LiteraBlog Proiect de lege pentru încurajarea lecturii în România: instituirea Zilei naționale a lecturii!

Proiect de lege pentru încurajarea lecturii în România: instituirea Zilei naționale a lecturii!

Cititori, ni se pregătește ceva! Un proiect de lege prin care ziua de 15 februarie ar putea deveni Ziua națională a lecturii în România. O inițiativă mai mult decât binevenită, în condițiile în care datele statistice oficiale despre obișnuințele de lectură ale românilor nu sunt deloc încurajatoare, ci dimpotrivă: unul din 5 români nu a citit niciodată o carte, media zilnică de lectură este de doar 5 minute/zi, România se află pe ultimele locuri în Europa la „consumul” de carte.

Dacă adăugăm și ultimul studiu PISA care anunță un procent îngrijorător de 44% al analfabetismului funcțional în rândul elevilor români, ajungem la concluzia că această lege – care ar urma să creeze cadre legislative pentru implicarea autorităților locale și centrale în activități concrete de încurajare a lecturii la nivel național – ar putea fi una dintre soluțiile care să schimbe încet-încet această situație.

Proiectul de lege a fost depus la Camera Deputaților; detalii despre el găsiți accesând linkul: http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?idp=19213

Urmărim cu inters (și speranță!) acest proiect de lege care, pe lângă toate beneficiile concrete pe care le-ar putea aduce, ne-ar alinia și cu majoritatea țărilor europene – și nu numai – unde această sărbătoare este deja de domeniul tradiției.

România se va dezvolta cu adevărat doar atunci când românii se vor reîndrăgosti de carte. Din păcate, cifrele de azi sunt dramatice. Un român citeşte mai puţin de cinci minute pe zi şi circa o carte pe an, în medie. În comparaţie, un neamţ citeşte 16 cărţi pe an, în medie. Există, în mod clar, o legătură strânsă între preocuparea pentru lectură şi dezvoltarea economică şi socială a unei ţări. Un studiu al Băncii Mondiale arată că ratele mari de alfabetizare sunt asociate cu populaţii mai sănătoase, mai puţine infracţiuni, o creştere economică mai mare. Şi ONU consideră educaţia drept cheia pentru a stopa sărăcia, a proteja planeta şi a ne asigura că toţi oamenii se bucură de pace şi prosperitate. Cercetările au arătat că cititul este o abilitate vitală pentru a putea avea succes în societate şi pentru a putea accede la un loc de muncă bun”, transmite Sebastian Burduja, inițiatorul proiectului de lege.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.