LiteraBlog VIDEO. „Pământul făgăduinței”, autobiografia lui Barack Obama, dezbătută la Clubul de carte Litera

VIDEO. „Pământul făgăduinței”, autobiografia lui Barack Obama, dezbătută la Clubul de carte Litera

Marți, 22 decembrie 2020, a avut loc cea de-a 73-a ediție a Clubului de carte Litera. În cadrul evenimentului online, jurnalista Cristina Stănciulescu a discutat, alături de iubitorii de lectură, despre cartea de memorii a fostului președinte american Barack Obama, Pământul făgăduinței.

„Ceea ce se remarcă este o muncă neobosită, fiindcă așa este cel care a locuit la Casa Albă timp de opt ani: un neobosit muncitor.”

„Înainte de a fi descrisă ca bună sau rea, este o carte necesară. Este o carte pe care trebuie s-o aveți în bibliotecă. Barack Obama ne deschide ușile politicii americane într-o manieră pe care deja o cunoaștem și într-un fel pe care deja i-l apreciem: cu sinceritate. Acesta este darul lui Obama”, a precizat Cristina Stănciulescu în deschiderea evenimentului online.

Vă invităm să urmăriți înregistrarea integrală aici:

Despre Pământul făgăduinței

Pământul făgăduinței, autobiografia fostului președinte american Barack Obama, este bestsellerul săptămânii pe Litera.ro. În această carte, considerată a fi cartea de memorii a anului, Barack Obama vorbește despre călătoria sa de la un tânăr aflat în căutarea propriei identități la liderul lumii libere.

Fostul lider de la Casa Albă descrie, prin amănunte deosebit de intime, atât educația sa politică, cât și momentele cruciale din primul mandat al președinției sale istorice – o perioadă de frământări și de transformări profunde.

O relatare extrem de interesantă  și foarte personală despre cum  se scrie istoria – de la președintele care ne-a făcut să credem  în puterea democrației

În primul volum așteptat cu multă emoție din me­moriile sale prezidențiale, Barack Obama ne spune povestea odiseei sale improbabile, de la un tânăr aflat în căutarea propriei identități la liderul lumii libere, descriind prin amănunte deosebit de intime atât educația sa politică, cât și momentele cruciale din primul mandat al președinției sale istorice – o perioadă de frământări și de transformări dramatice.

Obama își poartă cititorii într-o călătorie fascinantă, pornind de la cele mai timpurii ambiții politice ale sale, la victoria în prima rundă din alegeri în Iowa, care a reprezentat un punct de cotitură în cariera sa și care a demonstrat forța activismului la firul ierbii, până la noaptea istorică din 4 noiembrie 2008, când a fost ales al 44-lea președinte al Statelor Unite ale Americii, devenind primul afro-american care a ocupat cea mai înaltă funcție în stat.

Reflectând la perioada în care a fost președinte, Barack Obama ne prezintă o analiză unică și minuțioasă a influenței uluitoare și a limitelor puterilor prezi­dențiale, dând dovadă de o înțelegere remarcabilă a dinamicii politicii partizane din SUA și a diplomației internaționale. Obama aduce cititorii în interiorul Biroului Oval și în Sala situațiilor speciale și îi poartă prin Moscova, Cairo, Beijing și prin alte astfel de locuri îndepărtate. Suntem martorii intimi ai gândurilor sale în timp ce-și formează cabinetul, se luptă cu o criză economică globală, îl evaluează pe Vladimir Putin, urnește munții din loc ca să se asigure că reforma ser­viciilor medicale va fi înfăptuită, își înfruntă generalii cu privire la strategia Statelor Unite în Afghanistan, abordează reforma de pe Wall Street, gestionează situația iscată de incidentul devastator de la Deepwater Horizon și autorizează Operațiunea Neptune’s Spear, care duce la moartea lui Osama bin Laden.

Povestea unui om care a pus pariu cu istoria

Pământul făgăduinței este o relatare deosebit de intimă și de introspectivă – povestea unui om care a pus pariu cu istoria, credința unui organizator al comunității, testată pe scena mondială.

Obama vorbește cu franchețe despre cum a împăcat candidatura la fotoliul prezidențial ca afro-american, în care își pusese speranțele o generație îmbărbătată de mesaje de „speranță și schimbare“, cu provocările de ordin moral pe care le presupun deciziile de mare miză ce trebuie luate. Relatează în mod deschis despre forțele care i s-au opus atât în țară, cât și în străinătate, despre impactul pe care traiul la Casa Albă l-a avut asupra soției și a fiicelor sale, și nu-i este teamă să-și dezvăluie îndoielile de sine și dezamăgirile. Cu toate acestea, păstrează credința nestrămutată în ideea că e întotdeauna loc pentru progres în mărețul experiment american.

Acest volum minunat scris și plin de forță surprinde convingerea lui Barack Obama că democrația nu este un dar venit din ceruri, ci o realitate bazată pe empatie și înțelegere, pe care o construim împreună, zi de zi.

Ce spune Barack Obama despre Pământul făgăduinței, volum apărut la Editura Litera

„Nimic nu se compară cu sentimentul pe care-l ai când termini de scris o carte și sunt mândru de aceasta pe care tocmai am finalizat-o. Mi-am petrecut ultimii câțiva ani reflectând asupra președinției mele, iar în Pământul făgăduinței am încercat să redau cu sinceritate povestea campaniei mele prezidențiale și timpul în care am fost în funcție: evenimentele-cheie și oamenii care au stat la baza lor; părerea mea despre lucrurile care mi-au ieșit și greșelile pe care le-am făcut; și forțele de ordin politic, economic și cultural cu care echipa mea și cu mine ne-am confruntat atunci – și cu care, ca națiune, încă avem de-a face.

De asemenea, am încercat să redau cititorilor călătoria intimă pe care Michelle și cu mine am făcut-o în acei ani, cu toate momentele abisale și cele înălțătoare. Și în cele din urmă, în aceste vremuri în care America trece prin niște momente decisive atât de semnificative, cartea oferă câteva dintre părerile generale pe care le am despre cum putem să vindecăm diviziunile din țara noastră de-acum încolo și cum să facem ca democrația să fie în folosul tuturor – o sarcină care nu va depinde de un anume președinte, ci de noi toți, ca cetățeni implicați.

Dincolo de a fi o lectură plăcută și informativă, sper mai mult decât orice ca această carte să inspire tinerii din toate colțurile țării – și ale lumii – să preia ștafeta, să-și facă vocea auzită și să întreprindă tot ce ține de ei ca să schimbe lumea în bine.”

Despre Barack Obama

Barack Obama a fost cel de-al 44-lea președinte al Statelor Unite ale Americii, ales în noiembrie 2008, și a ocupat această funcție vreme de două mandate. Este autorul a două bestsellere New York Times, Dreams from My Father și The Audacity of Hope, și laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2009. Locuiește în Washington D.C. cu soția lui, Michelle. Au două fiice, Malia și Sasha.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.