LiteraBlog Cu Voce Tare, S2E02: Nadine Vlădescu în dialog cu Eduard Novak. Cum să fii cel mai bun – de vorbă cu un campion

Cu Voce Tare, S2E02: Nadine Vlădescu în dialog cu Eduard Novak. Cum să fii cel mai bun – de vorbă cu un campion

În acest episod #CuVoceTare, Nadine Vlădescu, gazda podcastului Litera, l-a avut ca invitat pe Eduard Novak, ministrul Tineretului și Sportului, sportiv de performanță, într-un dialog despre sacrificiile pe care le face un sportiv, încă din copilărie, pentru a ajunge în top.

Astfel, Eduard Novak a vorbit despre cum s-a îndrăgostit de sport și importanța acestuia în formarea personalității sale, despre modelul său din copilărie – Ivan Patzaichin – , cât și despre reușitele sale multiple la Jocurile Olimpice și Paralimpice.

„Sportul m-a făcut omul care sunt astăzi și oricând eu spun că sportul este una dintre cele mai bune școli ale vieții. Ne gândim la toate nivelurile: ca disciplină, ca mod de viață sănătos, ca nutriție, ca încredere în sine. Cred că sportul are un rol foarte, foarte important într-o societate și că nu trebuie lăsat ca prioritatea a zecea, a douăzecea într-o țară. Trebuie să fie prioritar, deoarece lipsa sportului are efecte foarte grave asupra societății”, a precizat el.

Întrebat despre reușita sa de la Jocurile Paralimpice de la Tokyo, unde a stabilit un record mondial, devenind primul ministru al Sportului din lume care câștigă o astfel de medalie, Eduard Novak a mărturisit:

„Dacă aș scrie o poezie, ar fi foarte scurtă. Aș scrie numai: «Zbori, Edi, zbori!» În cursa asta, numai asta a fost. A fost foarte, foarte plăcut să concurez în aceste condiții și să merg așa de bine [în competiția de la Tokyo]. Sincer, mai doream să mai dureze, pentru că m-am simțit foarte bine.  Dar când am ieșit la competiția de șosea, peste trei zile, acolo – de la prea mare concentrație de umiditate – m-am sufocat, efectiv. De la condiția mea foarte, foarte bună, peste trei zile am devenit un sportiv total diferit. După o tură, nu mai aveam aer. Nu înțelegeam ce se întâmplă. A fost ceva groaznic.”

Despre Eduard Novak

Eduard Novak este ciclist de șosea și de pistă, fost patinator, în prezent ministru al Tineretului și Sportului.

Înainte de a-și începe cariera sportivă ca ciclist, Novak a fost activ ca patinator de viteză timp de zece ani: a câștigat 11 titluri naționale și a stabilit un total de 30 de recorduri românești la nivel juvenil, terminând pe locul 10 la Mondialul de juniori.

În cadrul Jocurilor Paralimpice de la Tokyo, a câștigat medalia de argint la ciclism pe pistă, proba de urmărire individuală C4 4000m masculin, stabilind astfel recordul mondial de a fi primul ministru al sportului din lume care câștigă o medalie paralimpică, potrivit World Record Academy.

Din 2013 până în 2020 a fost președintele Federației Române de Ciclism, vicepreședinte al Uniunii Cicliste Balcanice și membru al Uniunii Cicliste Internaționale (UCI). Începând cu 23 decembrie 2020, este ministrul Tineretului și Sportului.

Vă invităm să urmăriți episodul integral pe Spotify, iTunes, Apple Podcast și Google Podcasts, dar și pe canalul de YouTube al Editurii Litera și pe Litera Blog.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.