Săptămâna 5-11 iulie 2021. Nu ratați noutățile Litera de la chioșcurile de presă!
În perioada 5-11 iulie 2021, la toate chioșcurile de presă din țară ajung titlurile: Jackie și Maria de Gill Paul, Imperii islamice: 15 orașe care definesc o civilizație de Justin Marozzi, Lista norocoasă de Rachel Lippincott, Fecioarele de Alex Michaelides.
Marți, 6 iulie 2021, la toate chioșcurile de presă din țară ajunge volumul Jackie și Maria, scris de Gill Paul
Soția președintelui. O cântăreață de operă faimoasă. Rivalitatea care a zdruncinat o lume întreagă. Jackie Kennedy era frumoasă, sofisticată și se gândea să-și părăsească soțul, pe atunci tânăr senator. Viața în ochii publicului, cu un bărbat excesiv de ambițios – și necredincios –, care cu greu putea fi convins să se întoarcă din vacanță după nașterea unui copil mort, îi frângea spiritul. Așadar, când i se oferă o vacanță pe luxosul iaht deținut de miliardarul Ari Onassis, ea spune da unei întâlniri care, în cele din urmă, îi va schimba viața.
Maria Callas se afla la apogeul carierei de cântăreață de operă și era considerată cea mai bună soprană a planetei. Apoi i-a fost prezentată lui Aristotel Onassis, cel mai bogat om din lume, grec ca și ea. Fiind blocată într-o căsătorie fără copii, lipsită de dragoste și supusă mereu presiunilor din partea directorilor de operă și a presei ostile, viața îi este întoarsă pe dos de acest bărbat hiperinteligent și impecabil de fermecător…
Încetul cu încetul, viețile celor două, a Mariei și a lui Jackie, încep să aibă din ce în ce mai multe puncte comune, până când tot ceea ce știu despre lume se schimbă dintr-odată.
Ce spun criticii despre Jackie și Maria
„O carte minunată, care m-a captivat complet, am fost cu totul prinsă de personaje, de glamour și de povestea fascinantă a acestor femei celebre. Pentru mine, a fost un deliciu de la început până la sfârșit… “ (Jenny Ashcroft, autoarea romanului Întâlnire la Bombay)
„Portretele celor două femei fascinante, pline de farmec, și cel al bărbatului care, fără îndoială, nu le-a meritat pe nici una dintre ele sunt deopotrivă emoționante și captivante. “ (Booklist)
Miercuri, 7 iulie 2021, la toate chioșcurile de presă din țară ajunge volumul Imperii islamice: 15 orașe care definesc o civilizație, scris de Justin Marozzi
O istorie a civilizațiilor bogate ale islamului spusă prin intermediul celor mai importante orașe ale imperiilor islamice
Civilizația islamică a fost cândva invidiată de întreaga lume. Printr-o succesiune de capitale sclipitoare, cosmopolite, imperiile islamice au dominat Orientul Mijlociu, Africa de Nord, Asia Centrală și multe părți ale subcontinentului indian, în timp ce Europa privea cu lașitate de pe margini. Secole la rând, califatul a fost victorios atât pe câmpul de luptă, cât și în bătălia ideilor, orașele sale aveau o grandoare artistică de neegalat, putere comercială, sfințenie spirituală și gândire orientată spre viitor, în care nimic nu era de neatins.
Imperii islamice este o istorie a acestor civilizații bogate și variate, de-a lungul a cincisprezece ani, începând cu Mecca, în secolul al VII-lea, și până la ascensiunea uluitoare a orașului Doha, în secolul XXI.
Justin Marozzi unește cu inteligență punctele definitorii ale istoriei islamice: de la momentul în care profetul Mahomed a primit revelația divină la Mecca, Prima Cruciadă și Căderea Constantinopolului din 1453 până la crearea republicii mercantile Beirut în secolul al XIX-lea și dezvoltarea orașului Dubai în secolul XX.
Joi, 8 iulie 2021, la toate chioșcurile de presă din țară ajunge cartea Lista norocoasă, scrisă de Rachel Lippincott
Două fete, o listă și douăsprezece șanse de a găsi dragostea…
Emily Clark și mama ei au fost întotdeauna norocoase. Dar norocul lor se sfârșește când o boală necruțătoare o lasă pe Emily fără persoana pe care o iubește cel mai mult, sfâșiindu-i inima. Acum, la trei ani de la moartea mamei, în vara de dinaintea ultimului an de liceu, lucrurile stau mai rău ca niciodată – Emily s-a despărțit de iubitul ei, iar tatăl ei vrea să vândă casa în care a crescut și să doneze tot ce i-a aparținut mamei ei, rupând orice legătură cu trecutul. Și singura persoană cu care Emily poate să vorbească despre asta este Blake, fiica celui mai bun prieten al tatălui ei, dar pe care de-abia o cunoaște.
Totul se schimbă când Emily găsește printre lucrurile mamei sale o listă cu dorințe de îndeplinit înaintea ultimului an de liceu, iar Blake îi sugerează să o considere o provocare. Astfel, pornesc amândouă în aventura vieții lor pentru a bifa toate acele cerințe și pentru a o ajuta pe Emily să își înfrunte temerile. Însă, pe măsură ce se apropie de îndeplinirea ultimei cerințe de pe listă, prietenia lui Emily cu Blake se transformă în ceva la care nu se așteptau.
Dintr-odată Emily trebuie să se confrunte cu o nouă provocare: să accepte ceea ce a ținut ascuns adânc în sufletul ei și nu a reușit niciodată să-i împărtășească persoanei care a cunoscut-o cel mai bine – propria mamă.
Ce spun criticii despre Lista norocoasă
„O poveste de dragoste captivantă și sensibilă despre a afla cine ești și pe cine iubești, când persoana cu care ai împărtășit mereu totul nu mai este lângă tine. “ (Kirkus Reviews)
Vineri, 9 iulie 2021, la toate chioșcurile de presă din țară ajunge cartea Fecioarele, scrisă de Alex Michaelides
Edward Fosca e un ucigaș. În privința asta, Mariana n-are nici o îndoială. Dar Fosca e intangibil. Profesor de tragedie greacă la Cambridge, chipeș și charismatic, este adorat de colaboratori și de studenți deopotrivă – mai cu seamă de membrele unei societăți secrete cunoscute drept Fecioarele.
Mariana Andros este o psihoterapeută strălucită, dar aflată la limita echilibrului interior, care devine obsedată de grupul Fecioarelor atunci când o membră a acestuia, prietenă de-a lui Zoe, nepoata ei, este găsită moartă la Cambridge.
Ea însăși absolventă a acelei universități, Mariana bănuiește că dincolo de frumusețea idilică a clopotnițelor și turnurilor, dincolo de tradițiile străvechi se ascunde ceva sinistru. Și ajunge la convingerea că, în pofida alibiului său, Edward este vinovat de crimă. Dar de ce și-ar ucide profesorul una dintre studente? Și de ce revine el mereu la riturile asociate Persefonei, fecioara arhetipală, și la călătoria ei în lumea subterană?
Când e găsit un alt cadavru, obsesia psihoterapeutei de a dovedi vinovăția lui Fosca scapă de sub control, amenințând să-i distrugă credibilitatea și cele mai apropiate relații. Însă Mariana este hotărâtă să-l oprească pe ucigaș cu orice preț, chiar și acela al vieții sale.
Ce spun criticii despre Fecioarele
„Cel mai important roman despre mediul universitar de la Istoria secretă a Donnei Tartt… Milioanele de cititori care au apreciat Pacienta tăcută vor fi încântați să afle că Alex Michaelides ne surprinde iarăși cu o întorsătură de situație imposibil de anticipat.“ (Tony Parsons)
„Al doilea roman al lui Alex Michaelides, îndelung așteptat, a apărut în sfârșit… Premisa Fecioarelor este seducătoare, iar firul narativ, irezistibil.“ (The New York Times)
„Un thriller psihologic uluitor… Michaelides e de neoprit.“ (Publishers Weekly)