LiteraBlog O carte pe zi: „Șeful Mossadului” de Shabtai Shavit

O carte pe zi: „Șeful Mossadului” de Shabtai Shavit

Șeful Mossadului de Shabtai Shavit este recomandarea zilei de joi, 3 iunie 2021, în cadrul rubricii „O carte pe zi”, un proiect Litera în parteneriat cu Digi24.

Shabtai Shavit, director al Mossad între 1989 și 1996, este unul dintre cei mai influenți lideri care au modelat istoria recentă a statului Israel. În această carte plină de suspans, Shavit combină memoriile cu o analiză sobră care dezvăluie ce s-a întâmplat cu adevărat în cei șapte ani cât a condus ceea ce azi este o organizație unanim recunoscută drept una dintre cele mai puternice și prolifice agenții de informații din lume. Shavit ne oferă detalii despre filosofia sa de informații și geostrategică, despre operațiunile pe care le-a condus și anecdote despre familia și colegii săi, dar și despre perioada petrecută în Statele Unite ca student și la CIA.

Mandatul lui Shavit a acoperit multe puncte cruciale din istoria Orientului Mijlociu, incluzând căderea Uniunii Sovietice și finalul epocii Războiului Rece, primul Război din Golf și conducerea statului și a Forțelor de Apărare Israeliene de către prim-ministrul Yitzhak Shamir în timpul conflictului, acordul de pace cu Iordania, în care Mossadul a jucat un rol central, și asasinarea premierului Yitzhak Rabin. Shavit oferă o imagine largă asupra importanței deosebite a informațiilor în acest cadru istoric și reflectă asupra rolului pe care informațiile pot și ar trebui să îl joace în viitorul Israelului în contextul terorismului islamic și al viziunii escatologice iraniene.

Șeful Mossadului este un ghid perfect al capacităților și al limitelor cu care se confruntă profesioniștii din informații, oficialii guvernamentali și activiștii în Orientul Mijlociu și în întreg Israelul. Este o carte esențială pentru toți cei interesați de culegerea de informații și de acțiunile sub acoperire.

Ce spun criticii despre volumul Șeful Mossadului

„A trecut ceva vreme de când Shavit a condus Mossadul, dar experiența și analizele sale sunt aproape de neegalat.“ (The Jerusalem Post)

„Shavit, care are 80 de ani și care, printre alte lucruri din timpul serviciului său, a petrecut doi ani și jumătate în Iran, nu a scris o carte de memorii referitoare la operațiuni. Eschivându-se de la poveștile cu spioni curajoși, se concentrează, în schimb, în principal pe doctrină și evaluări, după cum ne dezvăluie chiar din subtitlul cărții. (The Times of Israel)

„O analiză logistică bine documentată a decenii de îngrijorări israeliene legate de securitate și de informații sensibile. Printre alte evenimente importante, mandatul lui Shavit a coincis cu căderea Zidului Berlinului, cu Prima Intifadă, cu acordurile de la Oslo și cu alegerea și asasinarea prim-ministrului Yitzhak Rabin.“ (Kirkus Reviews)

Despre Shabtai Shavit

SHABTAI SHAVIT are peste 50 de ani de experiență în domeniul securității internaționale și al contraterorismului și este o autoritate recunoscută la nivel mondial. A servit în Mossad, prestigioasa agenție de informații a Israelului, vreme de 32 de ani, ajungând până la urmă în postul de director. Anterior, a lucrat în Forțele de Apărare ale Israelului, retrăgându-se după o carieră deosebită în Sayeret Matkal, forțele speciale de elită și echipa SWAT a Israelului.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.