LiteraBlog VIDEO. Scriitoarea Doina Ruști, invitată la ediția aniversară a Clubului de carte Litera

VIDEO. Scriitoarea Doina Ruști, invitată la ediția aniversară a Clubului de carte Litera

Scriitoarea Doina Ruști, coordonatoare a colecției „Biblioteca de Proză Contemporană”, apărută la Editura Litera, a fost invitata specială a jurnalistei Cristina Stănciulescu, la ediția aniversară a Clubului de carte Litera.

În cadrul întâlnirii de joi, 26 noiembrie 2020, scriitoarea Doina Ruști a vorbit despre cel mai recent roman al său, Paturi oculte.

„Vă invităm să plecați din care rămânând în case, să plecați într-un București misterios, așa cum nu l-am mai descoperit de mult într-o carte. Un București care amintește de un alt scriitor care ne-a marcat pe toți, Mircea Eliade – un București cu străzi misterioase, cu case și personaje misterioase, cu niște paturi misterioase… Desigur, este vorba de niște paturi oculte”, a precizat Cristina Stănciulescu în deschiderea evenimentului aniversar.

Un București misterios, așa cum nu l-am mai descoperit de mult într-o carte” (Cristina Stănciulescu)

La rândul său, scriitoarea Doina Ruști a vorbit despre scriitorii săi preferați, despre universul misterios din romanul Paturi oculte, despre literatura română contemporană, precum și despre colecția pe care o coordonează în cadrul Editurii Litera.

„Eram preocupată de latină, eram la secția clasică: făceam șase ore de latină și patru de greacă veche pe săptămână și, deci, literatura română contemporană nu avea loc în această ecuație, mai ales după ce traduceam câteva pagini de Suetonius. Găsisem un poem inedit al lui Pico della Mirandola, mă chinuiam să îl traduc și nu-mi ieșea și făcusem vreo 16 variante… Pe fondul ăsta, profesoara mea de română mi-a adus într-o să citesc <<Lumea în două zile>> a lui (n.r – George) Bălăiță. Apăruse atunci, era o perioadă de deschidere către lumea fantastică. Am fost așa încântată de acel roman că, după aceea, am devenit fan al literaturii române și îmi plăcea chiar să îmi aleg cărțile, să merg să îmi fac eu însămi o hartă a locurilor, a evenimentelor, a personajelor din literatura care se scria atunci, literatura vie, și care, în multe privințe era deasupra literaturii contemporane ajunsă la noi – în perioada aia nu ajungeau multe cărți. Pe la sfârșit de liceu am citit Breban, care m-a cucerit pentru tot restul vieții”, a mărturisit Doina Ruști.

Urmăriți dialogul integral aici:

DESPRE ROMANUL Paturi Oculte de Doina Ruști

Doi studenți de la Litere se îndrăgostesc în mod straniu, după ce intră în contact cu niște paturi mistice. În spatele întâmplării se află un șir lung de povești dintr-o lume mai veche sau mai nouă, palpabilă sau subtilă, dar în mod clar legată de istoria actuală.

CE SPUN CRITICII DESPRE ROMANUL PATURI OCULTE

El Mercurio, Santiago de Chile: „Plină de umor în unele secvențe, în altele tragică și feroce, uneori fantastică și luminoasă ca o pictură de Chagall.“

La Stampa: „Cu totul copleșitoare este explozia de expresii originale și fulminante prin care Doina Ruști își descrie personajele.“

DESPRE DOINA RUȘTI

Doina Ruști, scriitoare cunoscută în țară și în străinătate, a scris, printre altele, trilogia fanariotă: Homeric, Mâța Vinerii, Manuscrisul fanariot. Romanul său Paturi oculte deschide cea mai nouă colecție lansată la Editura Litera – Biblioteca de Proză Contemporană – și prezintă povestea a doi studenți de la Litere care se îndrăgostesc în mod straniu, după ce intră în contact cu niște paturi mistice. În spatele întâmplării se află un șir lung de povești dintr-o lume mai veche sau mai nouă, palpabilă sau subtilă, dar în mod clar legată de istoria actuală.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.