar un timp am schimbat impresii.

La vreo săptămână după aceea mi-a adus o hartă – uite, mi-a spus, asta e harta Bucureștiului așa cum apare ea în visele unui roșcov! De la harta aceasta s-a născut romanul Paturi oculte, care într-un fel anume detaliază o geografie la care luăm parte cu toții. Zi de zi”, a declarat Doina Ruști, vorbind despre cel mai recent roman al său, Paturi Oculte.

Paturi oculte este cel mai nou roman al scriitoarei Doina Ruști

Paturi oculte, noul roman semnat de Doina Ruști, face parte din colecția Biblioteca de Proză Contemporană și este disponibil pe litera.ro.

Doi studenți de la Litere se îndrăgostesc în mod straniu, după ce intră în contact cu niște paturi mistice. Aventura lor generează un șir de întâmplări, care duc spre proprietarii anteriori ai paturilor și chiar mai departe, în dumbrava crepusculară. Scris alert, în decupaje care mențin tensiunea pe tot parcursul cărții, noul roman are în prim-plan o poveste contemporană, cu ramificații nu doar în trecut, ci și în lumea subtilă, a cauzelor și a marilor întrebări. Un roman ontologic într-un stil simplu, etalat pe un background erudit.

Paturi oculte
Doi studenți de la Litere se îndrăgostesc în mod straniu, după ce intră în contact cu niște paturi mistice. În spatele întâmplării se …

Detalii si pret aici

Cuibul bufnitei
Personajul principal din Cuibul bufniței este invitat într-o zi la o partidă de cărți, în casa unei văduve misterioase și seducătoare.

Detalii si pret aici

Ce spun criticii despre Paturi oculte, cel mai recent roman al scriitoarei Doina Ruști

 Il Libero: „Scriitoare de talent, Doina Ruști persiflează fantasticul noir.”

El Mercurio, Santiago de Chile: „Plină de umor în unele secvențe, în altele tragică și feroce, uneori fantastică și luminoasă ca o pictură de Chagall.“

La Stampa: „Cu totul copleșitoare este explozia de expresii originale și fulminante prin care Doina Ruști își descrie personajele.“

Despre Doina Ruști

Doina Ruști, scriitoare cunoscută în țară și în străinătate, a scris, printre altele, trilogia fanariotă: Homeric, Mâța Vinerii, Manuscrisul fanariot. Romanul său Paturi oculte deschide cea mai nouă colecție lansată la Editura Litera – „Biblioteca de Proză Contemporană”.

Kyparissia
Proza scurtă a Alexandrei Niculescu construiește în primul rând senzații și stări. Atmosfera e urbană și de vacanță, …

Detalii si pret aici

Cimitirul trandafirilor
Două povești de viață și de dragoste desfășurate la distanță de câteva decenii se influențează și se întrepătrund.

Detalii si pret aici

I put a spell on you…
Cristian, protagonistul romanului, are mustrări de conștiință în urma unei aventuri cu o necunoscută într-o pădure și încearcă …

Detalii si pret aici

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.