LiteraBlog „Trusa cititorului” pentru fanii scriitorului Nicholas Sparks. Cum să intri în atmosfera cărților lui

„Trusa cititorului” pentru fanii scriitorului Nicholas Sparks. Cum să intri în atmosfera cărților lui

Ca în toate cele peste 25 de povești memorabile pe care le-a spus până acum, Sparks își găsește inspirația pentru romanele sale în frumusețea sălbatică și bogăția naturii din Carolina de Nord. Statul de pe Coasta de Est americană este recunoscut pentru plajele superbe, combinația atractivă de munți și mare și bucătăria sudistă, plină de arome și istorii ale familiilor locale.

Citește un fragment în avanpremieră din „Dorința”, noul roman al scriitorului Nicholas Sparks

Pentru Dorința, cel mai recent roman al său, Nicholas Sparks, a ales ca spațiu de desfășurare două locuri cu totul diferite: New Yorkul cel plin de viață, „orașul care nu doarme niciodată”, și Ocracoke, o insulă de pe coasta Atlanticului, unde nu există decât câteva căsuțe vechi și ciudate și un parc natural marin. Pentru protagonista romanului, Maggie, fiecare dintre cele două locuri sunt speciale din motive diferite. În Ocracoke și-a găsit iubirea, iar în New York, pasiunea de o viață, fotografia.

Litera2737.jpg
Credit foto: Cristina Venedict

Romanul se desfășoară pe două planuri, New York în 2019 și Ocracoke în 1996, iar savoarea poveștii este încununată de câteva elemente specifice locurilor și timpurilor. Iată de ce ne-am gândit și noi să vă dăm o mână de ajutor să intrați în atmosferă, cu câteva unelte din „Trusa cititorului”, gândită pentru cei cărora le place să plonjeze printre paginile cărților și să simtă că fac parte din lumea despre care citesc.

Playlist cu amintiri

Mai țineți minte ce făceați sau ce ascultați în 1996? Maggie și Bryce erau adolescenți și tocmai descopereau filmul Dirty Dancing. V-am făcut un playlist care cuprinde și câteva melodii din film, dar și unele din Top 100 al anului 1996, care să vă poarte înapoi în timp.

Ce mâncăm când citim

Dacă stăm comod pe fotoliu, ascultăm muzica de mai sus și citim povestea lui Maggie și Bryce, vom ajunge la rețeta de biscuiți pufoși, specifică Sudului Statelor Unite. Nu-i așa că vă lasă gura apă? Avem leacul pentru pofte de copturi noi și interesante.

Citește și: Nicholas Sparks despre succesul său: „Am devenit scriitor din întâmplare”

Rețetă de biscuiți pufoși din Sud

Ingrediente:

  • 250 grame făină 650
  • 1 lingură praf de copt
  • 1 lingură zahăr
  • 1 linguriță sare
  • 85 grame unt puțin înghețat (explicăm mai jos de ce)
  • 175 ml lapte bătut (sau covăsit) sau lapte dulce cu cel puțin 2% grăsime

Citește și: Bestsellerul săptămânii la Editura Litera: „Respirație în doi“ de Nicholas Sparks

Pașii rețetei

  1. Pentru cele mai bune rezultate, păstrați untul în congelator timp de 10-20 de minute înainte de a începe această rețetă. Este ideal ca untul să fie foarte rece pentru ca biscuiții să iasă ușori și pufoși.
  2. Preîncălziți cuptorul la 220 oC și tapetați o tavă joasă cu hârtie de copt. Lăsați deoparte.
  3. Combinați făina, praful de copt, zahărul și sarea într-un castron mare și amestecați bine. Lăsați deoparte.
  4. Scoateți untul din congelator și fie îl tăiați cubulețe în amestecul de făină folosind un tăietor de patiserie, fie (de preferat) folosiți o răzătoare pentru a mărunți untul în bucăți mici și apoi îl amestecați în făina pregătită mai sus.  
  5. Amestecați cu vârfurile degetelor până când aluatul pare a fi format din firimituri mari, dar fără să insistați prea mult, ca să nu se încălzească untul.
  6. Adăugați laptele bătut, folosind o lingură de lemn sau o spatulă pentru a amesteca până când se combină (nu lucrați prea mult aluatul!).
  7. Transferați aluatul de biscuiți pe o suprafață bine tapetată cu făină și folosiți mâinile pentru a îl frământa ușor. Dacă aluatul este prea lipicios, adăugați făină până când devine ușor de manevrat.
  8. Odată ce aluatul s-a strâns, împăturiți-l în două și, cu palmele, aplatizați ușor straturile. Rotiți aluatul la 90 de grade și împăturiți-l din nou, repetând acest pas de 5-6 ori, dar având grijă să nu suprasolicitați aluatul.
  9. Folosind mâinile (nu sucitorul!) presați ușor și constant aluatul până la o grosime de 2,5 cm și presărați ușor cu făină un tăietor de biscuiți rotund de 2 ¾” (nu folosiți decât instrumente care taie foarte bine!)
  10. Apăsați tăietorul de biscuiți direct în aluat, fără să-l rotiți, apoi așezați biscuiții pe foaia de copt pregătită.
  11. Repetați până când obțineți cât mai mulți biscuiți și nu îi așezați la mai puțin de 1 cm unul de altul pe foaia de copt.
  12. După ce ați scos cât mai mulți biscuiți din aluat, reașezați-l în forma plată (din cât mai puține mișcări) pentru a mai scoate încă un biscuit sau doi.
  13. Ungeți biscuiții cu puțin ou bătut cu apă (ca să nu fie prea dens și să nu îi lase să crească).
  14. Coaceți la 220 oC timp de 12 minute sau până când vârfurile încep să devină ușor aurii.

Merg excelent unși cu unt sau ca garnitură la mâncăruri cu sos.

Când veți coace acești biscuiți și, mai ales, când îi veți savura alături de o ceașcă de ceai de mușețel (pe care îl bea eroina într-o altă etapă a vieții ei), vă veți aminti cu siguranță de Maggie și Bryce, de peisajele surprinzătoare și de oceanul albastru din Ocracoke și de străzile aglomerate ale New Yorkului.

DESPRE MONICA GRECU

Monica Grecu coordonează colecțiile Blue Moon, New Moon și MoonLight ale Editurii Litera. Este pasionată de literatura anglo-saxonă, a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității București, secția Engleză-Română și a lucrat ca traducător, redactor de radio și TV, specialist în relații publice și copywriter. 

Despre Nicholas Sparks

Autor vândut în mai bine de 100 de milioane de exemplare, Nicholas Sparks este unul dintre cei mai iubiți povestitori ai lumii. Cincisprezece dintre romanele lui au fost pe locul 1 în topul de bestselleruri New York Times, dar toate cărțile lui Nick, inclusiv memoriile scrise împreună cu fratele lui, Micah, au ajuns bestselleruri internaționale și au fost traduse în peste 50 de limbi. Unsprezece romane ale lui Nicholas Sparks – The Choice, The Longest Ride, The Best of Me, Safe Haven, The Lucky One, The Last Song, Dear John, Nights in Rodanthe, The Notebook, A Walk to Remember și Message in a Bottle – au fost ecranizate.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.