Top 10 cele mai citite cărți Litera în luna septembrie 2021
Cum să evităm un dezastru climatic de Bill Gates, Dorința de Nicholas Sparks, Romanul Oxfordului de Javier Marias, Minciuni mortale de Harriet Tyce sunt în topul preferințelor cititorilor în luna septembrie 2021.
Descoperă cele mai comandate titluri Litera în luna septembrie!
Minciuna lui Michelangelo. Catedrala în flăcări, Igor Bergler
ea mai așteptată carte românească din ultimii 30 de ani are la bază asasinarea mai multor cardinali din Roma, care stârnește panică în Cetatea Eternă.
Vaticanul e deja ros de scandaluri nesfârșite de corupție și pedofilie, iar creștinismul pierde adepți într-un ritm îngrijorător. În spatele acestor execuții ritualice, complicate de uciderea altor cardinali în Mexic, se află o conspirație terifiantă și un secret devastator pentru Biserică, ascuns într-un document descoperit de Michelangelo Buonarroti, cu cinci sute de ani în urmă.
Citește și: Igor Bergler, autorul lunii octombrie pe Litera.ro
Cartea are un potențial atât de exploziv, încât simpla lui dezvăluire ar putea transforma întreaga creștinătate în scrum.
Citește și: În curs de apariție la Editura Litera: „Minciuna lui Michelangelo. Catedrala în flăcări” de Igor Bergler
Contra-cronometru, cu o presiune uriașă asupra lor, serviciile secrete italiene sunt puse în fața unui puzzle de informații care trimit la profesorul Charles Baker, aflat în vizită la Palmanova, la rudele sale recent descoperite din familia nobiliară Visconti. Profesorul american și Columbus Clay – detectivul care nu uită niciodată nimic – sunt prinși în mrejele celei mai mari conspirații din istorie, țesută de-a lungul a două milenii de Biserică.
Până nu se răcește cafeaua, Toshikazu Kawaguchi
Pe o alee dosnică din Tokyo, într-un subsol răcoros, se află o micuță cafenea în care, de mai bine de o sută de ani, se servește o cafea pregătită cu artă. Clienții sunt mai mereu aceiași, ocupă mereu aceleași locuri și își petrec timpul în același fel. Dar tihna și cafeaua nu sunt singurele experiențe pe care cafeneaua le are de oferit. Dacă te așezi pe un anumit scaun, poți să te întorci în timp, într-un moment anume.
Citește un fragment în avanpremieră din „Până nu se răcește cafeaua” de Toshikazu Kawaguchi
Există însă anumite reguli. Cea mai importantă este să bei cafeaua până nu se răcește, altfel rămâi blocat în afara timpului. Iar regula cea mai crudă este că, orice ai face în acele câteva minute, prezentul nu poate fi schimbat. Atunci, la ce bun să te mai întorci acolo? se întreabă rând pe rând personajele care decid să facă scurta călătorie. Adevărul este că refacerea momentului, recuperarea unui gest, a unui cuvânt ratat în trecut schimbă fundamental ceva: modul de înțelegere, de raportare la prezentul neschimbat, valorizarea unui om, a unei relații, poate a întregii vieți. Există încă șansa de a schimba viitorul.
Până nu se răcește cafeaua, romanul de debut al lui Toshikazu Kawaguchi, aduce în scenă personaje complexe, convingătoare, emoții intense și o viziune particulară asupra vieții și destinului.
Cum să evităm dezastru climatic, Bill Gates
Bill Gates a petrecut un deceniu investigând cauzele și efectele schimbărilor climatice. Cu ajutorul experților în fizică, chimie, biologie, inginerie, științe politice și finanțe, el s-a concentrat asupra măsurilor necesare pentru a opri cursul planetei noastre către un dezastru ecologic. În paginile acestui volum, nu numai că explică de ce trebuie să facem eforturi pentru a ajunge la emisii nete zero de gaze cu efect de seră, dar vine și cu informații despre ce ar trebui să facem pentru a atinge acest obiectiv extrem de important.
Citește un fragment în avanpremieră din volumul „Cum să evităm un dezastru climatic” de Bill Gates
Bill Gates ne oferă o descriere clară a provocărilor cu care ne confruntăm. Bazându-se pe înțelegerea sa despre inovație și măsurile necesare pentru a introduce idei noi pe piață, autorul prezintă domeniile în care tehnologia contribuie deja la reducerea emisiilor, unde și cum putem face tehnologiile actuale să funcționeze mai eficient, unde sunt necesare tehnologii inovatoare și cine lucrează la aceste inovații esențiale. În cele din urmă, stabilește un plan concret și practic pentru atingerea obiectivului zero emisii – sugerând nu numai politici pe care guvernele ar trebui să le adopte, dar și ceea ce putem face noi ca indivizi pentru a menține guvernul, angajatorii și pe noi înșine angrenați în această întreprindere crucială.
Așa cum arată Bill Gates, reducerea la zero a emisiilor poluante nu va fi simplă sau ușor de realizat, dar, dacă urmăm planul pe care îl stabilește aici, acesta este un obiectiv ferm la îndemâna noastră.
Dorința, Nicholas Sparks
1996 a fost anul care a schimbat totul pentru Maggie Dawes. Trimisă la șaisprezece ani să locuiască la o mătușă pe care abia o cunoștea, în Ocracoke, un orășel izolat de pe coasta Carolinei de Nord, Maggie nu se putea gândi decât la familie și la prietenii lăsați în urmă… până când l-a întâlnit pe Bryce Trickett, unul dintre puținii adolescenți de pe insulă. Chipeș, sincer și proaspăt admis la academia militară West Point, Bryce i-a arătat cât de multe lucruri erau de iubit în orașul de pe plaja bătută de vânt – și i-a făcut cunoștință cu fotografia, o pasiune care avea să-i definească tot restul vieții.
Citește și: Nicholas Sparks despre succesul său: „Am devenit scriitor din întâmplare”
În 2019, Maggie este o renumită artistă fotografă. Ea își împarte timpul între administrarea unei galerii de succes în New York și fotografierea de locuri interesante din întreaga lume. Dar Crăciunul din acel an o prinde consemnată la sol, luptându-se să se împace cu un diagnostic medical care o pune pe gânduri. Din ce în ce mai dependentă de un tânăr asistent, se trezește apropiindu-se de acesta.
Citește un fragment în avanpremieră din „Dorința”, noul roman al scriitorului Nicholas Sparks
În timp ce numără împreună ultimele zile ale anotimpului, ea începe să-i spună povestea unui alt Crăciun, din urmă cu mulți ani, și a iubirii care i-a arătat o cale pe care nu și-ar fi putut-o imagina niciodată.
Romanul Oxfordului, Javier Marias
Un profesor spaniol invitat la Oxford privește celebrul centru universitar cu detașare, cu amuzament, cu încântare, dar și cu un oarecare dezgust față de capriciile și vanitatea care îi caracterizează, în viziunea sa, pe britanici. Destul de singuratic, nu întotdeauna dispus să-și întâlnească amanta – fermecătoare, dar cât se poate de căsătorită –, caută să -și facă de lucru, fiind prea puțin ocupat cu predarea. Și totuși, în existența amorțită a Oxfordului intervin atât de multe: prietenie, confruntări de opinii, competiție, delicate schimburi de favoruri, bârfe, adulter, atitudini condescendente, înjunghieri pe la spate.
Citește și: Bogdan Alexandru Stănescu, despre Javier Marías: „Răul, așadar”
Fin observator al naturii umane, Javier Marías demonstrează un gust aparte pentru excentricitate în acest inteligent roman despre viața universitară și despre dragoste.
Minciuni mortale, Harriet Tyce
După mai bine de zece ani, Sadie se întoarce la Londra, împreună cu fiica ei, Robin. Va trebui să locuiască în sinistra casă a copilăriei, să-și dea fiica la școala exclusivistă care nu-i trezește amintiri plăcute și să-și reia activitatea de avocat.
La școală, sunt întâmpinate cu ostilitate, iar eliberarea pe neașteptate a unui loc pentru Robin are în spate o poveste sumbră și neclară. Primul dosar penal la care Sadie urmează să lucreze o tulbură sub aspectul adevărului și al moralității. Pe măsură ce lucrurile încep să se aranjeze la suprafață, când Sadie și Robin simt că au ajuns pe linia de plutire, zvonuri, semne și sentimente ciudate ies la iveală, iar neliniștea crește până la teroare.
Nimic nu este ceea ce pare a fi. Totul este construit pe un eșafodaj de minciuni. După un regal de șocuri și întorsături de situație, Harriet Tyce reușește să păstreze surpriza până la final.
A treia vizită la Cafeneaua de la capătul lumii, John P. Strelecky
Întorcându-se de la înmormântarea nașului său, John este surprins de o furtună năprasnică și se adăpostește sub o pasarelă de pe șosea. În acel cadru neașteptat, o întâlnește pe Hannah, o adolescentă în vârstă de cincisprezece ani. Rătăciți, cei doi nimeresc într-un loc pe care John îl știe prea bine și unde pot primi îndrumările de care au nevoie.
Citește și: O carte pe zi: „Întoarcerea la Cafeneaua de la capătul lumii” de John P. Strelecky
Așadar, la mai bine de zece ani de la ultima sa vizită și atunci când se așteaptă cel mai puțin, John se regăsește din nou în fața Cafenelei de la capătul lumii, misteriosul local unde clienții ajung să reflecteze la sensul existenței și să-și schimbe cursul vieții. Această nouă vizită nu face excepție de la regulă, inspirându-i lui John adevărate revelații.
Cea de-a treia carte a seriei Cafeneaua de la capătul lumii oferă cititorilor noi lecții de viață, autentice și profunde, despre speranță, consolidarea legăturilor cu cei dragi și importanța de a-ți urma propriul drum și de a-ți făuri propriul destin.
Honjok. Arta de a trăi singur, Francie Healey
Honjok este termenul sud-coreean pentru cei care aleg să ia parte singuri la activități și care îmbrățișează solitudinea. Un honjok respinge presiunile și așteptările societății și sărbătorește faptul de a fi un individ unic.
Această carte extrem de stilată vă invită să vă gândiți la ocaziile pe care vi le poate aduce un trai honjok. Evaluează cât de mult timp în solitudine vă este necesar și vă poartă într-o călătorie de autodescoperire pe măsură ce aflați mai multe despre adevărata voastră persoană și despre cum să construiți sinele interior.
O viață honjok vă oferă darul timpului-pentru-mine: mai mult timp ca să o luați mai încet, să faceți o pauză și să descoperiți acte de solitudine care declanșează bucurie și vă permit să fiți liberi și să fiți percepuți așa cum sunteți cu adevărat ca indivizi.
Bridgerton. Pentru un sărut. Povestea lui Hyacinth, Julia Quinn
Gareth St. Clair este la ananghie. Tatăl lui – care nu este și tatăl lui natural – îl urăște și este decis să ruineze domeniul și să-l lase astfel fără nici un ban. Singura moștenire personală a lui Gareth este un vechi jurnal de familie, care ar putea să conțină nu doar secretele trecutului său, ci și cheia viitorului. Problema este că este scris în italiană, limbă din care Gareth nu știe nici un cuvânt.
Întreaga aristocrație este de acord cu un lucru – nu există nimeni care să se compare cu Hyacinth Bridgerton. Are o istețime afurisită, o limbă ascuțită și, după părerea lui Gareth, este minunată doar în doze mici. Însă ceva la ea – ceva fermecător și enervant totodată – îi captează interesul mai mult decât a reușit vreodată o altă femeie.
Pentru Hyacinth, fiecare vorbă și faptă a lui Gareth pare o provocare, așa că se oferă să îi traducă jurnalul, chiar dacă italiana ei nu este tocmai perfectă. Însă pe măsură ce se adâncește tot mai mult în textul misterios, cei doi descoperă că răspunsurile pe care le caută nu sunt în jurnal, ci în fiecare dintre ei…
Și, mai ales, că nimic nu este mai simplu – sau mai complicat – decât un sărut care poate schimba destine…
Viața asta îți aparține, Tatiana De Rosnay
El, optsprezece ani, băiat de familie bună, singur și visător. Ea, fără vârstă, fără adăpost, afectată de viață și de alcool. Totul îi desparte.
Cu toate acestea, într-o zi, pe rue du Bac, la Paris, drumurile li se încrucișează. Contrar oricăror așteptări, între ei se leagă o prietenie extraordinară. Dintre cele care schimbă o viață. Dintre cele care făuresc pentru totdeauna o personalitate.
Să profite de șansă, să înfrunte misterul de familie care îl bântuie, acestea sunt lucrurile pe care Célestine i le va transmite lui Martin. Și multe altele…