LiteraBlog Top 10 cele mai citite cărți Litera în luna iulie 2021

Top 10 cele mai citite cărți Litera în luna iulie 2021

Fecioarele de Alex Michaelides, Transatlantic de Colum McCann, Povestea mea, adaptată pentru tinerii cititori, volumul colectiv de proză fantastică Treisprezece sunt în topul preferințelor cititorilor în luna iulie.

Descoperă cele mai comandate titluri Litera în luna iulie!

Fecioarele, Alex Michaelides

Edward Fosca e un ucigaș. În privința asta, Mariana n-are nici o îndoială. Dar Fosca e intangibil. Profesor de tragedie greacă la Cambridge, chipeș și charismatic, este adorat de colaboratori și de studenți deopotrivă – mai cu seamă de membrele unei societăți secrete cunoscute drept Fecioarele.

Mariana Andros este o psihoterapeută strălucită, dar aflată la limita echilibrului interior, care devine obsedată de grupul Fecioarelor atunci când o membră a acestuia, prietenă de-a lui Zoe, nepoata ei, este găsită moartă la Cambridge.

Citește și: INTERVIU VIDEO cu Alex Michaelides, autorul bestsellerului „Pacienta tăcută”

Ea însăși absolventă a acelei universități, Mariana bănuiește că dincolo de frumusețea idilică a clopotnițelor și turnurilor, dincolo de tradițiile străvechi se ascunde ceva sinistru. Și ajunge la convin­gerea că, în pofida alibiului său, Edward este vinovat de crimă. Dar de ce și-ar ucide profesorul una dintre studente? Și de ce revine el mereu la riturile asociate Persefonei, fecioara arhetipală, și la călătoria ei în lumea subterană?

Când e găsit un alt cadavru, obsesia psihoterapeutei de a dovedi vinovăția lui Fosca scapă de sub control, amenințând să-i distrugă credibilitatea și cele mai apropiate relații. Însă Mariana este hotărâtă să-l oprească pe ucigaș cu orice preț, chiar și acela al vieții sale.

Citește și: O carte pe zi: „Pacienta tăcută” de Alex Michaelides

Transatlantic, Colum McCann

Cu acest roman ambițios, care se întinde de la un continent la altul, sare peste secole și reunește o distribuție de personaje perfect conturate, atât reale, cât și imaginare, Colum McCann demonstrează încă o dată de ce este unul dintre cei mai apreciați autori ai generației sale.

Newfoundland, 1919. Doi aviatori, Jack Alcock și Arthur Brown, decolează spre Irlanda în încercarea de a realiza primul zbor transatlantic fără escală, cu speranța că demersul lor, într-un bombardier modificat, va contribui la vindecarea rănilor Marelui Război.

Dublin, 1845–1846. Aflat într-un turneu internațional de promovare a autobiografiei sale subversive, Frederick Douglass constată că irlandezii sunt favorabili cauzei aboliționiste – deși foametea face ravagii în mediul rural, iar săracii îndură niște greutăți uimitoare chiar și pentru un sclav american.

Citește și: Interviu VIDEO cu Colum McCann, autorul bestsellerului „Apeirogon”: „Am scris un roman care se întreabă ce este adevărat și ce nu este adevărat”

New York, 1998. Lăsându-și acasă soția tânără și copilul abia născut, senatorul George Mitchell pleacă la Belfast, unde îi revine lui, fiul unui irlandez american și al unei libaneze, sarcina de a superviza negocierile de pace pentru Irlanda de Nord, celebre pentru înverșunarea și volatilitatea lor, spre un deznodământ incert.

Legătura dintre aceste trei traversări emblematice este făcută de câteva femei remarcabile ale căror istorii de viață sunt prinse în vârtejul istoriei. Fiecare învață că până și cele mai neînsemnate clipe de grație au felul lor propriu de a se propaga prin timp, spațiu și memorie.

Povestea mea, adaptată pentru tinerii cititori, Michelle Obama

Cartea autobiografică a fostei prime-doamne a Statelor Unite ale Americii a fost adaptată pentru tinerii cititori.

Michelle Robinson s-a născut în cartierul South Side din Chicago. De la aceste începuturi umile va ajunge Michelle Obama, puternica primă doamnă a Statelor Unite, adevărată sursă de inspiraţie, atunci când soţul ei, Barack Obama, a fost ales cel de-al patruzeci şi patrulea preşedinte. Vor fi prima Primă Familie de culoare la Casa Albă şi vor servi ţara vreme de două mandate.

În copilărie, Michelle a împărţit aceeaşi cameră cu fratele ei, Craig, în apartamentul de la etaj al familiei lor, din casa mătuşii ei. Părinţii săi, Fraser şi Marian, şi-au hrănit copiii cu dragostea şi energia lor. Tatăl lui Michelle şi-a învăţat copiii să muncească din greu, să se ţină de cuvânt şi să îşi amintească să râdă. Mama ei le-a arătat cum să gândească singuri, să îşi folosească vocea şi să nu se teamă.

Dar viaţa a îndepărtat-o de casă. Cu hotărâre, planuri făcute cu atenţie şi dorinţa de a se realiza, Michelle a fost dornică să îşi extindă orizontul. A intrat la Universitatea Princeton, unde a descoperit cum e să fii singura femeie de culoare dintr-o încăpere. A studiat apoi la Facultatea de Drept de la Harvard şi, după absolvire, s-a întors la Chicago şi a devenit avocat de succes. Planurile ei s-au schimbat când l-a cunoscut şi s-a îndrăgostit de Barack Obama.

Citește și: O carte pe zi: „Povestea mea” de Michelle Obama

De la primii ani de căsnicie când se lupta să echilibreze rolurile de femeie de carieră, soţie şi mamă a două fiice, Michelle Obama dă detalii despre trecerea către viaţa politică şi despre cele îndurate de familia ei ca urmare a carierei politice rapide a soţului ei şi a campaniei pentru alegerile prezidenţiale. Ea ne vorbeşte despre strălucirea rochiilor de bal şi a călătoriilor în toată lumea şi despre cât de greu este să îi consolezi pe cei care au trecut prin tragedii.

Între timp, a reuşit să nu lipsească de la concursurile de înot ale fiicelor ei şi să asiste la serbările şcolare fără să ajungă ea în centrul atenţiei, în timp ce elabora şi promova diverse iniţiative, orientate mai ales către copii, în primii ani ca primă doamnă.

Cel mai important, acest volum redactat pentru tinerii cititori reprezintă o relatare cinstită şi fascinantă despre viaţa trăită prin puterea exemplului de Michelle Obama. Ea îşi împărtăşeşte opinia despre cum pot tinerii să se ajute şi să îi ajute şi pe alţii, indiferent de statutul pe care îl au în viaţă. Le cere cititorilor să îşi dea seama că nimeni nu este perfect şi că procesul scrierii propriei poveşti este ceea ce contează, iar descoperirea de sine este continuă. Spunându-şi povestea cu curaj, îşi întreabă tinerii cititori: Cine sunteţi şi ce vreţi să deveniţi?

Femei invizibile. Manipularea datelor într-o lume concepută pentru bărbați, Caroline Criado Perez

Imaginează-ți o lume în care:

  • Telefonul este prea mare pentru mâna ta.
  • Doctorul îți prescrie un medicament care nu e bun pentru corpul tău.
  • Într-un accident de mașină ai cu 47% mai multe șanse să fii rănit serios.

Dacă vreunul dintre aceste lucruri sună cunoscut, atunci foarte probabil ești femeie.

De la politicile guvernamentale și cercetarea medicală la tehnologie, locuri de muncă și media, Femei invizibile ne dezvăluie cum, într-o lume construită în principal de și pentru bărbați, ignorăm în mod sistematic jumătate din populație, adesea cu consecințe dezastruoase. Caroline Criado Perez aduce laolaltă pentru prima dată o gamă impresionantă de studii de caz, de povestiri și de cercetări noi din toată lumea, care ilustrează modurile ascunse în care femeile sunt uitate și impactul profund pe care îl are acest lucru asupra noastră.

Treisprezece. Proză fantastică, volum colectiv

Teme variate, personaje inedite, treisprezece autori – în penumbra misterioasă a întâmplărilor care nu mor: Pavel Nedelcu, Bogdan Răileanu, Iulia Micu, Lucian Mîndruță, Mihai Ene, Cosmin Lucuța, Doina Ruști, Tudor Ganea, Allex Trușcă, Mihail Victus, Octavian Soviany, Iulia Pană, Radu Găvan.

„Când aluneci accidental într-un teritoriu necunoscut, mintea începe să deseneze o hartă, iar tu ești dintr-odată stăpânul unei secret, al imperiului de dincolo de zid. Un ciclu s-a încheiat, cea de-a douăsprezecea lună a rămas în urmă, așa că pășești încrezător în cea de-a treisprezecea, imaculată, ca orice timp fabulos. Dincolo de convenționalul douăsprezece se află țara tuturor posibilităților. Ganea privește prin geamul subțire, Soviany călătorește în timp, iar Mihai Ene probează un dandy smoking. Pe cărarea cețoasă, Pavel ridică steagul avangardei, Trușcă se retrage într-un icon, iar, din postul său de observație, Victus consemnează, privind nedumerit spre taxiul Iuliei Pană. Pentru Leucuța lupa rămâne de bază, Răileanu îl contemplă pe Saramago, în timp ce, alături de el, Iulia Micu trasează o nouă stradă și Mîndruță zâmbește sardonic, jucându-se cu un telefon, pe care, luând-o în serios, Găvan îl descrie meseriaș. În ceea ce mă privește – stau de vorbă cu dl K. Iarăși. Doina Ruști

Lista norocoasă, Rachel Lippincott

Emily Clark și mama ei au fost întotdeauna norocoase. Dar norocul lor se sfârșește când o boală necruțătoare o lasă pe Emily fără persoana pe care o iubește cel mai mult, sfâșiindu-i inima. Acum, la trei ani de la moartea mamei, în vara de dinaintea ultimului an de liceu, lucrurile stau mai rău ca niciodată – Emily s-a despărțit de iubitul ei, iar tatăl ei vrea să vândă casa în care a crescut și să doneze tot ce i-a aparținut mamei ei, rupând orice legătură cu trecutul. Și singura persoană cu care Emily poate să vorbească despre asta este Blake, fiica celui mai bun prieten al tatălui ei, dar pe care de-abia o cunoaște.

Totul se schimbă când Emily găsește printre lucrurile mamei sale o listă cu dorințe de îndeplinit înaintea ultimului an de liceu, iar Blake îi sugerează să o considere o provocare. Astfel, pornesc amândouă în aventura vieții lor pentru a bifa toate acele cerințe și pentru a o ajuta pe Emily să își înfrunte temerile. Însă, pe măsură ce se apropie de îndeplinirea ultimei cerințe de pe listă, prietenia lui Emily cu Blake se transformă în ceva la care nu se așteptau.

Dintr-odată Emily trebuie să se confrunte cu o nouă provocare: să accepte ceea ce a ținut ascuns adânc în sufletul ei și nu a reușit niciodată să-i împărtășească persoanei care a cunoscut-o cel mai bine – propria mamă.

Ordinul, Daniel Silva

Gabriel Allon petrece o binemeritată vacanță la Veneția împreună cu familia. Când însă papa Paul al VII-lea moare subit, secretarul particular al pontifului, arhiepiscopul Luigi Donati, îi cere ajutorul. Deși un miliard de catolici din întreaga lume au primit vestea că papa a suferit un atac de cord, Donati are două motive serioase pentru a bănui că e vorba de o crimă: soldatul din Gărzile Elvețiene care stătea de pază în fața apartamentelor papale în noaptea fatidică a dispărut, după cum a dispărut și scrisoarea la care lucra Sfântul Părinte în ultimele ore de viață. O scrisoare adresată lui Gabriel, despre o carte excepțională din Arhivele Secrete ale Vaticanului.

Citește și: Vineri, 25 iunie 2021, la toate chioșcurile de presă: „Ordinul” de Daniel Silva

Ordinul Sfânta Elena, o societate catolică misterioasă având legături cu extrema dreaptă europeană, este gata să profite de vidul de putere pentru a-și instala un fidel pe scaunul papal, acesta fiind doar primul pas într-un plan de cucerire a puterii globale. Prin urmare, Gabriel are la dispoziție foarte puțin timp ca să dea în vileag conspirația urzită de Ordin.

Cu un ritm alert și un stil narativ elegant, cartea îi va captiva pe cititori de la pasajele introductive până la răsturnarea de situație uluitoare de la final. Un roman despre prietenie și credință într-o lume primejdioasă și nesigură, Ordinul reprezintă încă o dovadă a faptului că Daniel Silva stăpânește suspansul și intrigile internaționale ca nici un alt autor din generația sa.

Fete de treabă, Laurie Elizabeth Flynn

Multe s-au schimbat în viața Ambrosiei Wellington de la absolvirea colegiului, și a muncit din greu ca să-și creeze o viață nouă. Însă când primește o invitație la reuniunea de zece ani, în care o persoană anonimă a scris: „Trebuie să vorbim despre ceea ce am făcut în noaptea aceea“, Ambrosia constată că trecutul ei secret, precum și oamenii pe care credea că i-a lăsat în urmă n-au dispărut pentru totdeauna. Amb se gândește obsesiv la ceea ce a făcut și la cea împreună cu care a făcut totul: nonconformista Sloane Sullivan, Sully, fosta ei prietenă. Ajunsă la reuniune împotriva voinței sale, Amb își dă seama că nu poate evita confruntarea cu trecutul, indiferent ce manevre și stratageme încearcă să pună în practică.

Citește și: O carte pe zi: „Fete de treabă” de Laurie Elizabeth Flynn

Fete de treabă este un thriller psihologic despre nesiguranța tinerilor care își caută identitatea, despre alegerile nefericite, despre manipulare, vinovăție și răzbunare. Narațiunea, desfășurată pe două planuri temporale alternative, este încărcată de tensiune și mister. Este genul de roman în care ai vrea să intervii și să oprești personajele de la comiterea unor fapte ireparabile.

Fata de pe stâncă, Lucinda Riley

 De ce un secret din 1914 a provocat un secol de suferință? Cartea spune povestea Graniei Ryan, o femeie care, tulburată de o pierdere recentă se întoarce în Irlanda, în brațele familiei ei iubitoare. Și aici, pe vârful unei stânci, a întâlnit-o pe tânăra Aurora, care îi va schimba definitiv viața. Atrasă în mod misterios de Aurora, Grania descoperă că poveștile familiilor lor se întrepătrund într-un mod straniu.

Citește și: Marți, 1 iunie 2021, la toate chioșcurile de presă: „Fata de pe stâncă” de Lucinda Riley

De la o iubire dulce-amară în Londra cuprinsă de război, la o relație problematică în New Yorkul din prezent, de la devotamentul pentru un copil găsit la amintirile uitate, legate de un frate pierdut, familiile Ryan și Lisle, din trecut și din prezent, au fost unite timp de un secol. În cele din urmă, intuiția și remarcabilul spirit al Aurorei vor fi cele care ajută la ruperea vrăjii și dezlegarea de trecut.

Citește și: Dosar de autor: Lucinda Riley, autoarea celebrei serii „Cele șapte surori”, apărută la Editura Litera

Jackie și Maria, Gill Paul

Povestea Aurorei, răscolitoare, motivantă și emoționantă, vorbește despre triumful speranței în fața pierderii.

Soția președintelui. O cântăreață de operă faimoasă. Rivalitatea care a zdruncinat o lume întreagă. Jackie Kennedy era frumoasă, sofisticată și se gândea să-și părăsească soțul, pe atunci tânăr senator. Viața în ochii publicului, cu un bărbat excesiv de ambițios – și necredincios –, care cu greu putea fi convins să se întoarcă din vacanță după nașterea unui copil mort, îi frângea spiritul. Așadar, când i se oferă o vacanță pe luxosul iaht deținut de miliardarul Ari Onassis, ea spune da unei întâlniri care, în cele din urmă, îi va schimba viața.

Citește și: Marți, 6 iulie 2021, la toate chioșcurile de presă: „Jackie și Maria” de Gill Paul

Maria Callas se afla la apogeul carierei de cântăreață de operă și era considerată cea mai bună soprană a planetei. Apoi i-a fost prezentată lui Aristotel Onassis, cel mai bogat om din lume, grec ca și ea. Fiind blocată într-o căsătorie fără copii, lipsită de dragoste și supusă mereu presiunilor din partea directorilor de operă și a presei ostile, viața îi este întoarsă pe dos de acest bărbat hiperinteligent și impecabil de fermecător…

Încetul cu încetul, viețile celor două, a Mariei și a lui Jackie, încep să aibă din ce în ce mai multe puncte comune, până când tot ceea ce știu despre lume se schimbă dintr-odată.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.