LiteraBlog #CuVoceTare: S3E03. Nadine Vlădescu în dialog cu George Roșu. Despre starea artei și condiția artistului în pandemie

#CuVoceTare: S3E03. Nadine Vlădescu în dialog cu George Roșu. Despre starea artei și condiția artistului în pandemie

În acest episod al podcastului #CuVoceTare, îl avem alături de noi pe George Roșu, îndrăgit artist vizual. Nadine Vlădescu și invitatul său au discutat despre arta în pandemie și provocările cu care artiștii s-au confruntat în ultimii doi ani.

George Roșu a dezvăluit și care sunt sursele de inspirație din spatele cunoscutelor sale ilustrații, cum și-a descoperit pasiunea pentru acest tip de artă și ce reprezintă, pentru el, creativitatea.

 „Eu nu mă consider neapărat politic, ci mai mult social. Înainte eram mai mult spre zona de poezie. Dar, datorită lui Dan Perjovschi, care, evident este o influență, nu o să neg niciodată… Adică este o poveste faină cum l-am cunoscut. Eram în ’96 în Brașov, de unde sunt, la mediateca bibliotecii, unde încercam să găsesc cărți de artă. Aveau vreo trei, alb-negru, și ceva albume. Și, într-o zi, când m-am dus după cărți, erau două cărți A5, albe, noi, frumoase, băgate printre cele alb-negru, prăfuite. Când mă uit, erau Dan și Lia Perjovschi la ceva expoziție. Habar n-am… flyere, catalog… Am deschis și mi s-a dat perdeaua, știi? Am înțeles că da, se poate și așa. Pentru mine a fost un moment cheie, pe care îl povestesc cu mare plăcere. L-am cunoscut personal mult mai târziu, în 2013-2014”, a povestit George Roșu.

Întrebat care este trăsătura sa de bază, artistul a răspuns că umorul. „De fiecare dată, încerc să fie o chestie amuzantă, chiar dacă este la îndemână și chiar dacă un clișeu până la final, pornesc de la un lucru care nu este clișeu și care mă enervează, mă deranjează sau este foarte prezent. Este foarte terapeutic, într-un fel, pentru mine. M-am apucat de desen ca să nu îmi pierd mințile.”

Vă invităm să urmăriți episodul integral pe SpotifyRSSApple Podcast și Google Podcasts, dar și pe canalul de YouTube al Editurii Litera și pe Litera Blog.

Pe George Roșu îl puteți urmări pe pagina sa de Facebook și Instagram.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.