LiteraBlog Top 10 cele mai citite cărți Litera în ianuarie 2021

Top 10 cele mai citite cărți Litera în ianuarie 2021

Pământul făgăduinței de Barack Obama, Povestea mea de Michelle Obama, Pacienta tăcută de Alex Michaelides sunt doar câteva dintre cele mai comandate titluri pe Litera.ro în luna ianuarie 2021.

Descoperă care sunt cele mai comandate cărți Litera în prima lună a anului 2021:

Pământul făgăduinței de Barack Obama

În primul volum, așteptat cu multă emoție, din memoriile sale prezidențiale, Barack Obama ne spune povestea odiseei sale improbabile, de la un tânăr aflat în căutarea propriei identități la liderul lumii libere, descriind prin amănunte deosebit de intime atât educația sa politică, cât și momentele cruciale din primul mandat al președinției sale istorice – o perioadă de frământări și de transformări dramatice.

Obama își poartă cititorii într-o călătorie fascinantă, de la cele mai timpurii ambiții politice până la victoria în prima rundă de alegeri din Iowa, care a reprezentat un punct de cotitură în cariera sa și care a demonstrat forța activismului la firul ierbii, și până la noaptea istorică din 4 noiembrie 2008, când a fost ales al 44-lea președinte al Statelor Unite ale Americii, devenind primul afro-american care a ocupat cea mai înaltă funcție în stat.

O relatare extrem de interesantă și foarte personală despre cum se scrie istoria – de la președintele care ne-a făcut să credem în puterea democrației.

Reflectând la perioada în care a fost președinte, Barack Obama face o analiză unică și minuțioasă a influenței, dar și a limitărilor pe care le comportă puterile prezidențiale, dând dovadă de o înțelegere remarcabilă a dinamicii politicii partizane din SUA și a diplomației internaționale. Obama aduce cititorii în interiorul Biroului Oval și în Sala situațiilor speciale și îi poartă prin Moscova, Cairo, Beijing și prin alte locuri îndepărtate. Suntem martorii intimi ai gândurilor sale în timp ce-și formează cabinetul, se luptă cu o criză economică globală, îl evaluează pe Vladimir Putin, urnește munții din loc ca să se asigure că reforma serviciilor medicale va fi înfăptuită, își înfruntă generalii cu privire la strategia Statelor Unite în Afghanistan, abordează reforma de pe Wall Street, gestionează situația iscată de incidentul devastator de la Deepwater Horizon și autorizează Operațiunea Neptune’s Spear, care duce la moartea lui Osama bin Laden.

Pământul făgăduinței este o relatare deosebit de intimă și de introspectivă – povestea unui om care a pus pariu cu istoria, povestea credinței unui organizator al comunității, testată pe scena mondială.

Obama vorbește cu franchețe despre cum a împăcat candidatura ca afro-american la fotoliul prezidențial, în care își pusese speranțele o generație îmbărbătată de mesaje de „speranță și schimbare“, cu provocările de ordin moral pe care le presupun deciziile de mare miză ce trebuie luate în politica americană de vârf. Relatează în mod deschis despre forțele care i s-au opus atât în țară, cât și în străinătate, despre impactul pe care traiul la Casa Albă l-a avut asupra soției și a fiicelor sale, și nu-i este teamă să-și dezvăluie îndoielile de sine și dezamăgirile. Cu toate acestea, păstrează credința nestrămutată în ideea că în mărețul experiment american e întotdeauna loc de progres.

Din acest volum minunat scris și plin de forță transpare convingerea lui Barack Obama că democrația nu este un dar căzut din ceruri, ci o realitate bazată pe empatie și înțelegere, pe care o construim împreună, zi de zi.

Pacienta tăcută de Alex Michaelides

Viața Aliciei Berenson este aparent perfectă. Pictoriță renumită, căsătorită cu un fotograf de modă, Alicia trăiește într-o casă superbă, cu vedere spre parc, într-unul din cartierele cele mai râvnite din Londra. Într-o seară, soțul ei Gabriel se întoarce acasă târziu de la o ședință foto, iar Alicia îl împușcă de cinci ori în față și apoi rămâne tăcută mai mulți ani.

Refuzul ei de a vorbi sau de a da orice fel de explicații transformă o tragedie domestică în ceva mult mai teribil, un mister care captează imaginația publică și o face pe Alicia celebră. Prețul tablourilor ei crește astronomic, iar ea, pacienta tăcută, este ascunsă, ca să nu ajungă în tabloide și în lumina reflectoarelor, la The Grove, un spital psihiatric de maximă securitate din nordul Londrei.

Theo Faber este un psihoterapeut care a așteptat multă vreme ocazia de a lucra cu Alicia. Hotărârea lui de a o face să vorbească și să dezvăluie motivul pentru care și-a împușcat soțul îl poartă pe un drum plin de primejdii – o căutare a adevărului care amenință să-l distrugă.

Pacienta tăcută este un thriller psihologic șocant despre un act de violență extrem al unei femei împotriva soțului ei și despre un terapeut obsedat să descopere motivul din spatele acestui act.

Ce spun criticii despre Pacienta tăcută, volum apărut la Editura Litera

„Un debut impresionant… Pacienta tăcută este o carte remarcabilă, inteligentă și plină de imaginație.“ (The Times)

„O poveste plină de suspans, inteligentă și sofisticată… un roman excepțional.“ (Lee Child)

„O carte pe care n-o poți lăsa din mână, plină de viață, dar și de fiori, cu un final ce îi va ului chiar și pe cititorii înrăiți ai romanelor de suspans.“ (Booklist)

Privighetoarea de Kristin Hannah

Franța, 1939. În liniștitul orășel Carriveau, Vianne Mauriac își ia rămas-bun de la soțul ei, Antoine, care pleacă pe front. Deși Vianne nu crede că naziștii vor invada Franța, soldații germani își fac curând apariția, mărșăluind în număr mare, în convoaie de camioane și tancuri, în avioane care înnegresc văzduhul și bombardează ținuturile locuite de oameni nevinovați. Un căpitan neamț își stabilește cartierul general în casa lui Vianne, iar ea și fiica sa nu au decât două opțiuni: fie să locuiască sub același acoperiș cu dușmanul, fie să piardă totul. Fără hrană și bani, deznădăjduită, pândită de pericole la fiecare colț, Vianne e silită să facă alegeri imposibil de îndurat pentru a-și ține familia în viață.

Sora sa, Isabelle, este o puștoaică rebelă de optsprezece ani, aflată în căutarea unui țel în viață cu toată pasiunea necugetată specifică tinereții. În timp ce mii de parizieni se retrag din capitală, traversând ororile războiului, ea îl întâlnește pe Gaëtan, un partizan care crede că Franța poate lupta cu naziștii, și se îndrăgostește nebunește de el. Când el o trădează, Isabelle se alătură Rezistenței fără a privi în urmă, și, riscându-și viața zilnic, o salvează pe a altora.

Ce spun criticii despre Privighetoarea, roman apărut la Editura Litera

„Mi-a plăcut nespus Privighetoarea de Kristin Hannah, o scriitoa­re americană deosebit de talentată; personaje bine conturate, in­trigă excepțională, emoții extraordinare – cine își poate dori mai mult de la un roman?“  (Isabel Allende)

Povestea mea de Michelle Obama

Michelle Obama și-a petrecut copilăria în cartierul South Side din orașul Chicago, împărțind aceeași cameră cu fratele ei, Craig, în apartamentul de la etaj al familiei, jucându-se de-a prinselea prin parc și învățând de la părinții săi, Fraser și Marian Robinson, să spună întotdeauna și fără teamă ceea ce gândește. După câțiva ani, viața a dus-o departe de casă, purtând-o din sălile de curs ale Universității Princeton, unde a descoperit cum e să fii singura femeie de culoare dintr-o încăpere, până în biroul elegant dintr-un zgârie-nori de sticlă, unde a lucrat și a fost apreciată ca avocat corporatist – și unde, într-o dimineață de vară, și-a făcut apariția un student la drept, pe nume Barack Obama, dându-i peste cap toate planurile pe care și le făcuse cu minuțiozitate.

Autobiografia fostei prime-doamne a Statelor Unite ale Americii – sinceră, puternică, fascinantă

În această carte, pentru prima dată, Michele Obama descrie primii ani ai căsniciei sale, când încerca să găsească echilibrul între carieră și ascensiunea rapidă în politică a soțului ei. Ne dezvăluie detalii intime din discuțiile pe care le-au purtat înainte de candidatura lui Barack Obama la președinție și impresii despre rolul pe care l-a jucat ea în campania lui electorală, ca o figură populară, dar și foarte des criticată. Cu un stil narativ grațios, presărat cu umor și de o sinceritate neobișnuită, Michelle Obama ne oferă o poveste captivantă din culisele vieții ei, relatând secvențe neștiute despre lansarea istorică a familiei pe scena internațională, dar și din viața lor ca familie prezidențială, de-a lungul celor opt ani spectaculoși petrecuți la Casa Albă – ani în care și-a descoperit propria țară, iar America a descoperit-o pe ea.

Povestea mea ne poartă prin bucătăriile modeste din Iowa și prin sălile de bal de la Palatul Buckingham, prin momente de durere sfâșietoare și ambiție fără limite, aducându-ne aproape de sufletul unei figuri unice, inovatoare a istoriei, în timp ce se străduiește să trăiască autentic, punându-și forța și vocea în serviciul unor idealuri mai înalte. Spunându-și povestea cu sinceritate și îndrăzneală, Michele Obama ne aruncă o provocare nouă, celorlalți: Cine suntem și cine dorim să devenim?

Gândește ca un călugăr de Jay Shetty

În această carte, Shetty transpune înțelepciunea atemporală pe care a acumulat-o pe vremea când era călugăr în sfaturi practice pe care le poate aplica oricine, zi de zi, pentru a duce o viață mai puțin anxioasă și mai plină de sens.

Inspirându-se din perioada propriei călugării budiste, Shetty ne învață cum putem elimina obstacolele din drumul către realizarea deplină a potențialului nostru și către stăpânirea de sine. Gândește ca un călugăr transformă lecții abstracte în sfaturi și exerciții concrete, pe care le putem implementa pentru a reduce stresul, a ne normaliza și îmbogăți relațiile cu alții și a aduce lumii drept prinos ceea ce descoperim bun și valoros în adâncul nostru. Shetty ne dovedește că toată lumea poate – și ar trebui – să gândească asemenea unui călugăr.

Ce spun criticii despre Gândește ca un călugăr, titlu apărut la Editura Litera

„Superputerea lui Jay Shetty este să facă înțelepciunea accesibilă și relevantă. Cartea sa este profundă, practică și te captivează de la primele pagini. Noi credem că va ajuta multă lume să-și creeze noi obiceiuri și practici și să dobândească o înțelepciune de viață compatibilă cu existența pe care și-o doresc cu adevărat.“ (Will Smith & Jada Pinkett Smith)

„Jay Shetty îți arată pas cu pas cum să-ți construiești puterea interioară mutând accentul de pe imaginea de sine pe respectul de sine. Este o carte care te eliberează de hipnoza condiționării sociale și te ajută să devii arhitectul propriei vieți.“ (Deepak Chopra, profesor de medicină, Universitatea din California, San Diego, și autor de bestselleruri New York Times)

„Jay a făcut o călătorie fascinantă, din sala de clasă în ashram, apoi în lumea finanțelor și acum în universul antreprenorilor. Îmi place cum a reușit să-și valorifice experiența, învățăturile și dragostea pentru o viață conștientă, orientată spre un scop, ajutând milioane de oameni din întreaga lume. Această carte este un ghid clar și convingător despre cum poți să duci o viață echilibrată.“ (Novak Djokovici)

„Faceți rost de această carte, găsiți-vă un fotoliu comod și lăsați-l pe Jay Shetty să vă poarte într-o călătorie care vă va schimba viața. Cu stilul lui clar și plin de căldură, Jay ne e călăuză pe drumul către bucurie și către descoperirea unui scop în viață, împărtășindu-ne înțelepciunea lui sub formă de sfaturi care pot fi puse imediat în practică. O să-ți vină să dai cartea asta tuturor celor dragi.” (Robert Waldinger, profesor de psihiatrie, Harvard Medical School, director al Harvard Study of Adult Development, sensei și preot, Boundless Way Zen)

„Cine te-ar putea ajuta să găsești scopul în viață, dacă nu un călugăr? Experiența și înțelepciunea lui Jay sunt neprețuite pentru oricine caută să-și îmbunătățească stilul de viață și să-și atingă potențialul maxim.“ (Ellen DeGeneres)

Femei care iubesc prea mult de Robin Norwood

Crezi că dragostea înseamnă suferință? Ai o relație cu un bărbat indisponibil emoțional, dependent de alcool, de muncă sau de alte femei? Poate că îți neglijezi familia, prietenii și propriile interese doar ca să-i fii lui întotdeauna alături la nevoie. Poate continui să speri că, dacă îl vei iubi destul, se va schimba în bine. Poate că, fără el, te simți singură și pustiită, ignorând faptul că relația aceasta îți pune în pericol echilibrul afectiv, ba chiar, în unele cazuri, sănătatea și integritatea fizică.

Cum să recunoști și să schimbi tiparele iubirii distructive

Multe femei sunt aproape convinse că așa ar trebui să fie relațiile intime. Citind această carte, vei afla că teama de a rămâne singură, de faptul că nu meriți iubire și apreciere, că vei fi ignorată sau abandonată își are rădăcina în experiențele din copilărie, care determină tiparele comportamentale de la maturitate, în relațiile cu bărbații. Psihoterapeut cu experiență, autoarea îți arată cât de nocivă este această dependență relațională și afectivă, propunând un program de recuperare în zece pași care te va vindeca de boala iubirii excesive. Învață să nu mai iubești prea mult și vei deveni o femeie sănătoasă, încrezătoare în sine și fericită.

Ce spun criticii despre Femei care iubesc prea mult, carte publicată în peste trei milioane de exemplare

„O carte extraordinară, superb scrisă, inteligentă.“ (Los Angeles Times)

Pământ american de Jeanine Cummins

Lydia Quixano Pérez trăiește în orașul mexican Acapulco și este proprietara unei mici librării. Are un fiu în vârstă de opt ani, Luca, lumina ochilor ei, și un soț minunat, jurnalist de profesie. Și, cu toate că realitatea dură a cartelurilor începe să-și facă simțită prezența, viața Lydiei este, în esență, destul de confortabilă.

Scrisă cu măiestrie, sfâșietoare și încărcată de o profundă umanitate, Pământ american este genul de carte care te marchează și te schimbă fundamental, unul dintre cele mai importante romane contemporane.

Deși știe că nu se vor vinde, Lydia aduce în librărie și o parte dintre cărțile ei favorite. Într-o bună zi, un bărbat intră în magazin și alege câteva cărți, printre care și două dintre preferatele ei. Javier este un erudit și un bărbat fermecător. Numai că – lucru pe care Lydia nu-l știe – este și liderul celui mai nou cartel al drogurilor din oraș. După ce soțul ei publică un articol în care vorbește fără ocolișuri despre proaspătul jefe, viața întregii familii se va schimba radical. Silită să fugă din oraș în urma asasinării soțului și a rudelor sale, Lydia călătorește împreună cu fiul ei cu faimosul tren La Bestia spre nord, către Statele Unite, acolo unde Javier nu-i poate găsi.

Ce spun criticii despre Pământ american, volum apărut la Editura Litera

Pământ american este un roman extraordinar, un spectacol perfect echilibrat, cu teroarea de o parte și iubirea de cealaltă… Scriitura este impecabilă, iar povestea nu dezamăgește în nici un punct. Superb.“ (Stephen King)

„Relevant, puternic, extraordinar. Un amestec remarcabil de bucurie și teroare, impregnat la tot pasul de forța regenerativă a iubirii materne și de capacitatea nesfârșită a ființei umane de a nădăjdui.“ (Kristin Hannah)

Apicultorul din Alep de Christy Lefteri

Nuri este apicultor, iar Afra, soția sa, este pictoriță. Dimineața, Nuri se trezește odată cu prima chemare la rugăciune, apoi se duce să-și vadă stupii, aflați într-un încântător peisaj rural. Afra își vinde în piața orașului picturile în culori paradiziace.

Trăiesc o viață simplă, dăruită cu bucuria familiei și a prietenilor, pe dealurile frumosului oraș sirian Alep, până când îi lovește tragedia. Tot ce le e drag este distrus de război, și Nuri își dă seama că nu le mai rămâne decât să ia drumul refugiului.

Dar scăparea din Siria apocaliptică nu va fi ușoară. Călătoria spre Turcia, apoi, prin Grecia, către Marea Britanie este o trecere prin infern – prin infernul evocării continue a trecutului recent și prin infernul condiției actuale de refugiat. Ceea ce îi dă putere lui Nuri este gândul că, la capătul drumului, îl așteaptă vărul său, Mustafa, cu care speră să reconstruiască, din ceea ce le-a rămas, viața tihnită de altădată, pe meleaguri străine.

Apicultorul din Alep este un roman de mare actualitate, care ne solicită din plin empatia, dar și un avertisment că nimic nu este pe veci garantat, că, într-o clipă, viața cea mai pașnică și mai obișnuită poate fi zdruncinată din temelii.

Ce spun criticii despre Apicultorul din Alep, roman apărut la Editura Litera

„Christy Lefteri ne înfățișează cu sensibilitate ce se întâmplă atunci când războiul ajunge până la tine și avertizează asupra efectelor subtile ale traumei și doliului. Nuri și Afra nu sunt portretizați în mod schematic ca victime; fiecare face față în felul său specific și complicat sindromului de stres posttraumatic… Prin crearea unor personaje cu o viață interioară atât de bogată și de complexă, Lefteri sugerează că, pentru a oferi compasiune unor milioane de oameni, ajută să începi cu unul singur.“ (Time)

„Evocând brutalitatea realității cotidiene, dar și licăririle ei de frumusețe, acest roman umanizează poveștile cutremurătoare ale refugiaților despre care auzim la știri. Lefteri explorează nevoia de încredere și zugrăvește efectele traumei și ale suferințelor asupra oamenilor și a relațiilor dintre ei… O frumoasă meditație asupra realității de sub ochii noștri, cu bune și cu rele.“ (The Boston Globe)

Totul pentru dragoste de Kristin Hannah

Angie DeSaria încearcă de ani întregi să rămână însărcinată, iar eșecurile repetate i-au frânt inima. După un divorț dureros, se întoarce în orășelul unde a copilărit, pe coasta de nord-vest a Pacificului, ca să conducă restaurantul familiei. În West End, unde viața curge între flux și reflux, soarta ei se schimbă după ce se împrietenește cu o adolescentă cu probleme.

Angie o angajează pe Lauren Ribido pentru că vede ceva special în tânăra de șaptesprezece ani. Legătura dintre ele devine curând foarte strânsă, iar când Lauren este abandonată de propria mamă, Angie îi oferă adăpost. Dar nimic nu anunță urmările profunde ale gestului ei de bunătate. Împreună, aceste două femei – una care își dorește din suflet un copil, cealaltă care are nevoie de dragostea unei mame – vor fi supuse la încercări la care nu s-ar fi gândit niciodată.

Ce spun criticii despre Totul pentru dragoste, roman apărut la Editura Litera

„Kristin Hannah este extraordinară atunci când explorează psihicul personajelor ei și le prezintă nuanțat sentimentele.“ (The Washington Post Book World)

„Minunată… mișcătoare până la lacrimi… Căldura și complexitatea acestor personaje te ung pe suflet.“ (RT Book Reviews)

Homo Sapiens de Rutger Bregman

Există o convingere care unește stânga și dreapta, psihologii și filosofii, scriitorii și istoricii, care stă în spatele titlurilor de știri și a legilor ce ne reglementează viața. De la Machiavelli la Hobbes, de la Freud la Dawkins, rădăcinile acestei convingeri sunt adânc înfipte în gândirea occidentală. Oamenii, am fost cu toții învățați, sunt prin natura lor egoiști și conduși de propriul interes.

Homo Sapiens aduce un nou argument: că este realist, dar și revoluționar, să presupunem că oamenii sunt buni. Instinctul de a coopera mai degrabă decât de a concura, de a avea încredere mai degrabă decât de a nu se încrede, are o bază evoluționistă și ține de specificul lui Homo sapiens. Dacă gândim tot ce e mai rău despre alții, scoatem la lumină tot ce e mai rău și în politica și economia noastră.

În această carte care promite să devină extrem de importantă, autorul de bestselleruri internaționale Rutger Bregman ia câteva dintre cele mai cunoscute studii și evenimente din lume și le repune în context, oferind o nouă perspectivă asupra ultimilor 200 000 de ani de istorie a omenirii.

De la adevăratul împărat al muștelor la Blitz, de la o fermă de vulpi siberiene la o faimoasă crimă din New York, de la mașina de administrat șocuri a lui Stanley Milgram de la Yale la experimentul din închisoare al celor de la Stanford, Bregman ne arată că încrederea în bunătatea și altruismul omului poate constitui un nou fel de a gândi și de a acționa, un nou punct de pornire pentru a provoca schimbări reale și profunde în societatea noastră.

Ce spun criticii despre Homo Sapiens de Rutger Bregman

„Cum să-ți câștigi prieteni și să salvezi umanitatea.“ (Literary Review)

„Aceasta este cartea de care avem nevoie acum.“ (Daily Telegraph)

„Lasă o clipă deoparte ziarul și citește această carte.“ (Barry Schwartz, psiholog)

„Un istoric optimist care cerne trecutul pentru a dovedi că omenirea nu e neapărat atât de rea… O lectură superbă – proaspătă, accesibilă și plină de povești minunate.“ (Sunday Times)

„Aceasta este cartea de care avem nevoie acum… Antrenantă, optimistă… Dacă Bregman are dreptate, această carte poate face lumea mai bună.“ (Telegraph)

„Plină de povești impresionante despre bunătatea umană… Cartea lui Bregman este o lectură captivantă și reprezintă o erată necesară la istoria omenirii.“ (The Times)

Click pe galeria foto pentru a vedea mai multe imagini!

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.