LiteraBlog VIDEO. Cristina Stănciulescu, în dialog cu Radu Aldulescu la Clubul de carte Litera: „Acordeonul are un sunet anume, o poveste anume”

VIDEO. Cristina Stănciulescu, în dialog cu Radu Aldulescu la Clubul de carte Litera: „Acordeonul are un sunet anume, o poveste anume”

Marți, 27 aprilie 2021, a avut loc cea de-a 77-a ediție a Clublui de carte Litera. Jurnalista Cristina Stănciulescu l-a avut ca invitat pe Radu Aldulescu, autorul romanului Sonata pentru acordeon, apărut la Editura Litera în colecția „Biblioteca de proză contemporană”.

Cei doi au discutat despre literatura în perioada comunistă, despre nașterea romanului Sonata pentru acordeon și parcursul acestui roman până la rafturile cititorilor, despre autorii care au inspirat acest roman, despre starea presei de astăzi, despre viața în pandemie și despre următorul proiect literar al lui Radu Aldulescu, ce urmează să apară la Editura Litera.

N-am mai citit ceva așa bun de foarte, foarte mulți ani. Ce scriitură, domnule Aldulescu! Ce putere, ce forță! Câte reacții puteți stârni, fără a folosi prea multe artificii (…). Este o care pe care ați scris-o între ’84 și ’88, înainte de Revoluție, pe vremea în care comunismul nu părea a ne lăsa în pace prea ușor”, i-a transmis Cristina Stănciulescu scriitorului român.

Citește un fragment în avanpremieră din „Sonata pentru acordeon” de Radu Aldulescu

Am vrut-o și sofisticată, dar și simplă. Am vrut să spun că simplicitatea implică un efort – un efort al autenticității, ca să zic așa. Am făcut referință la acordeon, care este un instrument clasic al zonei și al României, în general. Acordeonul are un sunet anume, o poveste anume, pe care eu am văzut-o ducând acțiunea acestei cărți”, a răspuns, la rândul său, Radu Aldulescu, făcând referire la titlul romanului.

URMĂRIȚI DIALOGUL INTEGRAL AICI:

DESPRE SONATA PENTRU ACORDEON DE RADU ALDULESCU

Ferentari, dragoste, pasiune, luptă pentru supraviețuire într-o lume aflată în marginea Bucureștiului și a istoriei. Scris cu nerv, într-o manieră care a creat un trend și o serie de epigoni, Sonata pentru acordeon este primul roman postdecembrist.

„Radu Aldulescu este omul cu filonul narativ cel mai viril din proza noastră apărută după 1989.“ (Dan C. Mihăilescu)

DESPRE RADU ALDULESCU

Radu Aldulescu (n. 1954), scriitor de primă mărime, autorul unor romane de referință, între care Amantul Colivăresei (1995), Îngerul încălecat (1996), Cronicile genocidului (2012), a primit numeroase premii, printre care Premiul „Ion Creangă“ al Academiei, 2017, și Marele Premiu al Juriului la Festivalul de la Veneția, 1999, pentru filmul Terminus Paradis, realizat după romanul Amantul Colivăresei.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.