LiteraBlog Volum colectiv de proză fantastică în colecția „Biblioteca de proză contemporană” de la Editura Litera

Volum colectiv de proză fantastică în colecția „Biblioteca de proză contemporană” de la Editura Litera

Volumul colectiv de proză fantastică Treisprezece completează colecția „Biblioteca de proză contemporană”, coordonată de Doina Ruști. Volumul este alcătuit din 16 povestiri fantastice scrise de 13 autori români, o apariție originală și necesară, care se înscrie în descendența unor culegeri de proză fantastică consacrate. 

Povestirile sunt semnate de: Pavel Nedelcu, Bogdan Răileanu, Iulia Micu, Lucian Mîndruță, Mihai Ene, Cosmin Leucuța, Doina Ruști, Tudor Ganea, Allex Trușcă, Mihail Victus, Octavian Soviany, Iulia Pană, Radu Găvan.

Citește și: Cronică a romanului „Omulețul roșu” de Doina Ruști: „Uimitoare este capacitatea de a povesti din atât de multe perspective”

Cu texte care explorează registre diverse ale fantasticului, de la rescriere parodică la mit, creștinism medieval, viață de după moarte și supranatural gogolian, cartea de vacanță a Editurii Litera, «Treisprezece», nu poate decât să trezească și să mențină cu ușurință atenția cititorului de-a lungul celor 16 povestiri ale sale, în care realul suferă breșe dintre cele mai neașteptate și, în chip paradoxal, atrăgătoare.” (Andreea Apostu)

Citește și: VIDEO. Cristina Stănciulescu, în dialog cu Radu Aldulescu la Clubul de carte Litera: „Acordeonul are un sunet anume, o poveste anume”

Volumul de față face parte din Biblioteca de Proză Contemporană, colecție coordonată de scriitoarea Doina Ruști.

„Când aluneci accidental într-un teritoriu necunoscut, mintea începe să deseneze o hartă, iar tu ești dintr-odată stăpânul unei secret, al imperiului de dincolo de zid. Un ciclu s-a încheiat, cea de-a douăsprezecea lună a rămas în urmă, așa că pășești încrezător în cea de-a treisprezecea, imaculată, ca orice timp fabulos. Dincolo de convenționalul douăsprezece se află țara tuturor posibilităților. Ganea privește prin geamul subțire, Soviany călătorește în timp, iar Mihai Ene probează un dandy smoking. Pe cărarea cețoasă, Pavel ridică steagul avangardei, Trușcă se retrage într-un icon, iar, din postul său de observație, Victus consemnează, privind nedumerit spre taxiul Iuliei Pană. Pentru Leucuța lupa rămâne de bază, Răileanu îl contemplă pe Saramago, în timp ce, alături de el, Iulia Micu trasează o nouă stradă și Mîndruță zâmbește sardonic, jucându-se cu un telefon, pe care, luând-o în serios, Găvan îl descrie meseriaș. În ceea ce mă privește – stau de vorbă cu dl K. Iarăși.” (Doina Ruști)

Litera2394.jpg
Credit foto: Cristina Venedict

Despre „Biblioteca de Proză Contemporană”

„Biblioteca de Proză Contemporană” își propune să acorde atenție debuturilor și prozei cu o perspectivă epică nouă, să întregească peisajul cărții românești cu viziuni narative inedite.

Citește și: INTERVIU VIDEO. Nadine Vlădescu în dialog cu Radu Găvan despre „Isus din întuneric”

Romanul Paturi oculte de Doina Ruști a inaugurat această colecție, urmat de romanele Cuibul bufniței de Tudor Runcanu, I Put a Spell on You…de Allex Trușcă, Cimitirul trandafirilor de Cristi Nedelcu și de un volum de proză scurtă Kyparissia de Alexandra Niculescu. Cele mai recente titluri din colecție sunt Cabinetul albastru de Simona Preda, Sonată pentru acordeon de Radu Aldulescu, Isus din întuneric de Radu Găvan, Omulețul roșu de Doina Ruști și Salamandre de Liviu G. Stan.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.