LiteraBlog Top cele mai citite cărți Litera în luna martie 2022

Top cele mai citite cărți Litera în luna martie 2022

Zborul albinelor de Sofia Segovia, Fata care a evadat de la Auschwitz de Ellie Midwood, Oamenii lui Putin de Catherine Belton sunt în topul preferințelor cititorilor în luna martie 2022.

Zborul albinelor, Sofia Segovia

Din ziua în care bătrâna Nana Reja a găsit un bebeluș abandonat sub un pod, viața unui mic oraș mexican s-a schimbat pentru totdeauna. Desfigurat și acoperit de o pătură de albine, micuțul Simonopio este pentru unii localnici subiect de superstiție, un copil sărutat de diavol. Dar este primit cu dragoste de moșierii Francisco și Beatriz Morales, care îl adoptă și îl îngrijesc ca și cum ar fi al lor. Pe măsură ce crește, Simonopio devine un motiv de uimire pentru familia Morales, deoarece, atunci când copilul cu un talent neobișnuit închide ochii, poate vedea ceea ce nimeni altcineva nu poate – are viziuni despre tot ceea ce urmează, atât lucruri frumoase, cât și periculoase. Urmărit de roiurile sale de albine protectoare și trăind pentru a-și scăpa familia adoptivă de amenințări – atât cele umane, cât și cele ale naturii –, scopul lui Simonopio în Linares va fi, până la urmă, descoperit.

Plasat pe fundalul Revoluției mexicane și al gripei devastatoare din 1918, Zborul albinelor surprinde atât soarta unei țări în schimbare, cât și destinul unei familii care și-a lăsat dragostea, credința și viitorul în voia miracolelor incredibile.

Fata care a evadat de la Auschwitz, Ellie Midwood

Nimeni nu scapă cu viață de la Auschwitz. Mala, deținuta cu numărul 19880, a înțeles acest lucru de când a coborât din trenul de vite cu care a fost adusă și a pășit pe porțile iadului. Ca mesageră și interpretă pentru SS, ea se folosește de statutul ei privilegiat în lagăr pentru a salva cât mai multe vieți cu putință, ducându-le pe furiș câte o bucată de pâine celor disperați de foame. Edward − deținutul cu numărul 531 − este unul dintre veteranii lagărului. Deși arată ca toți ceilalți, cu capul ras și uniforma sa vărgată, Edek este, în secret, unul dintre membrii mișcării de rezistență. Și are un plan de evadare.

Citește un fragment din „Fata care a evadat de la Auschwitz” de Ellie Midwood

Milioane de oameni au intrat pe porțile Auschwitz-ului, dar ea a fost prima femeie care a reușit să evadeze din acel infern. Fata care a evadat de la Auschwitz spune povestea adevărată, tulburătoare a Malei Zimetbaum, al cărei eroism nu va fi nicicând uitat și al cărei destin tragic a schimbat cursul istoriei…

Oamenii lui Putin, Catherine Belton

Noutate remarcabilă în portofoliul Editurii Litera, Oamenii lui Putin. Cum a recuperat KGB-ul Rusia și apoi a atacat Occidentul, al scriitoarei londoneze Catherine Belton, este considerată de către presa de specialitate una dintre cele mai comprehensive și mai actuale investigații despre ascensiunea lui Putin și a sistemului putinist instaurat la Kremlin. 

Este bestseller Sunday Times, Editor Choice’sNew York Times Book Review și numită drept cea mai bună carte a anului de publicații precumThe Economist, Financial Times, New Statesman și The Telegraph

Citește un fragment în avanpremieră din „Oamenii lui Putin. Cum a recuperat KGB-ul Rusia și apoi a atacat Occidentul” de Catherine Belton

În Oamenii lui Putin, jurnalista de investigații și fosta corespondentă la Moscova Catherine Belton dezvăluie povestea nespusă a ascensiunii lui Putin și a acoliților lui, foști membri KGB. Pătrunzând adânc în mecanismele Kremlinului lui Putin, Belton are acces la jucători-cheie din interior pentru a dezvălui cum Putin a înlocuit afaceriștii independenți din epoca Elțîn cu noua generație de oligarhi loiali, care în schimb au distrus economia și sistemul juridic al Rusiei și au extins influența Kremlinului în Statele Unite și în Europa. Rezultatul este o expunere teribilă și revelatoare a revanșei KGB-ului – o poveste care începe în ceața prăbușirii URSS, când rețelele de agenți au reușit să sustragă miliarde de dolari din întreprinderile de stat și să-și mute prada în Occident. Putin și aliații lui și-au finalizat mai apoi planul, reafirmând puterea Rusiei în timp ce preluau controlul asupra economiei, suprimând vocile independente și lansând operațiuni de influență sub acoperire în străinătate.

Sub un cer alb. Natura viitorului, Elizabeth Kolbert

Autoarea bestsellerului A șasea extincție, câștigător al Premiului Pulitzer, revine asupra impactului transformator al umanității asupra mediului cu întrebarea: După ce am făcut atât de mult rău, putem schimba natura, de data aceasta pentru a o salva?

Că omul ar trebui să aibă în stăpânire întregul pământ și tot ceea ce trăiește pe pământ este o profeție care s-a adeverit în fapt. Atât de răspândit este impactul uman asupra planetei, încât se spune că trăim într-o nouă eră: Antropocenul.

În Sub un cer alb, Elizabeth Kolbert analizează cu atenție noua lume pe care o creăm. În acest timp, ea întâlnește biologi care încearcă să conserve cel mai rar pește din lume, ce trăiește într-un singur ochi de apă, în mijlocul deșertului Mojave; ingineri care transformă emisiile de carbon în piatră în Islanda; cercetători australieni care încearcă să dezvolte un „supercoral“ ce poate supraviețui pe un glob mai fierbinte; și fizicieni care se gândesc să lanseze mici diamante în stratosferă pentru a răci Pământul.

Partea îngerilor, Bruno Combes

Două epoci, două femei, o lecție de viață și de speranță. Lisa și-a pierdut dorința de a trăi de la moartea accidentală a fiului ei. Împreună cu soțul și fiica ei, părăsește Parisul pentru a se stabili într-o fermă izolată din adâncurile Périgordului, La Part des Anges, în speranța de a-și reface viața. În zadar… Până în ziua în care Lisa descoperă, ascuns în podul vechii clădiri, jurnalul lui Alice, care a trăit în La Part des Anges cu optzeci de ani în urmă.

Pagină după pagină, Alice povestește toate chinurile prin care a trecut în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, de la deportarea soțului ei în Germania până la cele mai grele suferințe pe care a trebuit să le îndure pentru a-și salva familia.

Un roman foarte frumos și duios despre reconstrucție și reziliență. (…) Două povești de viață foarte emoționante, iar personajele sunt sensibile și interesante. A fost o mare plăcere să regăsesc stilul autorului, care m-a cucerit, deși subiectul este unul delicat de abordat.labibliothequedebichette

Scurtă istorie a Pământului, Andrew H. Knoll

Sunt șanse ca locul în care te afli acum să fi fost cândva străbătut de o mare de lavă tulbure, zdrobit de o masă de gheață, zdruncinat de un meteorit căzut în apropiere sau poate acoperit de gaze toxice, îngropat sub ocean sau sub vârful unui lanț muntos, ori cutreierat de monștri fioroși. Povestea planetei noastre și a organismelor răspândite la suprafața ei este mult mai spectaculoasă decât orice film de la Hollywood, plină de suficiente răsturnări de situație încât să concureze cu un thriller de succes. Însă abia recent am început să transformăm întregul mister într-o poveste coerentă. Bazându-se pe decenii de cercetare de teren și pe informații științifice de ultimă oră, renumitul geolog Andrew H. Knoll ne oferă o biografie riguroasă, însă accesibilă a Pământului, consemnând minunata istorie de 4,6 miliarde de ani a planetei noastre. Punând schimbările climatice din secolul XXI într-un context amplu, Scurtă istorie a Pământului oferă o perspectivă indispensabilă asupra punctului în care ne aflăm și spre care ne îndreptăm. Conține ilustrații originale care prezintă istoria Pământului și aproape 50 de imagini (hărți, tabele, fotografii și grafice).

Zboruri frânte, Christy Lefteri

Nisha trăiește în Cipru, departe de țara ei natală, Sri Lanka. Deși îi e dor de casă, știe că munca ei de menajeră pentru o văduvă bogată este singura cale de a câștiga destul cât să-și întrețină fiica lăsată în grija rudelor.

În Zboruri frânte, Christy Lefteri construiește o narațiune impresionantă, plină de empatie, despre poveștile de viață aflate în spatele titlurilor din mass-media. Cu nesfârșită sensibilitate și pricepere, romanul oferă o imagine magnifică a luptei pentru adevăr și dreptate și a femeilor care caută să-și facă auzite vocile chiar și în cele mai dificile circumstanțe.

Pădurea stelelor ce pier, Kristin Harmel

Autoarea bestsellerurilor Ultima geană de lumină și Cartea copiilor pierduți revine cu o poveste impresionantă despre o tânără care își folosește cunoștințele legate de viața în sălbăticie pentru a ajuta refugiații evrei să scape de naziști – până când se vede amenințată de un secret din trecutul ei.

După ce a fost furată de la o familie germană bogată și crescută în sălbăticia neiertătoare a Europei de Est, o tânără se trezește singură în 1941, după ce femeia care a răpit-o moare. Existența ei solitară este însă întreruptă atunci când dă din întâmplare peste un grup de evrei care fug de teroarea nazistă. Uimită să afle ce se întâmplă în lume, ea promite să învețe grupul tot ce poate despre supraviețuirea în pădure – și, la rândul lor, ei o învață câteva lecții surprinzătoare despre cum să-și deschidă inima după ani de izolare. Dar când este trădată și evadează într-un sat ocupat de nemți, trecutul și prezentul ei se întâlnesc într-o confruntare șocantă, care i-ar putea schimba cu totul cursul vieții.

Cei mai WEIRD oameni din lume, Joseph Heinrich

Poate că și tu ești WEIRD (Western, Educated, Industrialized, Rich, Democratic): crescut într-o societate occidentală, educată, industrializată, bogată și democrată. Dacă este cazul tău, atunci s-ar putea să ai o psihologie oarecum distinctă.

Spre deosebire de o mare parte din lumea de azi și de majoritatea oamenilor de până acum, oamenii WEIRD sunt foarte individualiști, egocentrici, orientați spre control, nonconformiști, analitici și încrezători în străini. Se concentrează asupra lor – asupra propriilor caracteristici, reușite și visuri – în defavoarea relațiilor și rolurilor sociale. De ce au ajuns aceste societăți atât de diferite psihologic? Ce rol au jucat aceste diferențe în Revoluția Industrială și în expansiunea globală a Europei din ultimele secole?

Provocator și captivant prin amploarea și caracterul surprinzător al detaliilor, volumul analizează modul în care cultura, instituțiile și psihologia se modifică reciproc și explică efectul pe care îl au atât asupra concepției propriei individualități, cât și asupra forțelor sociale, politice și economice la scară largă, care pun în mișcare istoria umană.

Scurtă istorie a românilor, Ioan-Aurel Pop

Românii și-au făcut istoria așa cum s-au priceput, nici mai bine, nici mai rău decât alte popoare. Istoria lor nu a fost pură, glorioasă și imaculată, dar nici oribilă, odioasă și plină de dezastre. A fost de toate felurile, ca viața, fiindcă istoria înseamnă viață. Este important de știut că românii există și ei între națiunile lumii, că au o țară sau chiar două țări ale lor, cu un trecut bogat, cu Dunărea și cu Munții Carpați, cu țăranii Maramureșului, uitați parcă de timp, cu mănăstirile pictate ale Moldovei, cu Delta Dunării și cu Marea Neagră, cu podgoriile de la Cricova și cu clopotele Căprianei, cu aurul Apusenilor și cu cetățile de pe Nistru, cu Eminescu, Blaga, Enescu, Brâncuși, cu oameni care mai așteaptă să fie cunoscuți. Ei au un mesaj de transmis pentru comunitatea internațională și țin mult la acest mesaj al lor. Ioan-Aurel Pop

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.