LiteraBlog VIDEO. Doina Ruști, în dialog cu Lucian Mîndruță, Andreea Apostu și Pavel Nedelcu despre volumul colectiv de proză fantastică „Treisprezece”

VIDEO. Doina Ruști, în dialog cu Lucian Mîndruță, Andreea Apostu și Pavel Nedelcu despre volumul colectiv de proză fantastică „Treisprezece”

Treisprezece, volum colectiv de proză fantastică, a apărut în această vară în colecția „Biblioteca de proză contemporană”, coordonată de scriitoarea Doina Ruști. Volumul semnat de Pavel Nedelcu, Bogdan Răileanu, Iulia Micu, Lucian Mîndruță, Mihai Ene, Cosmin Leucuța, Doina Ruști, Tudor Gandea, Allex Trușcă, Mihail Victus, Octavian Soviany, Iulia Pană, Radu Găvan a avut lansarea oficială în cadrul Festivalului Internațional de Carte Litera.

Astfel, Doina Ruști (scriitor, coordonator), Andreea Apostu (prefațator), Lucian Mîndruță (jurnalist, scriitor) și Pavel Nedelcu (scriitor) au discutat despre povestirile din acest volum, despre experiența scrisului, cât și despre sursele de inspirație pentru povestirile lor.

„Cei treisprezece scriitori au scris proză fantastică într-un moment în care lumea aproape că uitase de acest gen – mă refer la fantezia literară, la un volum ce reunește scriitorii de acest gen”, a spus scriitoarea Doina Ruști.

La rândul său, Andreea Apostu a vorbit despre „tendința fantasticului românesc de a fi infiltrat de umor, ironie, persiflare și auto-persiflare”. „Se simte foarte bine în Treisprezece – nu toate sunt traversate de umor, însă majoritatea povestirilor au o doză bună de umor negru sau nu”, a completat ea.

Vă invităm să urmăriți dialogul integral!

Despre Treisprezece

Volumul este alcătuit din 16 povestiri fantastice scrise de 13 autori români, o apariție originală și necesară, care se înscrie în descendența unor culegeri de proză fantastică consacrate. 

Povestirile sunt semnate de: Pavel Nedelcu, Bogdan Răileanu, Iulia Micu, Lucian Mîndruță, Mihai Ene, Cosmin Leucuța, Doina Ruști, Tudor Ganea, Allex Trușcă, Mihail Victus, Octavian Soviany, Iulia Pană, Radu Găvan.

Citește și: Cronică a romanului „Omulețul roșu” de Doina Ruști: „Uimitoare este capacitatea de a povesti din atât de multe perspective”

Cu texte care explorează registre diverse ale fantasticului, de la rescriere parodică la mit, creștinism medieval, viață de după moarte și supranatural gogolian, cartea de vacanță a Editurii Litera, «Treisprezece», nu poate decât să trezească și să mențină cu ușurință atenția cititorului de-a lungul celor 16 povestiri ale sale, în care realul suferă breșe dintre cele mai neașteptate și, în chip paradoxal, atrăgătoare.” (Andreea Apostu)

Citește și: VIDEO. Cristina Stănciulescu, în dialog cu Radu Aldulescu la Clubul de carte Litera: „Acordeonul are un sunet anume, o poveste anume”

Litera2394.jpg
Credit foto: Cristina Venedict

„Când aluneci accidental într-un teritoriu necunoscut, mintea începe să deseneze o hartă, iar tu ești dintr-odată stăpânul unei secret, al imperiului de dincolo de zid. Un ciclu s-a încheiat, cea de-a douăsprezecea lună a rămas în urmă, așa că pășești încrezător în cea de-a treisprezecea, imaculată, ca orice timp fabulos. Dincolo de convenționalul douăsprezece se află țara tuturor posibilităților. Ganea privește prin geamul subțire, Soviany călătorește în timp, iar Mihai Ene probează un dandy smoking. Pe cărarea cețoasă, Pavel ridică steagul avangardei, Trușcă se retrage într-un icon, iar, din postul său de observație, Victus consemnează, privind nedumerit spre taxiul Iuliei Pană. Pentru Leucuța lupa rămâne de bază, Răileanu îl contemplă pe Saramago, în timp ce, alături de el, Iulia Micu trasează o nouă stradă și Mîndruță zâmbește sardonic, jucându-se cu un telefon, pe care, luând-o în serios, Găvan îl descrie meseriaș. În ceea ce mă privește – stau de vorbă cu dl K. Iarăși.” (Doina Ruști)

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.