Top 10 cele mai citite cărți Litera în luna aprilie 2021
Apă proaspătă pentru flori de Valerie Perrin, Dans în arenă de Jojo Moyes, Farul cu secrete de Santa Montefiore, Elena Ceaușescu sau Anatomia unei dictaturi de Cosmin Popa, O istorie politică. Trei mii de ani de război și pace de Jonathan Holslag sunt în topul preferințelor cititorilor în luna aprilie.
Descoperă cele mai comandate titluri Litera din luna aprilie:
Apă proaspătă pentru flori, Valerie Perrin
Apărută la Editura Litera în colecția Buzz Books, cartea spune povestea lui Violette Toussaint, administratoarea unui cimitir dintr-un orășel din Burgundia.
Diferiții participanți la înmormântări, vizitatorii fideli sau colegii – groparii, îngrijitorii și un preot – îi frecventează biroul ca să se încălzească, iar acolo râsul, camaraderia și, uneori, lacrimile oaspeților fac casă bună cu cafeaua pe care le-o oferă gazda. Aceasta din urmă își trăiește viața în ritmul confidențelor vizitatorilor ei, după caz, amuzante sau mișcătoare.
Citește și: Bestsellerul săptămânii pe Litera.ro: „Apă proaspătă pentru flori” de Valérie Perrin
Programul lui Violette, mereu același, e dat peste cap într-o bună zi de sosirea lui Julien Seul – un comisar de poliţie din Marsilia –, care ține cu tot dinadinsul să împrăștie cenușa mamei sale, răposată de curând, peste mormântul unui necunoscut. În scurt timp devine limpede că gestul inexplicabil al lui Julien e strâns legat de trecutul complicat al lui Violette.
Cu Apă proaspătă pentru flori, Valérie Perrin le oferă cititorilor o poveste mișcătoare, spusă pe un ton intim, despre o femeie care, în ciuda tuturor piedicilor, crede neabătut în fericire.
Farul cu secrete, Santa Montefiore
Apărută la Editura Litera în colecția Blue Moon, cartea spune povestea lui Ellen Trawton, o femeie care fuge de toți și de toate.
Trebuie să se mărite cu un bărbat pe care nu-l iubește, slujba nu-i oferă nici o perspectivă de dezvoltare, iar mama ei cea băgăcioasă o calcă pe nervi. Așa că pleacă spre singurul loc unde știe cu siguranță că mama nu o va urmări – casa mătușii din Irlanda. Acolo descoperă un secret de familie care îi întunecă trecutul – dar îi poate asigura un viitor despre care nu avea idee.
Citește și: Dosar: Santa Montefiore, autoare a 20 de romane care s-au bucurat de aprecierea cititorilor din toată lumea
Între timp, Caitlin Macausland plânge după viitorul pe care l-a pierdut. Ea a avut parte de o moarte tragică în ceea ce tot satul consideră a fi o situație suspicioasă, iar acum este prinsă între cer și pământ, fără posibilitatea de a pleca.
Destinele celor două sunt unite de un far străvechi, care a fost martor la multe tragedii. Pot aceste femei să-și găsească în fine liniștea pe care și-o doresc atât de mult?
Citește și: O carte pe zi: „Primăvara în Toscana” de Santa Montefiore
Dans în arenă, Jojo Moyes
Apărută la Editura Litera în colecția „Blue Moon”, cartea spune povestea lui Sarah, o tânără al cărei secret va schimba pentru totdeauna viețile celor apropiați.
Când Sarah primește de la bunicul ei un cal superb pe nume Boo – în speranța că îi va călca pe urme și se va înscrie la o celebră școală de călărie din Franța, departe de cartierul lor sărăcăcios în Londra – ea începe să se antreneze în secret în parcuri și pe aleile orașului. Dar bunicul se îmbolnăvește, iar Sarah trebuie să strecoare orele de călărie printre îndatoririle de la școală și vizitele la spital.
Natasha, o tânără avocată, se resimte după o căsătorie ratată: i se pune la îndoială discernământul profesional, noul prieten este o mare dezamăgire și este obligată să-și împartă locuința cu fostul soț. Dar când îi iese în cale adolescenta Sarah, Natasha hotărăște să o ia pe fată sub aripa ei ocrotitoare.
Cum să obții prosperitatea. Pașii de la A la Z către o viață mai bogată, Deepak Chopra
Apărută la Editura Litera în colecția Introspectiv, Cum să obții prosperitatea. Pași de la A la Z către o viață mai bogată vă ajută să descoperiți secretul unei vieți prospere material și spiritual.
Cu înțelepciunea simplă și elegantă a unui adevărat guru, Deepak Chopra explorează în toată profunzimea ei conștiința bogăției și ne prezintă un plan clar prin care, pas cu pas, putem obține prosperitatea și împlinirea în toate domeniile vieții. Bogăția este starea noastră naturală, ne convinge el, căci universul fizic, în abundența lui, este de fapt creația unui câmp nelimitat al tuturor posibilităților. Pe baza unor pași simpli și a unor gesturi de zi cu zi, Cum să obții prosperitatea ne ajută să cultivăm acea conștiință a bogăției de care avem nevoie ca să ne conectăm la acest câmp și să realizăm orice ne dorim în viață.
Elena Ceaușescu sau Anatomia unei dictaturi, Cosmin Popa
Ceea ce a debutat ca o „poveste de succes“ a destalinizării a continuat printr-un șir nesfârșit de diversiuni al căror singur adevăr a fost luarea în stăpânire a țării și a oamenilor ei de către familia Ceaușescu. Propulsarea Elenei Ceaușescu la vârful partidului și al statului, deși aparent a fost inspirată din mișcarea generală de emancipare politică a femeilor, a fost și ea o altă diversiune, care a adăugat tragicului comunism românesc o notă suplimentară de absurd.
Spre deosebire de celelalte diversiuni, cum era cea a rusofobiei sau cea a independenței, pe care Ceaușescu le putea întrebuința după bunul-plac în funcție de moment, diversiunea Elena Ceaușescu s-a dovedit a fi cea mai solidă, punându-și cu adevărat amprenta asupra regimului, ba chiar asupra perioadei care i-a urmat. Contrar mantrelor propagandei oficiale, Elena Ceaușescu a fost o autentică adversară a femeilor. Nici una dintre inițiativele sale nu a urmărit îmbunătățirea reală a situației femeilor.
Citește și: O carte pe zi: „Elena Ceaușescu sau Anatomia unei dictaturi” de Cosmin Popa
Prezența Elenei Ceaușescu la vârful țării, considerată de propagandă simbol al emancipării femeii în România socialistă, nu a atenuat, ba chiar a acutizat, perspectiva birocratică și atitudinea represivă a regimului față de maternitate și natalitate. Documentele oficiale nu au păstrat nici o urmă a unei intervenții sau propuneri făcute de Elena Ceaușescu în care să fi cerut îmbunătățirea situației femeii-muncitoare, femeii-intelectual, nici măcar a femeii-mamă. Dimpotrivă, ea a cerut întotdeauna economii la sânge, făcându-se că nu observă evoluțiile îngrijorătoare din domeniul sănătății publice.
Elena Ceaușescu nu a fost simbolul emancipării economice sau politice a femeii din România, fie ea și comunistă, ci doar dovada supremă a deciziei conștiente a lui Nicolae Ceaușescu de a transforma țara într-o dictatură stalinistă bazată pe ideea de clan.
Fetița pierdută, Emily Gunnis
Apărută la Editura Litera în colecția Buzz Books, Fetița pierdută spune povestea impresionantă a trei generații de femei.
La treisprezece ani, Rebecca trece printr-un coșmar care o va urmări toată viața: într-un acces de furie, tatăl ei, un veteran traumatizat de ororile trăite în cel de-al Doilea Război Mondial, îi ucide mama, apoi se sinucide.
Peste ani, Iris și Jessie, fiicele Rebeccăi, știu că mama lor nu va vorbi niciodată despre acea noapte teribilă. Dar când Jessie dispare, cu bebelușul ei grav bolnav, Iris își dă seama că în trecut s-ar putea afla cheia dispariției surorii sale.
Trei generații de femei evoluează în capitole scurte, alerte, care ne poartă cu abilitate peste decenii, în trei momente decisive pentru destinul fiecăreia. Dincolo de intriga extrem de complicată și captivantă, cartea vorbește despre dramele specifice epocilor pe care le străbate: războiul cu distrugerile lui ireparabile; ordinea socială abuzivă care încalcă drepturile naturale ale femeilor; dilema alegerii între familie și profesie. Șapte decenii de secrete se dezvăluie pas cu pas, în cele mai neașteptate moduri, iar firele narațiunii, în sfârșit, se leagă.
În timp ce Parisul dormea, Ruth Druart
Apărută la Editura Litera în colecția Buzz Books, cartea spune povestea lui Jean-Luc care, în 1953, a crezut că a lăsat totul în urmă. Cicatricea de pe chipul său e un preț mărunt plătit pentru că a supraviețuit ororilor ocupației naziste. Acum, și-a făurit o viață nouă în California și are o familie. Însă nu s-ar fi așteptat niciodată ca, într-o bună zi, trecutul să îi bată la ușă.
Paris, 1944. Viitorul unei tinere evreice se schimbă cât ai clipi. Obligată să urce într-unul din trenurile spre Auschwitz, femeia face un gest disperat și lasă tot ceea ce are mai de preț pe lume în mâinile unui străin. Nu-i rămâne acum decât speranța. Pe un peron întunecat, destinele a doi oameni se întrepătrund. Alegerea lor va schimba viitorul în moduri pe care nici unul din ei nu și le-ar fi imaginat.
Alternând perspectivele, romanul În timp ce Parisul dormea reflectează asupra forței iubirii, rezistenței și curajului, atunci când totul pare pierdut. Explorând puterea legăturilor familiale și semnificația iubirii necondiționate, acest roman de debut este o lectură de neuitat.
O istorie politică. Trei mii de ani de război și pace, Jonathan Holslag
Apărută la Editura Litera în colecția Kronika cartea analizează cauzele războiului și dorința de pace. În 3 000 de ani de istorie, China a petrecut cel puțin 11 secole în război. Imperiul Roman a fost în conflict în cel puțin 50 la sută din existența sa. Din 1776, Statele Unite au petrecut peste 100 de ani în lupte. Visul de pace a fost universal în istoria umanității. Prin urmare, de ce am fost atât de rar în stare să îl atingem?
În cartea O istorie politică a lumii, Jonathan Holslag a recompus o adevărată istorie a omenirii, din Epoca Fierului în prezent, care investighează cauzele conflictelor între imperii, națiuni și popoare și tentativele de diplomație și cosmopolitism. O privire exhaustivă asupra a trei milenii de istorie, cartea aruncă lumină asupra forțelor care modelează politica mondială din Egiptul antic în China dinastiei Han, de la Pax Romana la apariția islamului, de la Pacea din Westphalia la crearea Națiunilor Unite. Această abordare cu adevărat globală îi permite lui Holslag să caute modele în diferite epoci și regiuni și să exploreze probleme mai complexe despre război, diplomație și putere. Comerțul a adus cu sine pacea? Care sunt limitele diplomației? Cum afectează schimbările climatice stabilitatea? Războiul este un păcat universal al puterii?
Într-un moment în care amenințarea războiului nuclear reapare, este o istorie de care avem nevoie, utilă studenților la politică internațională, dar și oricui are nevoie de un cadru pentru a înțelege evenimentele actuale.
Binevoitoarele, Jonathan Littell
În Binevoitoarele, roman distins cu Premiul Goncourt și cu Marele Premiu al Academiei Franceze, Jonathan Littell ne face să retrăim ororile celui de-al Doilea Război Mondial de partea călăilor, prezentându-ne un personaj cum rareori ne-a fost dat să vedem: epopeea unei ființe străbătând istoria și propriul destin.
Dr. Max Aue este un familist convins și proprietarul unei fabrici de dantelă din Franța de după război. Este un intelectual pasionat de filosofie, literatură și muzică clasică. Dar este, de asemenea, fost ofițer de informații SS și asasin cu sânge-rece. A fost observator și apoi participant la atrocitățile naziste de pe frontul de Est, a fost prezent la asediul Stalingradului, în lagărele morții și, în cele din urmă, a fost martor la pierderea puterii de către naziști și la căderea Berlinului. Lumea lui a fost populată de Eichmann, Himmler, Göring, Speer și, desigur, de Hitler. Acum, Max își reevaluează propria viață cu o precizie rece; vorbește acum pentru a pune lucrurile la punct.
Descoperă filosofia. Pitagora, Víctor Gómez Pin
Născut în ultimii ani ai Atenei lui Pericle, Platon este considerat pe bună dreptate întemeietorul Filosofiei cu majusculă. În filosofia sa, conturată în nenumărate dialoguri și în faimoasele sale mituri, filosoful atenian a delimitat ceea ce, încă de atunci, au rămas întrebările fundamentale ale acestei discipline și a formulat categoriile esențiale ale gândirii filosofice pentru următorii 2 000 de ani.
„Despre legendarul Pitagora se spune că a fost un mare matematician căruia i se atribuie ipoteze îndrăznețe în astronomie sau în muzică. Mai mult, Pitagora ar mai fi fost, potrivit lui Cicero, primul care a utilizat termenul de filosof, aplicat propriei persoane. Dar ce înseamnă acest lucru? Ce anume adaugă omului de știință Pitagora condiția de filosof? Pentru a găsi răspuns, să ne întoarcem în însoritele orașe costiere din Ionia (Milet, Samos, Efes), în secolul al V-lea î.Hr., și să călătorim spre copilăria filosofiei, o copilărie fericită, unde mirarea în fața a ce se întâmplă naște întrebări, valabile și azi. Și, spre deosebire de parcursul obișnuit al vieții, în care anii copilăriei par să rămână definitiv în urmă, de fiecare dată când filosofia ajunge într-o nouă etapă, aceasta se revelează ca întoarcere îmbogățită la momentul său de origine.” (Manuel Cruz, profesor universitar de filosofie)