LiteraBlog Top 10 cele mai citite cărți Litera în martie 2021

Top 10 cele mai citite cărți Litera în martie 2021

Eu și ducele, primul volum din seria „Bridgerton“ de Julia Quinn, Lasă lumea în urmă de Rumaan Alam, Dragă John de Nicholas Sparks sunt în topul preferințelor cititorilor pe Litera.ro în luna martie.

Descoperă care sunt top 10 cele mai comandate cărți Litera din această lună pe litera.ro:

Eu și ducele, Julia Quinn

Simon Basset se pregătește s-o ceară în căsătorie pe sora celui mai bun prieten, frumoasa Daphne Bridgerton, care riscă să intre curând în categoria fetelor bătrâne. Dar cei doi știu cum stau lucrurile, de fapt: au făcut un pact ca să le păcălească pe mamele din înalta societate, care se zbat să-l însoare pe Simon cu vreuna dintre fiicele lor. Cât despre Daphne, ea își propune ca, odată ce e, aparent, curtată de un duce, să atragă și alți pretendenți bogați.

Dansând vals după vals la balurile londoneze, Daphne și Simon încep să uite că se prefac doar a fi logodiți. Poate că de vină este zâmbetul lui ștrengăresc sau privirea arzătoare cu care o învăluiește – Daphne nu știe exact, dar simte că se îndrăgostește cu adevărat de frumosul și elegantul duce. Iar acum trebuie să facă tot posibilul să-l convingă și pe el că planul lor merită schimbat pe ici pe colo, pentru că nimic nu e mai prețios decât dragostea împărtășită.

Lasă lumea în urmă, Rumaan Alam

Apărută la Editura Litera, în colecția Buzz Books, Lasă lumea în urmă spune povestea unor necunoscuți forțați de circumstanțe să petreacă împreună câteva zile.

Amanda și Clay pleacă în vacanță împreună cu copiii lor, departe de agitația din New York, într-un colț îndepărtat din Long Island, unde urmează să stea într-o casă luxoasă, închiriată pentru o săptămână. În prima zi, adulții cumpără cantități enorme de mâncare, dulciuri și băuturi scumpe și profită din plin de piscină. Copiii stau cu ochii lipiți de televizor și de telefoane. Noaptea, însă, paradisul lor se destramă odată cu bătăile în ușă ale unui cuplu în vârstă, de culoare: Ruth și G.H., proprietarii casei, pe care nu-i întâlniseră niciodată personal, aduc vestea că în New York a avut loc o pană de curent, care a lăsat orașul în beznă. În împrejurări tot mai alarmante, cele două familii sunt puse la încercare: Câtă încredere să aibă unii în alții? Este casa de vacanță, izolată de civilizație, un loc în care să se simtă în siguranță? Și, în definitiv, ce s-a întâmplat în lumea de afară, pe care au vrut să o lase în urmă?

Rumaan Alam scrie un roman provocator și plin de suspans despre complexitatea misiunii de părinte, despre rasă și clase sociale, despre relevanța unor principii și valori în situații de criză extremă.

Cei o sută de ani ai lui Lenni și Margot, Marianne Cronin

Apărut la Editura Litera în colecția Blue Moon, romanul surprinde povestea unei prietenii neașteptate.

Viața e scurtă. Nimeni nu este mai conștient de acest lucru decât Lenni, care, deși nu are decât 17 ani, trăiește în salonul pentru bolnavii în stadiu terminal. Fata va afla însă în curând că nu contează doar ce faci cu viața ta, ci și cu cine o împarți.

Ignorând sfatul doctorilor, Lenni se înscrie la un curs de arte frumoase, unde se împrietenește cu o altă pacientă, Margot, care este un spirit rebel, deși are 83 de ani. Între cele două se formează în scurt timp o legatură strânsă, atunci când își dau seama că au, împreuna, 100 de ani.

Au un centenar de sărbătorit, așa că Lenni și Margot se hotărăsc să-și picteze poveștile de viață: despre maturizare și cum să-ți păstrezi spiritul tânăr, despre veselie și cum să accepți bunătatea celor din jur, despre pierderea iubirii și găsirea persoanei care este totul pentru tine.

Pe măsură ce prietenia lor devine mai profundă, un lucru se arată clar: Lenni și Margot nu și-au spus încă ultimul cuvânt.

Polimatul, Peter Burke

Apărut la Editura Litera în colecția Kronika, volumul prezintă prima istorie a polimatului occidental, din secolul al XV-lea până în prezent. De la Leonardo da Vinci la John Dee și Comenius, de la George Eliot la Oliver Sacks și Susan Sontag, polimații au modificat granițele cunoașterii în nenumărate feluri. Însă istoria poate fi nedreaptă cu învățații care au astfel de interese enciclopedice. Mult prea des, ei sunt amintiți pentru reușitele valoroase dintr-un singur domeniu.

Renumitul istoric al culturii Peter Burke promovează în schimb imaginea de ansamblu. Identificând 500 de polimați occidentali, explorează gama largă de reușite intelectuale de care au fost capabili și ne demonstrează că intervalele în care aceștia s-au înmulțit au coincis cu sporirea în ritm rapid a cunoștințelor în perioada invenției tiparului, a descoperirii Lumii Noi și a revoluției științifice. Abia recent accelerarea procesului de cunoaștere a dus la apariția specializărilor tot mai înguste și a unui mediu care îi încurajează mai puțin pe cărturarii și savanții plurivalenți.

Peter Burke schimbă, cu cartea sa modul în care înțelegem evoluția acestei tipologii intelectuale remarcabile din Renaștere până în prezent.

Omul care a văzut totul, Deborah Levy 

În 1988, Saul Adler, un tânăr istoric narcisist, este invitat în Berlinul de Est pentru un proiect de cercetare, dar i se cere în schimb să publice un text laudativ despre Republica Democrată Germană. Drept cadou pentru sora traducătorului său, o fană a formației Beatles care urmează să-l găzduiască, iubita lui Saul îl fotografiază pe trecerea de pietoni de pe Abbey Road într-o reconstituire omagială a vestitei coperte de album. În timp ce o așteaptă, Saul este lovit ușor de o mașină, incident care-i schimbă traiectoria vieții.

Omul care a văzut totul explorează dificultatea de a ne vedea limpede pe noi înșine și pe ceilalți. Este o examinare a spectrelor care se întorc să bântuie vechea dragoste și pe cea nouă, fostele și actualele întrupări ale Europei, păcatele conștiente și inconștiente și trădările reale și închipuite, investigând natura ciclică a istoriei și modul în care aceasta este reinventată de cei aflați la putere. În timp ce străbate vastele întinderi ale imaginației omenești, Deborah Levy estompează cu măiestrie dihotomiile sexuale și politice – feminin și masculin, Est și Vest, trecut și prezent –, pentru a pune în evidență complexa gamă de nuanțe a lumii noastre.

O lume la îndemână, Malys de Kerangal

În spatele ușilor ornamentate de la numărul 30 de pe Rue du Métal din Bruxelles, douăzeci de studenți își încep ucenicia în arta picturii decorative – arta șarlatanilor și falsificatorilor, în care fiecare nod dintr-o scândură ascunde un secret și fiecare vinișoară dintr-un bloc de marmură spune o poveste.

Printre ei se numără Kate, Jonas și Paula Karst. Împreună, într-un an de studiu care nu le lasă nici pic de răgaz, cei trei învață tehnicile de reproducere prin pictură a materialelor, fie acestea de origine animală, vegetală sau minerală. Intensitatea acestei perioade – ore lungi petrecute în atelier, conversații, certuri, petreceri, povești de iubire – cimentează o prietenie ce va dăinui mult timp după absolvire.

Pe Paula, inițierea în tehnica trompe-l’œil o va purta înapoi în timp, la amintirile din copilărie și mult mai departe, în epocile geologice când s-au format materialele pe care vrea să le stăpânească în cele mai fine detalii. De la institutul bruxellez unde-și începe studiile până la studiourile romane Cinecittà și, în cele din urmă, la peșterile Lascaux, experiențele acumulate de Paula vor transcende arta, dezvăluind treptat ceva din lumea ei interioară și dorințele secrete, de neatins, ale inimii sale.

Ruină și blestem, Jennifer Armentrout

Apărută la Editura Litera în colecția New Moon, Ruină și blestem găzduiește secrete primejdioase și dorințe interzise.

Trinity și Zayne, Gardianul gargui și Protectorul ei, luptă împreună cu demonii pentru a opri apocalipsa care urmează să se abată asupra omenirii. Deși natura legăturii dintre ei nu permite, sentimentele celor doi se transformă curând în dragoste, astfel încât devine tot mai dificil să se concentreze asupra misiunii.

Patrulează în fiecare noapte pe străzi în căutarea Mesagerului, o entitate misterioasă pe care nimeni nu a văzut-o și care ucide Gardieni și demoni deopotrivă, fără discriminare, iar când își dau seama că nu vor reuși singuri, își iau niște aliați neobișnuiți: Roth și cohorta lui. Dar numărul de morți continuă să crească, un complot sinistru iese la lumină, iar Trin descoperă că servește unui scop obscur. Răul răbufnește, iar sentimentele scapă de sub control… ceea ce ar putea însemna distrugerea tuturor.

Camera cu fluturi, Lucinda Riley

Apărută la Editura Litera în colecția Blue Moon, Camera cu fluturi este o poveste fascinantă, depănată de-a lungul mai multor generații.

Posy Montague se apropie de cea de-a șaptezecea aniversare. Ea încă locuiește la Admiral House, frumoasa reședință ce a aparținut familiei sale timp de generații și care se află în splendida zonă rurală a comitatului Suffolk, loc în care eroina și-a petrecut copilăria idilică prinzând fluturi împreună cu iubitul ei tată și în care mai apoi și-a crescut propriii copii. Însă acum a venit timpul ca Posy să ia o decizie dureroasă. În ciuda amintirilor legate de această casă și a splendidei grădini pe care eroina a creat-o de-a lungul a douăzeci și cinci de ani, întreaga proprietate se năruie în jurul ei, iar Posy își dă seama că a venit timpul s-o vândă.

Apoi își face apariția un personaj ce aparține trecutului – Freddie, prima dragoste a lui Posy, care, cu cincizeci de ani în urmă, a părăsit-o și a lăsat-o cu inima frântă. Deja luptându-se să facă față deciziilor greșite pe care le ia în afaceri fiul ei, Sam, precum și revenirii bruște din Australia, după zece ani, a celuilalt fiu, Nick, Posy nu are încredere în afecțiunea reînnoită a lui Freddie. Mai mult decât atât, fără ca Posy s-o știe, Freddie și Admiral House au de dezvăluit un secret îngrozitor.

Povestea ei. 50 de femei care au schimbat lumea, Katherine Halligan

 În paginile acestei cărți, cititorii descoperă poveștile a cincizeci de fete și femei care au făcut lucruri pur și simplu extraordinare. Unele au câștigat premii, altele n-au fost niciodată apreciate și recunoscute în timpul vieții. Unele au murit tragic, în tinerețe, altele au trăit ani îndelungați.

Au devenit lideri, pictorițe, revoluționare, oameni de știință sau luptătoare idealiste, fiindcă au știut că, dacă vor să-și transforme visurile și speranțele în realitate, trebuie să zguduie lumea din temelii… și nu s-au temut să îndrăznească.

Dragă John, Nicholas Sparks

Apărută la Editura Litera în colecția Blue Moon, cartea spune povestea lui John, un militar a cărui viață se schimbă o dată cu tragicul eveniment de la 11 septembrie 2001.

Iute la mânie și având o fire rebelă, John a părăsit devreme liceul și s-a înrolat în armată, pentru că nu știa ce altceva să facă în viață. Dar o întâlnește pe fata visurilor lui, Savannah, iar atracția inițială dintre cei doi se transformă în iubire adevărată. Savannah îl așteaptă pe John să termine stagiul militar, iar John abia așteaptă să-și întemeieze o familie cu femeia care i-a răpit inima. Are loc însă tragicul eveniment de la 11 septembrie 2001, care schimbă totul. John simte că este de datoria lui să plece din nou în armată, dar în acest timp Savannah se îndrăgostește de alt bărbat.

Dragă John, așa începe scrisoarea pe care o primește el, iar aceste două cuvinte îi frâng inima și schimbă viețile celor doi protagoniști pentru totdeauna. La întoarcerea acasă, John trebuie să se împace cu faptul că Savannah, măritată acum cu altcineva, este încă iubirea vieții lui, dar și cu faptul că are de luat o hotărâre extrem de dificilă.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.