LiteraBlog VIDEO. „Apă proaspătă pentru flori” de Valérie Perrin, dezbătută la Clubul de carte Litera: „Poate sta foarte bine în bagajul pentru vacanță”

VIDEO. „Apă proaspătă pentru flori” de Valérie Perrin, dezbătută la Clubul de carte Litera: „Poate sta foarte bine în bagajul pentru vacanță”

Vineri, 28 mai 2021, a avut loc cea de-a 78-a ediție a Clubului de carte Litera. În cadrul evenimentului online, jurnalista Cristina Stănciulescu a dezbătut, alături de cititori, bestsellerul Apă proaspătă pentru flori de Valérie Perrin.

„Vă recomand această carte care poate sta foarte bine în bagajul pentru vacanță. Apă proaspătă pentru flori este o carte cu tot ce vrei: are și puțin romance, are și umor, are și puțin mister, are și puțină filosofie. Are și un pic de moarte, dar și foarte, foarte multă viață (…). Cartea are umor – uneori și negru. Fiecare capitol, deși este scurt, are ca motto sau ca titlu un epitaf. Are iubire, are mister”, a precizat jurnalista Cristina Stănciulescu.

Citește și: INTERVIU VIDEO cu Valérie Perrin, autoarea bestsellerului „Apă proaspătă pentru flori”

DESPRE APĂ PROASPĂTĂ PENTRU FLORI

Violette Toussaint este administratoarea unui cimitir dintr-un orășel din Burgundia. Diferiții participanți la înmormântări, vizitatorii fideli sau colegii – groparii, îngrijitorii și un preot – îi frecventează biroul ca să se încălzească, iar acolo râsul, camaraderia și, uneori, lacrimile oaspeților fac casă bună cu cafeaua pe care le-o oferă gazda. Aceasta din urmă își trăiește viața în ritmul confidențelor vizitatorilor ei, după caz, amuzante sau mișcătoare.

Programul lui Violette, mereu același, e dat peste cap într-o bună zi de sosirea lui Julien Seul – un comisar de poliţie din Marsilia –, care ține cu tot dinadinsul să împrăștie cenușa mamei sale, răposată de curând, peste mormântul unui necunoscut. În scurt timp devine limpede că gestul inexplicabil al lui Julien e strâns legat de trecutul complicat al lui Violette.

Cu Apă proaspătă pentru flori, Valérie Perrin le oferă cititorilor o poveste mișcătoare, spusă pe un ton intim, despre o femeie care, în ciuda tuturor piedicilor, crede neabătut în fericire.

Citește și: Bestsellerul săptămânii pe Litera.ro: „Apă proaspătă pentru flori” de Valérie Perrin

DESPRE APĂ PROASPĂTĂ PENTRU FLORI DE VALÉRIE PERRIN

„Uluitor.“ (Unidivers)

„Aplauze furtunoase. Și vă rugăm să ne credeți că termenul de «furtunoase» nu e deloc exagerat.“ (La Marseillaise)

„Perrin este expertă în a crea o galerie de personaje care, cu toate defectele lor, plac cititorului, iar Violette e un narator minunat și captivant. Merită să citiți această încântătoare poveste, care abundă în ingrediente precum natura, băutura, arta culinară și prietenii.“ (Publishers Weekly)

„Un roman plăcut și amuzant, care, prin profunzimea cu care abordează tragediile survenite în viața de familie, săvârșește asupra acestora un adevărat act de transfigurare.“ (ForeWord Reviews)

„Admiratorii unei scriitoare precum Elizabeth Berg vor aprecia acest roman, care e o incursiune subtilă în viața interioară a unui personaj feminin de neuitat.“ (Booklist)

„O carte plină de culoare, extrem de atractivă, operă a unui narator captivant.“ (Kirkus Reviews)

Citește și: O carte pe zi: Apă proaspătă pentru flori” de Valérie Perrin

DESPRE VALÉRIE PERRIN

VALÉRIE PERRIN s-a născut în 1967 în Remiremont, în Munții Vosgi, Franța. A crescut în Burgundia și s-a stabilit la Paris în 1986. Romanul ei Les Oubliés du dimanche (2015) a câștigat premiul Booksellers Choice Award, iar ediția tipărită a fost bestseller mult timp după publicare. Romanul Apă proaspătă pentru flori (Changer l’eau des fleurs – Albin Michel, 2018) a câștigat Premiul Maison de la Presse, Paperback Readers Prize și a intrat pe listele ABA Indies Introduce și Indie Next List în 2020. A fost tradus în peste treizeci de limbi. Figaro Littéraire a numit-o pe Perrin unul dintre cei mai bine vânduți zece autori din Franța în 2019, iar în Italia, Apă proaspătă pentru flori a fost cea mai bine vândută carte din 2020. Perrin locuiește acum în Normandia.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.