Trei cărți pe care să le citești dacă ți-a plăcut „Cele patru vânturi” de Kristin Hannah
Cele patru vânturi, cea de-a 24-a carte a scriitoarei Kristin Hannah, a apărut în luna februarie la Editura Litera, în colecția Blue Moon și spune povestea uneia dintre cele mai negre perioade ale recesiunii economice din anii ’30.
Romanul spune povestea Elisei Martinelli, o mamă care trebuie să aleagă dacă rămâne să lupte pentru pământul iubit sau dacă să plece în California, în căutarea unei vieți mai bune și este un portret înduioșător al Americii și al visului american, văzute prin ochii unei femei de nezdruncinat, ale cărei curaj și putere de sacrificiu sunt definitorii pentru o întreagă generație.
Citește și: O carte pe zi: Bestsellerul „Cele patru vânturi” de Kristin Hannah
„Inima de mamă, atinsă de aceeași secetă care ucide totul în jur, are curajul să traverseze deșertul și să înfrunte foametea pentru a-și salva copiii, mânată doar de forța ei lăuntrică. Un roman extrem de realist, care subliniază valoarea și esența delicată a Naturii înseși.“ (Delia Owens)
În continuare, își recomandăm trei romane pe care trebuie să le citești dacă ți-a plăcut Cele patru vânturi de Kristin Hannah:
1. Fetele dispărute din Paris, Pam Jenoff
Într-o dimineață, în timp ce trece prin Gara Grand Central în drum spre serviciu, Grace Healey găsește o valiză abandonată ascunsă sub o bancă. Împinsă de curiozitate, o deschide și descoperă în ea o duzină de fotografii – fiecare a altei femei. Sub un impuls de moment, ia fotografiile și părăsește imediat gara. Află curând că valiza îi aparține unei femei pe nume Eleanor Trigg, lidera unei rețele de agente secrete din Londra din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Douăsprezece dintre aceste femei au fost trimise în Europa ocupată ca operatoare de radio și curieri pentru a ajuta Rezistența, dar nu s-au mai întors niciodată acasă, iar destinul lor rămâne un mister. Încercând să afle adevărul despre femeile din fotografii, atenția lui Grace este atrasă de o tânără mamă devenită agent, Marie, a cărei misiune îndrăzneață de peste mări îi dezvăluie o remarcabilă poveste despre prietenie, vitejie și trădare.
CE SPUN CRITICII DESPRE FETELE DISPĂRUTE DIN PARIS, ROMAN APĂRUT LA EDITURA LITERA
„În Fetele dispărute din Paris, Pam Jenoff își folosește exemplar abilitățile de scriitoare și produce o poveste cu spioni, inteligentă, plină de suspans și cu o morală complicată, dar foarte modernă. Eleanor Trigg și fetele ei sunt pe cât de umane, pe atât de curajoase. N-am putut s-o las din mână.” (Jessica Shattuck, autoarea romanului Văduvele de la castel)
2. O scânteie de viață, Jodi Picoult
Ziua călduroasă de toamnă începe ca oricare alta la Centru – o clinică în care găsesc ajutor la nevoie femeile din statul Mississippi, stat în care funcționează una dintre cele mai severe legislații în privința avortului. Apoi, spre sfârșitul dimineții, un bărbat disperat și îndurerat deschide focul, luându-i ostatici pe toți cei prezenți.
Sosit la fața locului, Hugh McElroy, un negociator al poliției, încearcă să ia legătura cu bărbatul și află, cu groază, că fiica sa de cincisprezece ani, Wren, se află în clinică. Dar Wren nu este singură. Alături de ea se află o asistentă care își depășește propria panică pentru a salva viața unei femei rănite; un medic care își face meseria nu în ciuda credinței sale, ci datorită acesteia; o protestatară pro-viață, deghizată în pacientă, care se găsește în fața aceleiași furii pe care ea însăși a simțit-o cândva; o tânără care a venit să avorteze și bărbatul extrem de tulburat, care a jurat să-și facă auzită vocea.
Citește și: Top cărți Litera pentru lista ta de lectură în 2021
În acest roman captivant, nuanțat și bine documentat, Jodi Picoult abordează o temă complicată, reluând dezbaterea asupra opoziției dintre dreptul femeii de a alege și sacralitatea vieții, încă din momentul concepției.
Ce spun criticii despre O scânteie de viață, roman apărut la Editura Litera
„Picoult la superlativ… Un roman oportun, echidistant și care va inspira cu siguranță dezbateri.“ (The Washington Post)
„Narațiunea convingătoare a lui Jodi Picoult, care merge pe firul descendent al evenimentelor, explorează cu competență probleme sociale controversate.“ (US Weekly)
3. FEMEIA CU CHIMONO ALB, ANA JOHNS
Deși trăiesc la zeci de ani distanță și sunt despărțite de un ocean cât o jumătate de lume, soarta a două femei este strâns legată de secretele pe care le împărtășesc.
Cu accente de Romeo și Julieta și Madame Butterfly, cele două istorii sunt întrețesute: o reporteriță din secolul XXI investighează cea mai personală poveste cu putință – aflarea adevărului despre femeia cu care tatăl ei a avut o relație interzisă cu mai bine de 50 de ani în urmă. Iar secretele tatălui, când ies la iveală, arată tot atât de multe despre el, cât și despre femeia și copilul pe care i-a lăsat în urmă.
Femeia cu chimono alb, romanul de debut al Anei Johns, a fost tradus deja în 17 limbi și a ajuns pe lista bestsellerurilor Globe and Mail și Toronto Star din Canada, precum și în selecția de cărți recomandate de BBC Radio 2.
Ce spun criticii despre Femeia cu chimono alb, roman apărut la Editura Litera
„O poveste atât de frumoasă, intensă și plină de viață despre Japonia nu s-a mai scris de la Memoriile unei gheișe.“ (The Bookseller)
„Un roman memorabil, a cărui scriitură îți merge la suflet.“ (Publishers Weekly)
„Ficțiune istorică bazată pe o cercetare bine pusă la punct, parțial inspirată din experiența militară a tatălui autoarei, care scoate la lumină o perioadă întunecată din istoria Japoniei…“ (Booklist)
„Femeia cu chimono alb este o mărturie elegantă asupra tenacității speranței, chiar și atunci când legăturile între așteptările culturale și cele ale familiei sunt atât de strânse. Abia aștept să mai citesc cărți scrise de această autoare atât de talentată.“ (Kelli Estes)