LiteraBlog #CuVoceTare, S02E09: Câte-n Lună și în stele. Nadine Vlădescu în dialog cu astronomul Adrian Șonka

#CuVoceTare, S02E09: Câte-n Lună și în stele. Nadine Vlădescu în dialog cu astronomul Adrian Șonka

Începem Noul An cu un dialog pentru cei care se uită „mai mult spre cer și mai puțin pe unde calcă”, alături de astronomul Adrian Șonka, coordonator al Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din București și autorul unui ghid de astronomie pentru copii.

În acest episod, Nadine Vlădescu și invitatul său au discutat despre fascinația pentru planete, despre importanța studierii astronomiei, despre Mercur retrograd, emigrarea pe Marte, despre extratereștri și filmele science-fiction.

„Am ajuns astronom după ce am terminat doctoratul. Până atunci, am fost astronom amator, folosind termenul ca „iubitor” de planete. Se întâmplă ceva în viața ta când vrei să auzi despre stele, despre planete și vrei să le vezi. Așa s-a întâmplat și cu mine când aveam 18 ani. Citeam niște romane SF, unde am descoperit nume de stele, de planete și am vrut să văd dacă sunt reale. Am găsit un manual de astronomie – se preda în clasele a XI-a și a XII-a. În manualul ăla am văzut că era o hartă a cerului și mi s-a părut foarte curios că pot să văd cu ochii mei obiectele despre care se vorbește în cărți: stele, constelații. Am început să învăț cerul și așa am pornit”, a povestit Adrian Șonka, vorbind despre cum și-a descoperit iubirea pentru astronomie.

În opinia sa, astronomia îi ajută pe oameni să își înțeleagă locul în univers și, în același timp, să își organizeze mai bine timpul. „Dacă vrei să urmărești un eveniment astronomic, nu ai cum să întârzii, că nu se mai repetă. Poate nu o să-l mai vezi niciodată în viața ta. Îți planifici săptămâna, luna, munca, toate întâlnirile, somnul, ca să vezi acel fenomen. E foarte important.”

Întrebat despre un posibil scenariu al emigrării pe Marte sau pe alte planete, astronomul a explicat că este posibil ca acest lucru să se întâmple în 100 – 200 de ani.

„În viitor, sigur vom putea. Dacă nu facem asta, înseamnă că am eșuat ca specie. Suntem la fel ca furnicile, nu se poate. Dacă mă întrebi care e situația în prezent, nu putem să mergem pe Marte. Nu putem nici măcar să vizităm în persoană planeta și să ne întoarcem, pentru că nu avem o rachetă destul de puternică. Nu mai vorbesc că nu avem niciun modul în care să trăim ani de zile, cât ne trebuie să mergem până la Marte și să înapoi. Acum nu putem să mergem, dar cred că în 100 – 200 de ani se va putea acest lucru, dacă nu dăm înapoi. Nu doar la Marte, ci și la sateliții lui Saturn. Viitorul omenirii s-ar putea să fie în spațiu, ceea ce nu e îmbucurător. Dacă suntem prea mulți pe Pământ, nu e bine pe Pământ; mai mergem și în spațiu. Dar s-ar putea să trebuiască să trăim în spațiu, iar în Sistemul Solar e greu să găsești un corp pe care să te poți stabili mai mult timp. Singura planetă pe care doar te sufoci este Marte – cea mai primitoare dintre toate. Doar acolo putem merge și să stăm un timp. În rest, e grav, nu găsim niciun loc. Fie e un spațiu pe stații spațiale, fie ne ducem pe Marte în următoarele sute de ani”, a spus el.

Vă invităm să urmăriți episodul integral pe Spotify, iTunes, Apple Podcast și Google Podcasts, dar și pe canalul de YouTube al Editurii Litera și pe Litera Blog.

Despre Adrian Șonka

Adrian Șonka este astronom de mai bine de 20 de ani, timp în care a privit cerul și a învățat să observe multe tipuri de obiecte cosmice: stele variabile, asteroizi, planete, ocultații etc. În prezent, observă asteroizi și planete prin telescoapele Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu“ și cele ale Institutului Astronomic al Academiei Române. Ține cursuri de astronomie la Observator, la Fundația Calea Victoriei, în școli, în librării și oriunde găsește alți oameni pasionați care vor să afle mai multe.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.