LiteraBlog O carte pe zi: „Oamenii lui Putin. Cum a recuperat KGB-ul Rusia si apoi a atacat Occidentul” de Catherine Belton

O carte pe zi: „Oamenii lui Putin. Cum a recuperat KGB-ul Rusia si apoi a atacat Occidentul” de Catherine Belton

Oamenii lui Putin. Cum a recuperat KGB-ul Rusia si apoi a atacat Occidentul, de Catherine Belton, este recomandarea zilei de vineri, 25 martie 2022, în cadrul rubricii „O carte pe zi“, un proiect Litera în parteneriat cu Digi24.

Interferență în alegerile americane. Sponsorizarea politicii extremiste din Europa. Război în Ucraina. În ultimii ani, Rusia lui Vladimir Putin a dus o campanie concertată de a-și extinde influența și de a submina instituțiile occidentale. Dar cum și de ce s-a întâmplat și cine a orchestrat asta?

În Oamenii lui Putin, jurnalista de investigații și fosta corespondentă la Moscova Catherine Belton dezvăluie povestea nespusă despre cum Vladimir Putin și un mic grup de kaghebiști din jurul lui au ajuns la putere și și-au jefuit țara. Săpând până în adâncurile operațiunilor Kremlinului lui Putin, Belton accesează jucători-cheie din interior pentru a dezvălui cum i-a înlocuit Putin pe afaceriștii independenți ai epocii Elțîn cu noua generație de oligarhi loiali, care în schimb au distrus economia Rusiei și sistemul său legal și au extins influența Kremlinului în Statele Unite și în Europa. Rezultatul este o expunere teribilă și lămuritoare despre revanșa luată de KGB – o poveste care începe în ceața prăbușirii URSS, când rețelele de operativi au putut sifona miliarde de dolari din întreprinderile de stat și să-și mute prada în Occident. Putin și aliații lui și-au finalizat mai apoi planul, reafirmând puterea Rusiei în timp ce preluau controlul asupra economiei ruse, suprimând vocile independente și lansând operațiuni de influență sub acoperire în străinătate.

Mergând de la Moscova la Londra și în Elveția, apoi până în Brighton Beach din Brooklyn și adunând o distribuție de personaje colorate pe măsură, Oamenii lui Putin este povestea completă a modului în care s-au sfârșit speranțele de construire a unei noi Rusii, cu consecințe dramatice pentru locuitorii ei și, din ce în ce mai mult, pentru întreaga lume.

CE SPUN CRITICII DESPRE OAMENII LUI PUTIN. CUM A RECUPERAT KGB-UL RUSIA ȘI APOI A ATACAT OCCIDENTUL

[«Oamenii lui Putin»] va deveni cu siguranță relatarea cea mai importantă despre Putin și putinism.“ (Anne Applebaum, The Atlantic)

Această carte zguduitoare, imaculat documentată, este fără îndoială cel mai bun volum scris despre Putin, despre oamenii din jurul lui și poate chiar despre Rusia contemporană însăși, în ultimele trei decenii.“ (Peter Frankopan, The Financial Times)

Cartea [lui Catherine Belton] are un ritm alert, este documentată cu minuție și este plină de date necunoscute până acum – sau cunoscute de mai puțină lume… Este cel mai bun exemplu de carte scrisă de un jurnalist, cu ochi pentru o poveste bine condusă și personaje impresionante și, din fericire, ferită de teoretizări academice. Și ce povești are de spus Belton…“ (Owen Matthews, Spectator)

Luând urma banilor și scufundându-se adânc în mlaștina afacerilor necurate, [Belton] a recompus o imagine terifiantă a unui regim criminalizat ale cărui metode seamănă mai mult cu ale mafiei decât cu ale unui stat.“ (Arkadi Ostrovski, The Sunday Times)

Belton își populează panoplia de companii-fantomă și de defenestrări fatale cu personaje captivante… Expune fără odihnă un regim criminal care se revarsă dincolo de granițele sale.“ (Stephen Kotkin, Times Literary Supplement)

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.