LiteraBlog Cine este juriul concursului de debut literar „Primul roman”

Cine este juriul concursului de debut literar „Primul roman”

Mai sunt trei săptămâni în care scriitorii aflați la început de drum își pot înscrie manuscrisul în concursul de debut literar „Primul roman”. Toate manuscrisele trimise la adresa [email protected] vor ajunge să fie citite de prestigioși scriitori și critici literari, iar cele mai bune 3 manuscrise vor fi publicate în colecția „Biblioteca de proză contemporană”.

Iată cine face parte din juriul concursului de debut literar „Primul roman”:

Președintele juriului: DOINA RUȘTI

Doina Ruști scris trilogia fanariotă, compusă din Homeric (2019), Mâța Vinerii (2017) și Manuscrisul fanariot (2015), dar și alte romane de succes, cu miză socială puternică: Fantoma din moară (2008), Lizoanca (2009), Zogru (2006), Omulețul roșu (2004) s.a. Cel mai recent roman al său este Paturi oculte (2020).

Traduse în peste 15 limbi, inclusiv în chineză, scrierile sale s-au bucurat de exegeze laudative. Printre altele, a primit Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din România (2008) și Premiul Ion Creangă, al Academiei Române (2009).

Doina Ruști coordonează colecția Biblioteca de Proză Contemporană, la Editura Litera, este scenaristă și ține cursuri de scriere creativă la Universitatea din București.

RADU ALDULESCU

Radu Aldulescu (n. 1954), scriitor de primă mărime, autorul unor romane de referință, între care Amantul Colivăresei (1995), Îngerul încălecat (1996), Cronicile genocidului (2012), a primit numeroase premii, printre care Premiul „Ion Creangă“ al Academiei, 2017, și Marele Premiu al Juriului la Festivalul de la Veneția, 1999, pentru filmul Terminus Paradis, realizat după romanul Amantul Colivăresei.

CRISTINA BOGDAN 

Este conferențiar la Facultatea de Litere a Universității din București și scriitoare. Specialistă în istoria mentalităților și antropologie culturală, Cristina a publicat numeroase studii și cărți de profil, printre care Moartea și lumea românească premodernă: discursuri întretăiate (2016), nominalizată la Premiile „Observator cultural” pentru cea mai bună carte de eseuri a anului.

MIHAI ENE 

Este lector universitar la Facultatea de Litere a Universității din Craiova și scriitor (poezie, proză, eseistică și critică literară). Cărți: Trei viziuni ale orașului (pentru un film alb-negru), versuri (2004), Vălurile Salomeei. Literatura română și decadentismul european (studiu, 2011); Jocurile Thaliei. Ipostaze ale actului teatral (studiu, 2018). Premiul de Debut al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Craiova.

Cum vor fi evaluate manuscrisele de către membrii juriului?

Membrii juriului vor acorda premiile în funcție de: creativitate, originalitate, claritate și corectitudine în exprimare prin acordarea de puncte de la 1 la 10. În total vor fi desemnați trei câștigători, cate unul pentru locul I, II si III. Clasamentul va fi stabilit în funcție de punctajul obținut de fiecare lucrare.

Pentru ca manuscrisele lor să ajungă în etapa finală, participanții trebuie sa nu fi publicat niciun roman până la data definitivării concursului (17 iunie – 13 septembrie 2021), respectiv nicio operă epică unitară, mai lungă de 25.000 de cuvinte.

Textul înscris în concurs poate aborda orice temă și trebuie să respectea canoanele speciei literare (roman). Va conține minimum 70.000 de cuvinte și maximum 120.000 de cuvinte. Textele creațiilor literare vor fi scrise în limba română, editate în Word, cu diacritice și cu ortografia în vigoare. Fontul folosit va fi Arial, de mărimea 12, la 1,5 rânduri (spațiul între rânduri va fi de 1,5).

La acest concurs pot participa toate persoanele fizice cu cetăţenie română, având vârsta de peste 18 ani şi care îndeplinesc toate condiţiile prevăzute de prezentul Regulament Oficial. Participanții trebuie sa nu fi publicat niciun roman până la data definitivării concursului, respectiv nicio operă epică unitară, mai lungă de 25.000 de cuvinte.

Click aici pentru a consulta REGULAMENTUL OFICIAL!

Vă reamintim că perioada de desfășurare a concursului este: 17 iunie – 13 septembrie 2021 și include patru etape:

  • Etapa 1: 17 iunie – 19 iulie  – ÎNSCRIERE
  • Etapa 2: 21 iulie – 23 august –  JURIZARE
  • Etapa 3: 25 august – ANUNȚAREA CÂȘTIGĂTORILOR
  • Etapa 4:  13 septembrie – FESTIVITATE DE PREMIERE

Unde poate fi trimis manuscrisul?

Creațiile literare se vor trimite pe e-mail, în format doc. (ca atașament), la adresa [email protected] (între 17 iunie și 19 iulie 2021) și vor fi însoțite în mod obligatoriu Fișa de participare cu date personale: nume, prenume, vârsta, adresa poștală, adresa de e-mail, număr de telefon, titlul romanului înscris în concurs, o scurtă descriere a acestuia (max. 150 de cuvinte), numărul de cuvinte.

Click aici pentru a descărca FIȘA DE PARTICIPARE!

Ce premii vor primi cei trei câștigători?

Manuscrisul câștigător va fi publicat într-un tiraj de minim 1.000 de exemplare, iar câștigătorul va fi premiat cu un card bancar cu o valoare de 10.000 lei net.

Câștigătorul locului 2 va primi un voucher în valoare de 1.000 de lei, în baza căruia își poate achiziționa cărți pe Litera.ro, iar manuscrisul său va fi publicat într-un tiraj de 500 de exemplare.

Câștigătorul locului 3 va primi un voucher în valoare de 500 lei, în baza căruia își poate achiziționa cărți pe Litera.ro, iar manuscrisul său va fi publicat într-un tiraj de 500 de exemplare.

Manuscrisele câștigătoare vor fi publicate prin grija și cheltuiala organizatorilor, iar premiile vor fi decernate  în prezenta juriului și a sponsorului, fiind invitați, de asemenea, toți concurenții. În condițiile în care contextul sanitar nu va permite participarea fizică, evenimentul va avea loc online, pe platforma Zoom.  

Mai multe detalii despre concurs găsiți aici: Start la concursul de debut literar „Primul roman”

Sponsor eveniment: Idea::Bank 

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.