LiteraBlog Top cele mai citite cărți Litera în luna februarie 2022

Top cele mai citite cărți Litera în luna februarie 2022


Camerista de Nita Prose, Inventează și visează de Jeff Bezos, Ciudățenii amoroase din Bucureștiul fanariot de Doina Ruști sunt în topul preferințelor cititorilor în luna februarie 2022.

Descoperă cele mai comandate titluri pe Litera.ro în luna februarie!

Camerista, Nita Prose

Tânăra cameristă Molly Gray rămâne singură pe lume, după moartea bunicii sale. La serviciu, s-a obișnuit să treacă neobservată atunci când șterge praful, mizeria și secretele lăsate în urmă de oaspeții prestigiosului hotel unde lucrează. La urma urmei, e doar o cameristă – de ce i-ar acorda cineva atenție?

Dar Molly intră brusc în lumina reflectoarelor după ce îl descoperă pe unul dintre clienții hotelului mort în patul său. O problemă pe care nu o poți șterge, pur și simplu, cu buretele. Din acest moment, în timp ce se trezește prinsă, fără voia ei, în cursa pentru aflarea adevărului și pe măsură ce dezleagă misterele de la Regency Grand Hotel, își descoperă o forță lăuntrică pe care nu știa că o are. Ce-i drept, e doar o cameristă – dar oare nu tocmai asta o face să vadă lucruri pe care toți ceilalți le trec cu vederea?

Citește un fragment în avanpremieră din „Camerista” de Nita Prose

Captivant, fermecător și având în centru un personaj cu totul original, romanul Camerista ne învață că oricine merită să fie privit și remarcat și că adevărul nu este mereu în alb și negru, ci uneori se ascunde undeva la mijloc, în zonele gri, prăfuite și tenebroase.

Oamenii din copaci, Hanya Yanagihara

În 1950, tânărul medic Norton Perina pornește într-o expediție pe o insulă microneziană izolată în căutarea unui trib pierdut. În scurt timp dă peste un grup straniu de locuitori ai pădurii care par să fi atins o formă de imortalitate; dacă trupurile acestora nu sunt afectate de înaintarea în vârstă, mințile li se deteriorează inexorabil. Perina le descoperă secretul și își publică cercetările în Statele Unite, unde va deveni celebru. Descoperirea sa are însă un preț cumplit, nu doar pentru locuitorii insulei, ci și pentru Perina însuși.

Citește un fragment în avanpremieră din „Oamenii din copaci” de Hanya Yanagihara

Autoarea bestsellerului O viață măruntă, nominalizat la Man Booker Prize și National Book Award, le dăruiește cititorilor o aventură antropologică fascinantă, cu o viziune profundă și tragică asupra ciocnirii culturilor.

Seria Ce va face Danny?, Ganit și Adir Levy

Danny are o superputere: puterea de a alege. Funcționează chiar și în vacanțele cu familia. Vino cu Danny într-o aventură cu parcuri acvatice, prea multe porții de nuggets de pui, prieteni de joacă și limonade cu un preț ascuns. Al treilea episod al peripețiilor lui Danny te va ține cu nasul lipit de paginile cărții și te va face să înțelegi ce importante sunt alegerile care, uneori, pot părea niște fleacuri. Dar oare chiar sunt niște fleacuri?

„Alegerile reprezintă un instrument care are nevoie de o bună fundamentare. «Ce va face Danny» învață cu adevărat copiii că alegerile și deciziile lor pot avea efecte și urmări. Și cred că e realmente important să oferim copiilor această putere.” (Dr. Alete Arom, psiholog clinician)

Inventează și visează, Jeff Bezos

Din această culegere de scrieri aparținându-i lui Jeff Bezos – scrisorile sale unice către acționari, plus numeroase discursuri și interviuri care oferă informații despre mediul din care provine, despre munca sa și despre evoluția ideilor sale – veți obține o privire din interior asupra motivului pentru care s-a bucurat de atât de mult succes. Acoperind teme de la afaceri la politici publice, de la inovație și obsesia pentru clienți la schimbările climatice și spațiu, această carte ne oferă o imagine rară asupra modului în care gândește Bezos despre lume și despre unde anume ne-ar putea conduce viitorul.

Scrisă într-un stil direct, adresându-i-se fiecărui cititor, Inventează și visează oferă cititorilor un masterclass despre valorile, strategia și execuția în afaceri.

  • Importanța gândirii ca în Ziua 1
  • De ce „este vorba doar despre gândire pe termen lung“
  • Ce înseamnă cu adevărat să fii obsedat de client
  • Cum să începi o afacere nouă și să creezi creștere organică semnificativă într-o companie care deja are succes
  • De ce cultura este imperativă
  • În ce mod faptul că ești dispus să eșuezi este strâns legat de inovație
  • Ce ne-a învățat pandemia de COVID-19

În ciuda faimei și a influenței sale, a rămas, în spatele râsului său nestăpânit, destul de enigmatic. Dar, prin intermediul scrierilor și al poveștilor sale de viață, se poate intui ce îl mână înainte. Prin intermediul acestei cărți poți afla multe dintre lecțiile și secretele dezvăluite de Bezos în interviurile, în scrierile și în scrisorile anuale trimise acționarilor începând cu 1997.

Regatul transcendent, Yaa Gyasi

Gifty, o tânără de origine ghaneză, este doctorandă în neuroștiințe la Universitatea Stanford și studiază comportamentul șoarecilor în raport cu anticiparea recompensei. Altfel spus, încearcă să determine circuitele neuronale implicate în dependență și depresie. Nu întâmplător și-a ales această temă de studiu. Fratele ei a pierdut lupta cu dependența de droguri, iar mama este o victimă a depresiei.

Citește un fragment în avanpremieră din „Regatul transcendent” de Yaa Gyasi

Două tendințe par să se afle în conflict în conștiința lui Gifty. Pe de o parte, devotamentul pentru credința în care a fost crescută o face să evalueze și să reevalueze permanent rolul divinității în destinul omului, dar și propria relație cu Dumnezeu. Pe de altă parte, îi este tot mai evident că viața și miracolul conștiinței și al personalității umane depind de procese chimice și fizice a căror elucidare științifică formează obiectivul muncii sale. Și peste toate acestea, condiția de imigrant cu rădăcini într-o țară îndepărtată, amplificată de prejudecățile rasiste completează un roman complex, bogat în experiențe, emoții și semnificații.

Regatul transcendent este un portret profund emoționant al unei familii de imigranți devastată de depresie, dependență și durere – un roman despre credință, știință, religie, dragoste.

Ciudățenii amoroase din Bucureștiul fanariot, Doina Ruști

„Bucureştiul fanariot e o urbe care se leagănă zi şi noapte în ritmul moleşitor al manelelor, cufundată în fumul ciubucelor, în superstiţii, zvonuri şi magice arome orientale, şi care se lasă asaltată în răstimpuri de frenezii endemice şi fără obiect, de tristeţi grele şi de melancolii fără nume. Dacă ar fi atât şi tot ar fi de-ajuns. Dar povestirile pe care ni le spune Doina Ruşti, despre iubiri imposibile, sprijinite pe documente şi scrise cu talentu-i bine cunoscut, ridică perdeaua de pe o lume cu obiceiuri, relaţii private nemiloase, comportamente surprinzătoare şi habitudini stranii.“ (Eugen Negrici)

Citește un fragment în avanpremieră din volumul „Ciudățenii amoroase din Bucureștiul fanariot“ de Doina Ruști

Lucruri prețioase, Jeanelle Brown

Cândva, Nina a crezut că diploma ei în artă o să-i asigure o carieră împlinită. Când visul i se spulberă, începe să fure de la tinerii bogați din Los Angeles împreună cu iubitul ei, Lachlan. Nina a învățat de la cea mai bună în branșă, mama ei, ale cărei escrocherii erau menite să-i ofere fiicei sale o copilărie decentă, în ciuda vieții lor haotice. Dar când mama ei se îmbolnăvește, Nina lasă totul deoparte ca s-o ajute, chiar dacă asta înseamnă să realizeze cea mai riscantă și mai periculoasă schemă de până acum. Vanessa este o tânără moștenitoare privilegiată care și-a dorit cândva să trăiască o viață semnificativă. În loc de asta, ea devine influencer pe Instagram, ocupație care-i aduce călătorii în jurul lumii, haine și produse primite gratuit, fotografii făcute în locuri exotice. Dar în spatele acestei fațade de invidiat se află o viață marcată de tragedie. După o logodnă anulată, Vanessa se retrage pe vasta proprietate a familiei, Stonehaven: un conac plin de secrete întunecate, nu doar din trecutul Vanessei, ci și din acela al unei fete confuze și tulburate pe nume Nina.

Citește un fragment în avanpremieră din „Lucruri prețioase” de Janelle Brown

Drumurile Ninei, Vanessei și al lui Lachlan se întâlnesc aici, pe țărmul înghețat al lacului Tahoe, unde viețile lor întrețesute dau naștere unei furtuni de aspirații și dorințe, duplicitate și răzbunare.

Lucruri prețioase este un roman fascinant, plin de răsturnări de situație, în care două femei inteligente, traumatizate încearcă să supraviețuiască celui mai mare joc al înșelăciunii și distrugerii pe care l-au jucat vreodată.

La limită, Virginia Feito

Cel mai recent roman al lui George March are un succes extraordinar și nimeni nu se poate mândri mai tare decât soția lui. Devotată regulilor și aparențelor, doamna March duce o existență pedantă și privilegiată în lumea bună a New Yorkului, până într-o dimineață când patroana patiseriei preferate sugerează că protagonista romanului scris de soțul ei – un personaj detestabil pe nume Johanna – este inspirată de însăși doamna March. Șocată și umilită, doamna March, care nu știe mai mult de atât pentru că nu a citit cartea, își abandonează comanda și fuge în grabă din magazin. Dar lucrurile nu se opresc aici. Pornind de la un articol decupat dintr-un ziar pe care îl găsește în biroul lui George, doamna March este convinsă că soțul ei a comis o crimă.

Citește un fragment în avanpremieră din cartea „La limită“ de Virginia Feito

În timp ce narațiunea ne conduce, pas cu pas, prin delirul și psihozele doamnei March, implicațiile ei se ramifică și pătrund în zonele cele mai sensibile și mai intime ale vieții. Imaginea publică ia locul adevăratei identități a persoanei. Scenariile care se dezvoltă independent în imaginația noastră devin realitate.

În romanul său de debut, Virginia Feito reușește să comprime o multitudine de idei și emoții într-o narațiune alertă și plină de tensiune.

Istoria Holocaustului. Desființarea omului: de la ascensiunea lui Hitler până la execuția lui Eichmann, Ovidiu Raețchi

O sinteză a celei mai cutremurătoare crime din secolul XX: anihilarea deliberată, printr-o veritabilă „bandă industrializată a morții“, a unui întreg popor. Cartea trece în revistă originile intelectuale ale nazismului, psihologia lui Hitler – pe care autorul îl numește „asasinul zero“, sursa absolută a Holocaustului – și politicile antisemite ale fiecărui stat european, din Germania până în România, din Scandinavia până în Italia, din Franța până în Grecia și în Ungaria.

Citește un fragment în avanpremieră din volumul „Istoria Holocaustului. Desființarea omului: de la ascensiunea lui Hitler până la execuția lui Eichmann“ de Ovidiu Raețchi

Un loc special îl ocupă etapele în care conducătorii celui de-al Treilea Reich au ajuns să conceapă Soluția Finală și modul în care aceasta a fost aplicată în lagărele de exterminare de la Chełmno, Bełzec, Sobibór, Treblinka, Majdanek și Auschwitz-Birkenau. „Holocaustul prin gloanțe“, comis de naziști cu precădere în Uniunea Sovietică, este reconstituit prin numeroase relatări ale supraviețuitorilor și ale martorilor, în vreme ce legile antisemite care pregătesc Shoah-ul sunt analizate în detaliu.

Necunoscuta din Paris, Santa Montefiore

Lumea lui Antoinette s-a prăbușit: soțul ei, pe care l-a iubit vreme de zeci de ani, a murit într-un tragic accident. El i-a fost întotdeauna un reazem de neclintit, bărbatul care a sprijinit-o și a iubit-o necondiționat, bărbatul pe care l-a cunoscut mai bine decât se cunoștea pe ea însăși. Ori, cel puțin, așa a crezut ea…

Fiindcă, atunci când ajunge la vechea biserică de piatră a parohiei, în care urmează să se desfășoare funeraliile lui George, ea vede o femeie care îi e total necunoscută. Și, în chip fulgerător, ziua despre care Antoinette a crezut că avea să închidă o poartă peste trecut devine ziua în care tot ceea ce a cunoscut ea în viața de femeie măritată e dat peste cap într-un mod ireversibil.

Citește un fragment în avanpremieră din „Necunoscuta din Paris” de Santa Montefiore

Și Phaedra l-a iubit pe George, așa că n-a putut să lipsească de la înmormântarea lui. Ea l-a cunoscut recent și pentru puțină vreme, dar legătura dintre ei a fost mai strânsă decât oricare alta pe care a avut-o Phaedra vreodată. În timp ce stă, în biserică, lângă soția lui George, ea știe că dezvăluirea pe care urmează s-o facă va schimba pentru totdeauna viețile tuturor.

Uneori e nevoie să se întâmple o tragedie pentru ca adevărul să iasă la lumină. Dar ce se întâmplă atunci când adevărul e mai greu de îndurat decât tragedia în sine?

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.