LiteraBlog Viața ca un râu. Romanul anului 2023

Viața ca un râu. Romanul anului 2023

Shelley Read e autoarea unuia dintre cele mai spectaculoase romane de debut din ultimii ani. Meg Waite Clayton, autoarea bestseller-ului Ultimul tren spre Londra, spune despre romanul lui Shelley Read, Viața ca un râu, că  „tratează o gamă impresionantă de teme: tandrețea și curiozitatea primei iubiri, durerea veșnică a pierderii, brutalitatea rasismului, capacitatea uriașă de rezistență a naturii chiar și în fața distrugerilor provocate de om și miracolul precar al dragostei de mamă. Plină de înțelepciune și empatie, această mărturie zguduitoare a vieții autentice merită să fie savurată, prețuită, împărtășită.“

Viața ca un râu surprinde cu mult rafinament devenirea Victoriei Nash, pornind din America rurală a anilor ‘40 și traversând vârste, etape, drame de familie și regăsiri emoționante până la începutul anilor ‘70.

Citește și: Ia o piersică!

E o poveste migălită timp de peste un deceniu, în care Shelley Read mixează descrieri extraordinare de natură cu geografia emoțională a unei eroine complexe, a cărei fugă în inima muntelui și al cărei efort de a se reconstrui interior cuceresc într-un ritm din ce în ce mai alert milioane de cititori din toată lumea.

Dragostea Victoriei Nash pentru Wilson Moon, un personaj asupra căruia se revarsă valuri de ură rasială, vorbește despre tot ce înseamnă demonizarea alterității și creează o armătură de tragedie shakespeariană pentru povestea aceasta tulburător de bine pusă în pagină.

Piersica, fructul a cărui salvare devine, în carte, sinonimă cu salvarea de sine a Victoriei, invadează cu sensurile ei parfumate o pagină de literatură de o intensitate extraordinară, care are deja datele unei enorme revelații a lumii literare.

Credit foto: Cristina Venedict

După cum a mărturisit Shelley Read într-un interviu în exclusivitate pentru litera.ro, „piersicile şi livada de piersici devin un simbol foarte important în cartea mea. Aşa cum ştiţi, Victoria Nash este un personaj naiv şi trist când începe romanul. Este singură, singura femeie într-o casă cu bărbaţi, şi aveam nevoie de ceva să ţină familia unită. Familia a trecut prin multe suferinţe, multe pierderi, vremuri grele, şi aveam nevoie de ceva frumos pentru toţi. Chiar dacă familia a avut multe probleme, Victoria Nash spune că piersicile din livada ei sunt „ultimul lucru frumos“. De aceea o mare parte din traiectoria cărţii este a modului în care Victoria încearcă să salveze vechea livadă de piersici a familiei. Folosesc piersicile în carte ca un simbol pentru a putea creşte în ciuda vicisitudinilor, pentru a rezista în sol nou, iar un aspect care poate fi interesant pentru publicul dvs. este că e deosebit de greu să creşti piersici în Colorado. Creştem cele mai frumoase, dulci şi minunate piersici în Colorado, dar este foarte greu. Sunt foarte sensibile la îngheţ sau la schimbări de temperatură. Cresc la o altitudine mai mare. Şi pentru că orice piersică din Colorado este un fel de minune, să ai o livadă de piersici în Iola, Colorado, este şi mai greu. Aşa cum ziceţi, voiam să fie un fruct miraculos, dar şi un simbol de a putea creşte în ciuda sorţii.”

Lectura cărții e ea însăși o călătorie intensă prin labirintica livada de piersici care pentru Victoria ajunge să se confunde cu maternitatea, apartenența, iubirea, afirmarea identitară.

Ce ne propune Shelley Read e un Bildungsroman puternic construit, care o propulsează între vocile importante ale literaturii americane.

Votată într-un număr impresionant de cititorii noștri cartea anului 2023, Viața ca un râu își confirmă constant valoarea și statutul de pagină strălucitoare a literaturii contemporane, apărută sub semnătura unei autoare în plină ascensiune.

Te-ar mai putea interesa și:

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.