LiteraBlog Cu voce tare, S2E01: Nadine Vlădescu în dialog cu Dragoș Pătraru, despre cărți – dopamina noastră cea de toate zilele

Cu voce tare, S2E01: Nadine Vlădescu în dialog cu Dragoș Pătraru, despre cărți – dopamina noastră cea de toate zilele

Dăm startul unui nou sezon al podcastului #CuVoceTare, un podcast Litera cu Nadine Vlădescu și invitații săi. În primul episod al sezonului doi, Nadine l-a avut ca invitat pe Dragoș Pătraru, jurnalist, scriitor, realizator și prezentator „Starea nației”.

Cei doi au vorbit despre importanța lecturii în viața unui om, iar Dragoș Pătraru i-a dezvăluit lui Nadine „ritualurile” sale de lectură, autorii preferați, strategiile la care recurge pentru a reține cât mai mult din ceea ce citește și multe alte informații fascinante pe care vă invităm să le descoperiți în acest prim episod.

„Ți-aș arăta mesajele pe care eu le primesc zilnic, în ultimii ani de când urmăresc podcastul „Vocea nației”, newsletterul nostru, „Vocea săptămânii”, emisiunea noastră, „Starea nației”, în care sacrific un minut – două ratingul și povestesc despre o carte sau despre o idee importantă… Spun acești oameni care îmi scriu că lectura le-a schimbat viața în bine.

E ca la antrenamentul fizic. Studiile arată – citeam acum câteva zile la un profesor universitar de la Standford – că și după 70 de ani poți face creștere la sală cu un program ok. Și, bineînțeles că nu poți să ai la 45 de ani creșterile pe care le ai la 17 ani. Dar, în privința lecturii, nu există… Dacă se poate la sală, cu lectura e mult mai ușor. Woody Allen spunea că 80% din succes constă în a te prezenta la muncă în fiecare zi. Așa este și cu lectura. Eu i-am învățat pe oamenii care mi-au cerut ajutorul să facă următorul exercițiu: indiferent de ce se întâmplă în viața lor, să plece de la un număr minim, să pornească de la 10 pagini zilnic, și să ajungă la un checkpoint săptămânal. Adică: „Eu trebuie să citesc 70 de pagini pe săptămână. Dacă nu am reușit într-una din zile, să am grijă ca sâmbătă, duminică să ajung la cele 70.” Eu le-am garantat acestor oameni că după șase luni vor citi ca nebunii.

Există un autor, David Eagleman îl cheamă, care a scris Creierul, povestea noastră și Incognito – două cărți foarte importante pentru cei care vor să înțeleagă cum funcționează creierul. El care are acolo ideea asta cum că, creierul nu face mare diferență între dependență. În momentul în care ai cultivat această dependență bună și abia aștepți să ajungi să afli ce se întâmplă mai departe în cartea pe care nu o poți lăsa din mână și la care te gândești toată ziua, vei vedea că treaba cu cele 10 pagini, care ți se părea de neconceput, s-a transformat în 50 de pagini pe zi, adică în 350 de pagini pe săptămână, ceea ce înseamnă o carte medie. Adică patru sau cinci cărți pe lună. Iar într-un an te duci la 60 de cărți citite, ceea ce înseamnă că ești incredibil de bogat și că vei putea să porți o discuție pe cam orice subiect, că vei putea să te vezi pe tine din exterior. [Lectura] îți oferă această posibilitate de a te reinventa, de a vedea unde te afli în lumea asta și ce vrei să faci în lumea asta. Nu cred că există o vârstă la care este prea târziu. Cunosc pe cineva care are patru clase și citește de 4 ani, de când m-a descoperit. I-a fost infernal de greu la început, iar acum a citit 15 cărți citite într-un an. Cărți despre care poate vorbi…”, a povestit jurnalistul.

În replică, Nadine Văldescu a completat că lectura este „un instrument care creează dopamină mult mai mult decât alte lucruri”, făcând astfel referire la titlul episodului.

Vă invităm să urmăriți episodul integral pe Spotify, iTunes, Apple Podcast și Google Podcasts, dar și pe canalul de YouTube al Editurii Litera și pe Litera Blog.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.