LiteraBlog O carte pe zi: „Planul Marshall. Zorii Războiului Rece” de Benn Steil

O carte pe zi: „Planul Marshall. Zorii Războiului Rece” de Benn Steil

Planul Marshall. Zorii Războiului Rece de Benn Steil este recomandarea zilei de miercuri, 5 mai 2021, în cadrul rubricii „O carte pe zi”, un proiect Litera în parteneriat cu Digi24.

La finalul celui de-al Doilea Război Mondial, odată cu prăbușirea Imperiului Britanic și ridicarea stelei lui Stalin, oficialii americani, conduși de noul secretar de stat, George C. Marshall, au pornit în misiunea de reconstruire a Europei Occidentale ca pavăză împotriva autoritarismului comunist. Întreprinderea lor masivă, costisitoare și ambițioasă avea să îi pună pe europeni și pe americani în fața unei viziuni adesea în conflict cu istoria lor și concepțiile despre sine. În acest proces, se va ajunge la crearea NATO, a Uniunii Europene și a identității occidentale care continuă să dea formă evenimentelor internaționale.

Concentrându-se pe anii hotărâtori 1947–1949, relatarea lui Benn Steil aduce la viață episoade importante marcând prăbușirea relațiilor SUA–URSS de la finalul războiului și lovitura de stat de la Praga, blocada Berlinului și divizarea Germaniei. În fiecare dintre aceste cazuri, vedem și înțelegem ca niciodată înainte hotărârea lui Stalin de a zdrobi Planul Marshall și de a submina puterea americană în Europa.

Având în vedere ecourile actuale ale Războiului Rece, când Putin și Rusia pun la încercare ordinea mondială, fragilul echilibru de putere și ordinea incertă de la finalul anilor 1940 sunt mai relevante ca oricând. Planul Marshall ne oferă contextul critic pentru a înțelege peisajul internațional de azi. Aducând la lumină materiale noi din arhivele americane, ruse, germane și din alte țări ale Europei, povestea lui Steil va schimba definitiv modul în care percepem Planul Marshall și începutul Războiului Rece. O lucrare rafinată de istorie care va deveni un clasic al literaturii despre Războiul Rece.

Ce spun criticii despre acest volum

„Benn Steil s-a specializat în explicarea subiectelor complexe. Beneficiind de cunoștințe de diplomație, economie și strategie, Steil stabilește un nou standard pentru înțelegerea noastră nu doar în ceea ce privește Războiul Rece, ci și epoca post-Război Rece, în care viitorul Europei și rolul Statelor Unite sunt puse din nou sub semnul întrebării. O realizare deosebită, care vine la timp.” (John Lewis Gaddis, profesor de istorie militară și navală, Universitatea Yale)

În noua sa carte, Benn Steil ne spune o dublă poveste: cea a lansării Planului Marshall, programul american fără precedent de ajutorare a Europei după cel de-al Doilea Război Mondial, dar și a diverselor tentative sovietice de a-l deturna și împiedica. Însuflețită de portrete realizate cu talent, această relatare emoționantă adaugă o nouă perspectivă asupra uneia dintre cele mai grele perioade din istoria lumii.” (Liaquat Ahamed, câștigător al Premiului Pulitzer)

Planul Marshall este o lucrare remarcabilă și minunat scrisă de istorie a diplomației și a economiei. Lideri și oameni de rând continuă să susțină nevoia unor noi Planuri Marshall pe tot globul, dar câți dintre ei înțeleg cu adevărat despre ce a fost vorba în cazul planului original, cum a fost creat și ce a realizat? Această carte va deschide ochi și minți.” (Alan Greenspan, fost președinte al Rezervei Federale)

Despre Benn Steil

Benn Steil este asociat principal și director de economie internațională în cadrul Consiliului pentru relații internaționale. Este autorul volumului premiat Battle of Bretton Woods: John Maynard Keynes, Harry Dexter White, and the Making of the New World Order. Locuiește în New York împreună cu soția sa și cei doi fii.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.