Cu Voce Tare, S2E04: Nadine Vlădescu în dialog cu Melania Medeleanu. Cum să faci bine. Despre altruism și implicare socială
În acest episod #CuVoceTare, Nadine Vlădescu a avut-o ca invitată pe Melania Medeleanu, jurnalistă de televiziune, trainer dicție și public speaking, fondatoare „Asociația Zi de Bine”, co-fondatoare „MagiCAMP”.
Melania Medeleanu a vorbit despre proiectele desfășurate de către „Asociația Zi de Bine” în această vară, când a fost filmat acest episod, despre importanța susținerii proiectelor sociale și acțiunile pe care le poate lua fiecare dintre noi pentru a face societatea un loc puțin mai bun.
„Eu nu mă plictisesc niciodată. Nu-mi aduc aminte când a fost ultima oară să mă fi plictisit. Nu știu conceptul. Dacă am un pic de timp care e liber – nu pentru mine [pentru că – n.r] mie mi se pare că toate sunt pentru mine, că tot ce fac, chiar dacă beneficiază și alții de lucrurile astea, simt că tot pentru mine le fac. Dacă aș avea un pic de pauză de la cursuri sau de la «Zi de Bine», tot timpul se găsește ceva de făcut”, a povestit Melania Medeleanu.
În ceea ce privește proiectele „Zi de Bine”, Melania Medeleanu a povestit că Asociația și-a propus ca în fiecare lună să susțină o altă cauză.
„Cum ajungem la aceste cauze? Uneori sunt propuse de noi. Ne vine o idee și ne întrebăm cine ar putea să ne ajute cu proiectul ăsta. Ce ONG ar putea să facă treabă cu această idee? Căutăm ONG-uri, le propunem și, dacă propunerea le surâde, ne punem pe treabă. Pe de altă parte, poate să fie o nevoie deja identificată a unui ONG și îi întrebăm pe oameni dacă au nevoie de finanțare, de mai mult buzz în jurul acelei idei și atunci, dacă răspunsul e «da», ne punem pe treabă. Apoi stabilim care e luna în care se poate naște acest proiect. Lună de lună noi avem câte o cauză, dar adevărul este că unele dintre ele durează foarte mult până sunt implementate”, a povestit ea.
„Asociația Zi de Bine” s-a născut în ziua primului caz de Covid-19 din România, în primăvara anului 2020, cu 200 lei în cont, a mai spus Melania Medeleanu.
„Ce am făcut? Le-am spus oamenilor: «Donați-vă ziua!» E ziua ta, ok… Nu ai timp, nu ai bani, e perfect. Dar e ziua ta într-una dintre luni și oamenii îți dau cadouri. Spune-le oamenilor așa: «Nu mai cumpăra cadouri. Dacă vrei să îmi faci un dar special, dă-mi puterea să fac un bine, iar banii pe care i-ai fi dat pe cadou – că sunt 5 lei sau că sunt 100 de lei – pune-i în contul meu de fundraiser, iar la capătul lunii, eu din banii ăștia o să fac o faptă bună». Așa s-a construit «Zi de Bine» și multe din cauzele implementate anul trecut așa s-au implementat. A fost un efort uriaș, pentru că jumătate din lună ne chinuiam să strângem banii și jumătate de lună ne chinuiam să implementăm un proiect. Din fericire, anul ăsta am făcut un pas important înainte – am obținut încrederea a trei parteneri strategici. Asta inspiră și pe alții la a face fapte bune. […] Nu există să nu poți să faci o faptă bună. Există «Am foarte puțin timp la dispoziție, deci am un interval mic în care să fac o faptă bună», dar dacă vrei să o faci, o să găsești un timp”.
Despre Melania Medeleanu
Vreme de 20 de ani jurnalist, Melania a lăsat în urmă studioul de știri și camera de luat vederi pentru a pune lumina pe cauze sociale cărora s-a dedicat în ultimii 10 ani – Fondator al proiectului educațional Afterschool social Clinceni, co-fondator și presedinte al Asociației MagiCAMP, care deservește copii aflați în situații vulnerabile și familiile acestora, Melania simte că a venit vremea să construiasca punți între organizații nonguvernamentale.
Proiectul „Zi de bine” e pariul ei că domenii slab finanțate sau dinspre care ne întoarcem adesea privirea își pot găsi susținători atunci când oamenii își transformă aniversarea într-un moment de grație și de generozitate.
Aflați mai multe despre „Zi de bine” aici!
Vă invităm să urmăriți episodul integral pe Spotify, iTunes, Apple Podcast și Google Podcasts, dar și pe canalul de YouTube al Editurii Litera și pe Litera Blog.