- 45%

Creierul nostru muzical. De ce suntem fascinati de armoniile sonore

Nota ta:
56 % of 100
RRP: 49,90 lei Preț special 27,45 lei
în stoc

Estimare livrare: 24.04.2024

Versiuni disponibile

Carte tipărită
RRP: 49,90 lei Preț special 27,45 lei
Ebook
Citește pe
0,00 lei
Audiobooks | E-books | Rezumate

Fie că asculți Bach, The Beatles sau Eminem, muzica joacă un rol esențial în viața ta – chiar dacă nu ți-ai dat seama niciodată de asta. Cum se face că muzica îți evocă emoții atât de puternice? Răspunsul începe să devină mai clar mulțumită progreselor din cadrul neuroștiințelor și al psihologiei evoluționiste. Creierul nostru muzical oferă cititorului nespecialist o viziune de ansamblu asupra studiilor din domeniu, răspunzând totodată unor întrebări foarte diverse: sunt preferințele noastre muzicale dobândite în perioada intrauterină? Există o limită de vârstă dincolo de care nu-ți mai poți schimba gusturile în materie de muzică? Diferă plăcerea ascultării unei melodii de celelalte plăceri?

Pentru a oferi o viziune cât mai cuprinzătoare asupra muzicii, Levitin o abordează din perspective diferite, descriind culturi în care cântatul este considerat o capacitate umană fundamentală și în care toți membrii comunității cântă în mod regulat – spre deosebire de societățile moderne, unde interpretarea muzicii a devenit apanajul unor cunoscători. Studiile asupra pacienților cu boli neurologice care îi împiedică să guste muzica și asupra persoanelor înzestrate cu ureche muzicală absolută, care pot reproduce o compoziție după o singură audiție, oferă și ele numeroase detalii despre cum anume transformă creierul nostru vibrațiile instrumentelor în sunete și melodii.

Foarte bine documentată și scrisă într-un limbaj accesibil, cartea de față este un omagiu adus frumuseții muzicii în toate formele ei, de la ritmurile tribale până la rock și hip-hop, propunându-și să elucideze modul în care datele noastre biologice se îmbină cu educația pentru a da naștere experienței muzicale.

 

O privire de ansamblu asupra muzicii pe care doar un neurocercetător ne-o putea oferi.“ Oliver Sacks, autorul bestsellerului Omul care își confunda soția cu o pălărie

„Levitin explică muzica pe înțelesul nemuzicienilor și al celor nefamiliarizați cu știința, ajutându-ne să înțelegem de ce suntem atât de fascinați de universul armoniilor sonore. Los Angeles Times Book Review

„O carte scrisă cu talent și ingeniozitate, plină de detalii științifice captivante.The New York Times

Despre Daniel J. Levitin

Daniel J. Levitin

Daniel J. Levitin

DANIEL J. LEVITIN (n. 1957) este neurocercetător, specialist în psihologie cognitivă, muzician, producător muzical și autor a patru bestsellere New York Times. În prezent, este profesor de psihologie și neuroștiințe la Universitatea McGill, unde din 2000 până în 2017 a fost directorul Laboratorului de Percepție, Cogniție și Expertiză Muzicală. A fost membru în comitetul premiilor Grammy și consilier pentru Rock and Roll Hall of Fame. Pe lângă numeroase articole științifice în reviste de specialitate, a publicat The World in Six Songs, Mintea organizată (The Organized Mind), Ghid practic de detectare a minciunilor (A Field Guide to Lies) și Successful Aging (în curs de apariție la Litera). Creierul nostru muzical s-a tradus în optsprezece limbi și s-a vândut în peste un milion de exemplare în întreaga lume.

Din aceeași categorie

Detalii produs

Data apariției : 16 mar. 2022
Colectie : Iq230
Traducator(i) : Dana Ligia Ilin
Tip Coperta : Broșată, cu clapete
Format : 137x200
Numar pagini : 336
ISBN : 978-606-33-7636-8